Bir önceki seçimlere de damgasını vuran fakat farklı şekillerde devre dışı bırakılan sanayici/işadamı Halil Tandoğan Van Ticaret Borsası için hazırlanıyor.

 

ŞEHRİVAN ÖZEL SÖYLEŞİ: ÖMER AYTAÇ AYKAÇ / ÖNDER ALTINAL - Feridun Irak’ın başarılı yönetimi ile uzunca yıllar adından söz ettiren, 2013’teki seçimin ardından ise büyük bir sessizlik ve durgun süreç geçiren Van TB’de seçim zamanı geldi çattı. Türkiye’deki diğer Oda ve Borsa seçimleri 1 Nisan’da yapılacağı duyurulan Borsa seçimleri için en dikkat çeken aday ise şüphesiz Halil Tandoğan. İki defa başkanın değiştiği, yönetimde istifaların bitmediği ve meclisteki hareketliliğin bitmediği borsa için iddialı hazırlanan Tandoğan, hem kurumsal bir çalışma yürütüyor hem de büyük projeleriyle adından söz ettiriyor. Artık ‘huzurlu’ bir yönetim ile idare vaadiyle yola çıkan TANDOĞAN seçim sürecini, geçmişte yaşananları, hedeflerini ve çarpıcı projelerini Şehrivan aracılığı ile paylaştı. İşte Tandoğan’ın seçim süreci ile ilgili yaptığı o değerlendirmeler...

 

Geçtiğimiz yıl yapılması planlanan fakat ardından 1 Nisan tarihine ertelenen seçimlerde adaysınız. Daha önce iki adayın olduğu, sonradan da 1 adayın dahil olduğu seçim için neler söyleyeceksiniz?

Evet, şimdi üç adaylı bir seçime doğru gidiyoruz. Geçtiğimiz yıl sonundan bu yana dengeler, farklı isimler değişse de biz hala olduğumuz yerdeyiz. Bu uzun soluklu bir sürecin ürünü. Çünkü biz borsa ile alakalı 4-5 yıldır kafa yoruyoruz. Geçmişten bugüne beraber çalıştığımız isimlerle bunun bir istişaresini yaptık aramızda. Elbette ki bizden daha iyi bu işi yapabilecek insanlar da var. Biz herkesin fikrini aldık. En doğru ekiple en doğru yönetimi kurma çabasıdır. Benim işim ve uzmanlık alanım tarım ve hayvancılık. Şirketlerim bu alanda faaliyet gösteriyor. Borsa, tarım hayvancılık ve gıda üzerine faaliyet gösteren şirketleri aynı çatı altında toplayan bir kurum. Tarım – Hayvancılık Van’ın geleceğidir. Bu alanda geliştirilecek ciddi projeler deyim yerindeyse Van’ı uçurur. Van’da bu işin kilidi Borsa, anahtarı ise biz ve bizi destekleyen üyelerimizdir. Van’ın Tarım Hayvancılıkta söz sahibi olması için Van TB Başkanlığına aday oldum.

 

 

MECLİS BAŞKANLIĞI İLE İLGİLİ FLAŞ İFADELER!

 

Van Ticaret Borsası seçimleri ilginç bir seçim. Çünkü geçtiğimiz seçimden bu yana bir kaç kez meclis başkanlığı seçimi, iki defa yönetim kurulu seçimi ve bir de ara seçim yapıldı. Taşlar neden bir türlü yerine oturmadı borsada?

Bu soru aslında borsanın mevcut halini de anlatan bir cevap niteliğinde. Burada yönetmeliğe uyulmadığını görüyoruz. Böyle bir şey olabilir mi? TOBB 5174 sayılı kanunun burada ne yazık ki işlenmemiş dikkate alınmamış. Birileri burayı kendi özel şirketiymiş gibi kullandı. Bizim yaptığımız tüm uyarılara rağmen kimse bizi dikkate almadı.

 

Neden peki? Ortada bir hukuksuzluk yanlış varsa neden bu 5 yıllık süreçte hiç müdahale olmadı?

Bir kere TOBB’un kendi odası ile kötü olma gibi bir derdi yok. Biz defalarca TOBB ve muhatap bakanlığa yazılar yazdık. Bu sorunu dile getirdik. Ancak bildiğiniz gibi bürokrasinin geç işleyişi ve hantal oluşu 5 yılımıza mal oldu. 14 meclis üyesi olan bir kurumda 27 meclis üyesi gelip geçmiş. Yani bu kadar adam harcanmış. Biz de diyoruz ki seçimden, değişimden ve diğer sorunlardan iş yapılamayan bir borsada artık huzur ve düzen sağlanmalı. Borsa artık eski günlerine dönmeli ve kar eden, kente katkı sunan, güçlü bir STK konumunda yer alan misyonuna kavuşmalı.

