ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL / MENDUH ÇALIŞKAN - Van TSO’da uzunca yıllar Genel Sekreterlik yaptıktan sonra 2013 seçimlerinde Ekonomide Değişim Hareketi adıyla adaylık açıklayan ve güçlü bir koalisyona karşı zafer kazanan Necdet Takva, bir toplantı ile Van TSO’nun 4 yılını değerlendirdi. O dönem zoru başararak kazandığı seçimin ardından 4 yıldık kentte isminden sıkça söz ettiren bir figür haline gelen Takva, düzenlediği toplantıda yapılan çalışmaları anlattı. Görev süresi boyunca gerçekleşen Kahvaltı Rekoru, Shopping Fest, Kapıköy’ün modernizasyonu gibi bir çok icraati yeniden hatırlatan Takva, yaptıkları ve yapamadıkları konuları enine boyuna yaptığı sunum ile katılımcılar ile paylaştı. Kulislerin iyice hareketlendiği süreçte yeniden aday olma kararı aldığını açıklayan Takva, Ekim ya da en geç Kasım’da yapılacak olan seçimde “Varım” derken EDH ile bir kez daha Van TSO için mücadele edeceğini duyurdu. Başarılarla birlikte başarısız olduğu konularda da özeleştiri veren Takva, seçim çalışmalarının startını verdiklerini de resmen duyurmuş oldu.

 

Merit Şahmaran Otel’de gerçekleştirilen toplantıda basın ve oda üyeleri ile bir araya gelen Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, 2013 yılından bugüne kadar yaptıkları çalışmaları anlattı. Takva 4 yıllık çalışmalar sunu öncesinde giriş konuşması yaptı. Yaptıkları tüm çalışmaları Van’a borçlu olduklarını ve sorumluluk aldıkları için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Takva ilk seçildiğinde elde ettikleri başarılarda nasıl heyecanlıysa o ilk gün ki heyecanı yine yaşadı ve yaşattı.

 

 

TAKVA: BEKLEDİĞİMİZ BİR SORU DEĞİLDİ

Sunum öncesi bir konuşma yapan Başkan Necdet Takva şunları söyledi: “Sizlere dört yıl boyunca yürüttüğümüz faaliyetlerin özet bir panoramasını sunarken, şehrimizde görev yapan üst düzey bir kamu yöneticisi ile aramızda gerçekleşen bir diyaloğu aktararak başlamak istiyorum. Bizleri yakından takip eden yönetici kısaca şu soruyu sormuştu; “Kısıtlı bütçe ve borç ödeyen bir süreci yönetirken bu kadar faaliyeti nasıl gerçekleştiriyorsunuz?” Şüphesiz bu beklediğimiz bir soru değildi. Bu soruya verilecek cevap içerisinde yaşadığımız şehirle kurduğumuz bağın izahatı vardı.”

 

 

SORUMLULUĞA DİKKAT ÇEKTİ!

Bağlı oldukları maddi kaynakların yanı sıra diğer olanaklar ile çalışmalar yaptıklarını söyleyen Takva, “Bizler 4 yıl boyunca sahip olduğumuz maddi olanaklara bağlı kalmaksızın yapmamız gerekenleri samimi bir yönetişim ve ortaklaşma ruhuyla yapmaya çalıştık. Şehrimize, halkımıza ve üyelerimize karşı duyduğumuz sorumluluğu yerine getirerek, borcumuzu ödemeye çalıştık. Elinizde bulunan bu özet faaliyet raporunda çoğunlukla görsel materyal kullanarak 4 yıla sığdırılan sayısız faaliyetlerimizden bazılarını sunmaya çalıştık.” Dedi.

 

 

“3 TEMEL İLKE ÜZERİNDE DURDUK”

3 temel ile üzerine durduklarını söyleyen Takva şöyle devam etti: “Yola çıkarken belirlediğimiz 3 temel ilke üzerine inşa ettiğimiz yenilikçi bir hareket başlattık. "Ekonomide Değişim Hareketi” adıyla içten ve samimi birlikteliğimizi ideolojik siyasetin dışında örgütleyerek, liyakati esas alıp, doğruluktan ayrılmayacağımıza söz verdik. Tüccarımızın, sanayicimizin bu ilkeler üzerinde daha etkin temsil edileceğine inandık. Tüccarımızın ve sanayicimizin dışında bir icazet kurumu olmadığına inanarak yolumuza onların izni ile çıktık.”

 

 

“TSO SADECE EKONOMİK ALANDA DEĞİL...”