 

 

İTİRAZ ETTİK! YANLIŞTIR DEDİK. BİZİ DİNLEYEN OLMADI!

 

Siz de söylüyorsunuz? Van Ticaret Borsası bir dönemler güçlü, gündem belirleyen ve söz sahibi bir STK’ydı. Nasıl bu hale geldi?

Tamamen bireysel çıkarlar! Maalesef benim olsun küçük olsun anlayışı ve kurumu dört duvar arasına hapsetmeleri… Biz ilkeler için onlar rant için kavgalar yaptı sürekli. Yine bu gazetede manşetten “Bizim koltuk değil, ilke kavgası.” Demiştik. Bir şey değişmedi yine aynı yerdeyiz. Ama borsa bu süreçte çok zarar gördü. Biz bu konuda defalarca uyarı yaptık. Yazılı, sözlü, şekillerde “bunlar olmamalı, bunlar yanlıştır” dememize rağmen ne yazık ki bizi dinleyen olmadı ve bu söylemlerimiz her zaman kulak ardı edildi. “Kendinize daha fazla zarar vermeden bu işi bırakın” dedik, ama nafile.

 

Peki Borsa neden bu hale geldi? İşi bu noktaya getiren neydi?

Bir kere şunu bilmek gerekiyor. Üyeleri sildiler, personel kıyımları yaptılar. Meclis başkanının seçilme yeterliliği olmadığından dolayı borsa meclisi, 6 ay boyunca başkansız kaldı. Buna rağmen aynı kişi dışardan bunları yönetmeye devam etti.  

 

 

BUNLARIN KARNELERİ ZAYIFLARLA DOLU!

 

Bunca ısrarın sebebi nedir? Dışardan yönetmeye çalışıyor dediğiniz isimler ve diğerleri neyin kavgasını veriyor?

Şunu bilelim. Bu adamların tek bir niyeti var. Bir kere Borsanın en büyük zenginliği ve değeri VOTAŞ’tı. Onların en büyük hesabı bu ve buna benzer hesaplardı. Bunlar geldiği günden beri Van’daki tüm kurumlar ile kavgalı değiller miydi? Bunlar kentteki hangi kurumun programına katıldı ya da hangi STK ile barışıklar. Bu isimler Ekonomi Konseyi Başkanlığı yaptı. Bu dönemde gündeme ne getirdi ya da gündemle ilgili hangi sorunu konuştu? Güç birliğine hangi konuyu taşıdılar. Bu insanlar kent için ne yaptılar.

 

 

VOTAŞ gibi bir güçten bahsettiniz. Mevcut yönetim geçen süre içerisinde hayvancılık için de bir şeyler yapmadı mı?

Borsa, Et ve Süt Kurumu kurulduğu zaman bunun en büyük paydaşı ve gündeme getiren kurum olmalıydı. Bunu Şehrivan ailesi gündeme getirdi ve Güçbirliği’nin öncelikli konusu oldu. Organize Hayvancılık Bölgesi konuşuluyor bugün. Bunlar acaba bu bölgedeki hissenin kaçında yer alıyor. Bir Kırmız Et Birliği kadar bir hisse alamadı bunlar. Birlikler yüzde 10, 15 alırken, bunlar yüzde 5 almış. Biz küçükbaş hayvancılıkta Türkiye’nin lider ili değil miyiz? Peki, bu adamların bununla ilgili ne tür projeleri var. Bakanlığı son zamanlardaki desteklerinden bahsediliyor. Bu destekler için ne kadar rapor sunup, çalışma yaptılar. Borsaya çok ciddi gelir getirici, her vatandaşa, her ile fayda sağlayacak projeler yapılabilirdi. Örneğin TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nu ne kadar Van’a getirebildiler. Bir tarım zirvesi mi yapıldı, Van’ın geleceği ile ilgili bir toplantı mı yapıldı? Bu da yapılmadı.

 

 

TOBB TEMSİLİYETİ YOK EDİLDİ...

 

Tüm bu yaşananlar borsaya büyük kayıplar yaşatmadı mı? En azından prestij ve taşıdığı misyon anlamında...

Nasıl yaşatmaz abi! Borsa bölgede genç bir borsa olmasına rağmen, bölgede lider borsalardan bir tanesiydi. Sayın Feridun IRAK ve yönetimi büyük işler başarmıştı! Delege temsili anlamında VANTSO’dan daha çok delege ile TOBB’da temsil ediliyordu. Fakat mevcut yönetim tamamen yerlerinde patinaj yaptı. Geçmişte başarıda, hizmette, STK anlamında pik yapmış bir yönetimin kazanımları yerle bir edildi. Borsanın ciddi bir gelir kaybına neden oldular. Bakın çok ilginç bir şeyden bahsedeyim. Mevcut yönetim geldikten sonra Muş ve Ağrı’yı Van borsaya bağlamak için çalışma yaptı. Bu zamanda inanılmaz zaman ve para kaybı yaşandı. Tamamen 1-2 üyenin gönlünün alıp, seçim yatırımı yapmaktı. 500 bin tl para harcandı. Buna rağmen Elazığ borsası daha baskın çıktı ve Muş Elazığ’a bağlandı. Aynısını Ağrı için yaptılar, ama Erzurum baskın çıktı ve Ağrı, Erzurum’da kaldı. Van’a tescil yapan Ağrı Et ve Süt Kurumu ve Muş Şeker Fabrikası gibi yüksek gelir sağlıyordu. Biz ne yazık ki bu gelirlerden olduk. Zaten Muş ve Ağrı tescil işlemi için Van’a geliyordu. Bu yapılanları çalışma gibi gösterip, seçimi yatırımı garantilemek istediler.

 

PARANIN NEREYE GİTTİĞİNİ SORMAK LAZIM!

 

Peki ya gelirler?

Bunların döneminden 15 milyon bütçeyi hiç ettiler. En büyük problemlerden birisi de bu. Borsanın 3.5 milyonluk TL vadeli yatan bir parası vardı. Bu parayı da erittiler. Bu paradan da oldular. Bu para nereye gitti derseniz. Bu paraların nereye gittiğini bu yüzden onlara sormak gerekir.

 

 

BORSA BORÇLU DURUMDA!

Ama insanların bilmesi gereken nokta şu: Borsa bugün için konuşursak,  evet borçludur. Son 5 yıl içinde 15 milyonluk bir bütçeden bahsediyoruz. Bu bütçede bugün 0 (sıfır) neredeyse. VOTAŞ’ta yapılan kamulaştırma sonrası gelen 2 milyon tl olmasaydı belki bugün maaş bile ödeyemeyeceklerdi. Bugün hangi borsanın binasının altında 2 tane kamu bankasının kira geliri var, bugün hangi borsa veya odanın 9 bin dönüm araziden kira geliri var. Ama buna rağmen zararda olduğunu görüyoruz?

 

Siz uzun süredir de alanlardasınız? Esnaf gidişat için ne diyor?

Memleket meselelerine kulak tıkayan, duyarsız bir yönetim var. Bunu herkes söylüyor. En basitinden bu kent yıllardır çok önemli sorunlar yaşadı. Gerek ekonomi de gerek tarım ve hayvancılıkta sıkıntılı süreçlerden geçti. Borsa hangi konuda görüş bildirdi. Trafik sorunu, çevre yolu, şehir stadı, imar durumu hayvancılık ve vb. ilgili bunları nerede bir söylemine rastladınız. Van’da bir vergi terkini konuşulduğunda nerdeydiniz. Bu insanlar hiçbir şey konuşmadı. Netice olarak da bugün Van’da Borsa diye bir şey kalmadı izlenen yanlış politikalardan dolayı. Esnaf değişimden yana.

 

 

BİRLEŞTİRİCİ OLACAĞIZ! KENTİN YÖNETİMİNE ORTAK OLACAĞIZ!

 

Burada nokta koyup. Potansiyeli bu kadar yüksek bir borsanın geleceğini konuşmak gerek. Siz ne vadediyorsunuz?

Doğru olanda geleceği konuşmak. Bu süreçte büyük düşünmek, Borsanın potansiyelini göz önüne alarak değerlendirmek gerekiyor. Bugün Valilik ve Büyükşehir Belediyesi, Van TSO sonra, Van TB gelmiyor mu? Kentin sorunlarına çözüm üreten bir mekanizma olarak yanlarında duracağız. Memleketin faydası için biz insanlara dokunacağız.

 

 

KİMSEYLE KAVGA ETMEYECEĞİZ!

Israrla şunu söylemek isterim. Biz kimseyle kavga etmeyeceğiz. Bireysel kavgalarımız için kurumu kullanmayacağız. Bizim aklımızda inanılmaz projeler var. Kurumu halka, topluma ve gazetecilere açacağız. Biz kapanmaktan ziyade insanlardan faydalanmaya bakacağız. Tarımı ve Ekonomiyi bilmiyor olabiliriz. Ama bizler en iyileriyle çalışacağız. Bir de bir fikir havuzu oluşturacağız. Yeniden Amerika’yı keşfetmeye gerek yok ki gidip bakacağız. En iyi proje nedir kim nerede ne tür başarılı işler yapmış bunlara bakacağız.

 

ÖNCE EMEK VERENLERİN İSMİNİ YENİDEN YAZACAĞIZ!

Mesela acı bir şeyden bahsedeyim. Feridun IRAK, yeni hizmet binasını yaptığında dünden bu yana borsada emeği olanları onurre etmiş ve fotoğrafları mermere girişe işlemişti. Bunu öncelikle belirteyim göreve geldiğim gün ilk yapacağım iş eski kurucu üyelerin, mermerden işlemeli portelerini yeniden yerine koymak ve bu insanların hakkını teslim etmek olacak.

 

 

İŞTE TANDOĞAN’IN PROJELERİ!

 

Peki proje anlamında aklınızda neler var?

VATBO için hayallerimiz ve bu hayallerin hayata geçmesi için çok iyi projelerimiz var. Borsaya gelir getirici projeler yapacağız. TOBB’a bağlı Borsalar Arası İşbirliği, Borsalar Arası Bilgi Havuzu, DAP desteli canlı et borsası, Avrupa’da hayata geçen Et ve mamulleri için Coğrafi Tescil İşaret uygulamasının Van’da da hayata geçmesi, Süt Toplama Merkezi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarı, Van – Hakkari il ve ilçelerinde Tarım Kredi Kooperatiflerinin kurulması projelerimiz hazır. Özelikle Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) bir toplantısını Van’da yaptıracağız. TOBB’a bağlı tüm borsa başkanları ile Van’da toplantı yapacağız. TÜSİAD’ı muhakkak Van’a getireceğiz. Biz proje üreten yönetim anlayışına sahip olacağız. Oturduğumuz yerden yönetme anlayışına karşıyız.

 

HAYVANCILIK OLMAZSA OLMAZIMIZ!

DAP, DAKA, TARIM KIRSAL KALKINMA, TKDK ve AB desteği var. Son yıllarda Gevaş’ta sebze üretimi arttı. Bu üreticilerin hibe ve destek programlarından faydalanmaları için destek danışmanlık ofisi kuracağız. Hayvancılık bizim olmazsa olmazımız. Bakın Türkiye’nin en fazla sayıda küçükbaş hayvan mevcudiyetine sahibiz. Ama ötesine geçip işi ilerletemiyoruz. Hayvancılıkla ilgili sorunları ve çözüm önerilerini masaya yatıracağız. Rusya’da yetişen ve çoklu doğum yapan kuzu fabrikası ROMANOV koyun ırkının Van’a damızlık olarak gelmesi için öncülük edeceğiz. Türk Mahsulleri Ofisi TMO lisanslı depoculuk, burada kurulması için gerekli projeler hazırlanacak. Van Organize Hayvancılık Projesi’nin OHB hayata geçmesi için en büyük paydaş biz olacağız ve takip edeceğiz. Toprak Analiz Laboratuvarında gıda su vb. tahlillerin yapılması için gerekli çalışmaları başlatacağız. Tarım Teknolojileri Okulu temellerini atacağız. Kurumlarla çok uyumlu bir şekilde çalışmaya hedefliyoruz.

 

 

SORUNUN DEĞİL ÇÖZÜMÜN PARÇASI OLACAĞIZ!

Bu ilin yeniden küllerinden doğması için gece gündüz demeden çalışacağız. Bizim tek derdimiz var, o da Van ve geleceği... Üyemizin, vatandaşımızın yanında yer alarak, bu kentin çıkarlarını korumaktan başka şansımız yok. Seçildiğimiz taktirde, ortak aklı öne çıkaran bir yönetim anlayışına sahip olacağız. Borsayı Ben değil biz anlayışıyla yöneteceğiz. Van’ın meselelerine daha duyarlı ve daha ilgili olacağız. Sorunun değil, çözümün parçası olacağız.

 

BİZ VAN’IN PROJE KULUÇKA MERKEZİ OLACAĞIZ!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı yapılmıyor mu burada. Bu fuarın Borsa olarak biz üstleneceğiz bu da bizim projelerimiz arasında yer alıyor. Bunu üstelenirken borsanın kasası para girer, para çıkmaz. Bu tamamen organizasyonla alakalı bir şeydir. Küçükbaş hayvancılığın başka bir ilde konuşulması bizim ayıbımızdır. Şekerimiz var, unumuz var, yağımız var helva yapmamız gerekiyor. Şehrivan’da da böyle bir köşe yayınlandı hatta geçtiğimiz haftalarda. DAP İdaresi yüzde 10 gibi yada hiç maliyetsiz projeler var. Bizim bunu yapmamız ve bu işlerin içinde olmamız gerekiyor. Bu tür hibe desteklerden maksumum düzeyden tabanın faydalanması için elimizden geleninden daha fazlasını yapacağız. Şunu da net bir şekilde söylemek isterim biz proje kuluçka merkezi olacağız.

 

 

BU SEÇİM BENİM DEĞİL, VAN’IN SEÇİMİDİR!

Biz borsayı halka açacağız. İnsanımıza kolektif bir yönetim anlayışı sunacağız. Halkımızın faydasına olan işler yapacağız. Halkımızın yaşam kalitesini esas alıp, ona göre projeler üreteceğiz. Ülke, bölge ve il meselelerine kafa yoran bir kurum olacağız. Bir 5 yılın daha kaybedilmesini istemiyoruz. Aynı anlayış devam ederse, kayıp yıllar halkasına, yeni kayıp yıllar halkası eklenir. Bunun dışında bir şey olmaz. İşte bu yüzden diyorum. Bu seçim benim seçimim değil. Bu seçim her bireyin üzerine düşeni yapması gereken bir seçimdir. Bu seçim Van’ın seçimidir.

 

TOBB’DA TEMSİLİYET ŞART!

Bizler göreve gelir gelmez Van TSO Yönetim Kurulu Başkanına Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB)Yönetimde yer almak istediğimizi ve bunun için elimizden gelen çaba ve emeği göstereceğiz. Tüm çevre illerin Ticaret Sanayi Odaları ve Borsalarla görüşüp kesinlik TOBB yönetimine VAN TSO’nun başkanımıza görev almalıyız. Biz Van adına Ankara’da ne kadar güçlü olursak, yaptırım gücümüz de o kadar güçlü olur. TOBB Yönetiminde temsiliyet, Van’a çok şey kazandırır.

 

 

VANLILIK RUHU İLE ÇALIŞACAĞIZ!

“Van hayalini yitirdi” diye tartışmalar yapılmıyor mu? Yapılıyor. Alın size bir Vanlılık ruhu örneği… Ben Van’lıyım. Şunu da söylüyorum: “Bizler Van’lılık ruhu ile çalışacağız. Bakınız bir hafta önce Kars’ta Tarım ve Hayvancılık Zirvesi yapıldı. Tarım Hayvancılık ve Gıda Bakanı ve konuyla ilgili tüm taraflar oradaydı. Biz bu zirvenin en iyisini Van’da çok rahat yapabiliriz. Biz bunu yaparken, devletin yatırım projelerine de yön verebiliriz. Bunu bizim yapmamız gerekiyor. Çünkü Van’lılık ruhu bunu gerektiriyor.

 

FERİDUN IRAK’IN İZİNDEN GİDECEĞİZ!

 

Sayın IRAK’la nasıl bir planınız var?

Borsa kurucu başkanımız sayın Feridun IRAK’ın izinden gideceğiz. Onun gibi üretken ve çalışkan olacağız. Biz Feridun Beyi onursal başkanımız ilan edip, kendisine makam odası açacağız. Borsa meclisi olarak kendisinin fikir ve tecrübelerinden istifade edeceğiz.

 

 

Son olarak... Üyeleri ve Van halkına neler söylemek istersiniz...

Öncelikle şunu söyleyeyim. Sadece oy vermeyin. Ekip arkadaşlarımı da tanıyın, onlarla sohbet edin, görüş ve önerilerini dinleyin. Bu sayede nasıl bir yönetim anlayışına sahip olacağımızı göreceksiniz. Biz projelerimiz için iddialıyız. Altı dolu projelerdir. Ve bu projeleri hayata geçirecek kadrolara sahibiz. Bu konuda kendimize güvenimiz tam… Borsa seçimi deyip geçmemek lazım… İçinde bulunduğumuz durum bizim kaderimiz değil. Seçimler değişim fırsatıdır. Bu ilde yaşayan her bireyin bu değişime katkı sunması gerekir. Doğru bir tercih yapmamız lazım. Van için böylesi önemli bir kurumu daha da önemli bir yere getirmek gerekiyor. Bu bizler için bir görevdir, bir vazifedir. Her bireyin bizim üzerimizde hakkı vardır. Bu yerler kolay kurulmuyor. Bu arada diğer adaylara başarılar diliyorum. Sonuçta bu demokratik bir yarıştır.

 

Editör: TE Bilisim