“Aradan tam dört yıl geçti.” Diyen Takva, “Ulusal ve uluslararası alanda şehrimizin dezavantajlı ekonomik göstergelerini pozitife dönüştürmek, bilinirliliğini arttırmak, potansiyellerini zenginliğe dönüştürmek için durmadan çalıştık. Bunları yaparken Van'ın zenginliğinin bölgemize ve ülkemize değer katacağını biliyorduk. Fedakar, cefakar çalışma arkadaşlarımız başta olmak üzere, meslek komite üyelerimiz, oda meclisimizin çok kıymetli üyeleri ve yönetim kurulu üyelerimizin değerli katkıları ile "işimizi iyi yapmanın ötesinde iyi işler yapma" felsefesi ile hareket ederek Ticaret ve Sanayi Odamızı sadece ekonomik alanda değil, sosyal, kültürel alanda da önemli bir referans kurumu haline getirdik.” İfadelerini kullandı.

 

 

“ALNIMIZ AK, BAŞIMIZ DİK” DEDİ

Etkin ve nitelikli bir ekonomi yönetim ile görev yaptıklarını söyleyen Takva şunları kaydetti: “Yerel ve ulusal temsiliyet alanlarında asla bireysel tutum ve beklentilerimizi öncelemedik. Aldığımız görevin esasında üyelerimizin hak ve menfaatlerini korumak olduğuna tekabül ettiğini unutmadık. 2011 Van depremleri sonrası oluşan yerel ekonomik krizi aşmak için stratejik yerel, bölgesel politikalar geliştirdik. Bunların hayata geçirilmesi için önceliklerimiz hiç değişmedi. İnancımızdaki ısrar, bizleri sizlerin huzuruna başı dik, alnı ak olarak taşıdı.”

 

 

HEYECANI GÖZLERİNDEN OKUNDU

Dünyanın en kalabalık kahvaltı rekorunu anlatırken, “heyecanlandık” diyen takva o heyecanını yine gösterdi. Takva, “Dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrasını kurarken yaşadığımız heyecan görülmeye değerdi. Kadın girişimcilerimizin, genç girişimcilerimizin enerjisini htik. Van halkının akın akın katılımını, Türkiye'nin her tarafından insanların sahiplenmesine tanıklık ettik. Şehrimizi ışıklandırırken bizler de aydınlandık. Maya tutmuştu, komşu ülkelerden komşularımız şehrimize akın ediyordu. Bütün şehir, bütün kurumlarımız odamızda etkinlikler yaparken, ihtiyaç sahibi yoksullara, çocuklara, dezavantajlı guruplara dokunmanın manevi hazzını yaşadık.” Dedi.

 

TAKVA: HAYALLERİMİZ VARDI

Van için büyük önem taşıyan ve yıllardır beklene bir özlem haline gelen Kapıköy ile ilgili de konuşan Takva şöyle devam etti: “Yerel ve bölgesel kalkınmanın stratejilerini tartışırken kentimizin sektörlerini kümelemeye, girişimci sayımızı artırmaya ihtiyacımız olduğunu savunduk. Bunlar için ülkemize örnek olacak projeler hayata geçirdik. Yıllara sarih hayallerimiz vardı. Kapıköy'de bizi dünyaya bağlayacak temeller attık. Her kesle, her kesimle bir araya geldik. Tartışmalarımız da oldu, ittifaklarımız da. İlkeli duruşumuzu, inandığımız değerlerle örtüşürdük. Sizleri mahcup edecek tutum ve davranışlardan uzak kalarak onlara uluslararası hizmetin en iyisini sunduk. Üyesi bulunduğunuz odanız ile gurur duyacağınız bir yönetim sergiledik. Şeffaf ve hesap verebilirlikte, kendisini denetleten tek meslek odası olduk.”

 

 

“VAN DÜNYANIN EN GÜZEL ŞEHRİDİR”

Takva sunum öncesi konuşmasının sonunda ise, “Aslında söyleyecek, yazacak çok şey oldu, ancak şimdi yeniden kaldığımız yerden başlayalım diyoruz. 4 yılımızı geride bıraktık, elinizdeki bu doküman 4 yılın bir özeti olsun istedik. Bir başarı hikayesi varsa, bu hikayenin kahramanları Van halkı, siz saygıdeğer üyelerimiz ve Van şehridir. Bir hata da varsa sorumluluk benim ve arkadaşlarımındır. Van dünyanın en güzel şehridir, hayalimiz bu güzelliği dünyaya tanıtarak, zenginlik yaratmaktır.” Şeklinde konuştu. Takva ardından 4 yıllık faaliyetleri sunum eşliğinde tek tek katılımcılarla paylaştı.

 

SÜREÇ BAŞLADI, TAKVA RESMEN ADAY

Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, 4 yıllık çalışmaları anlatan sunumunun ardından seçime dair değerlendirmelerini de paylaştı. Adaylık ilanını ilk kez yaptığı açıklamasında Takva, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz 4 yıllık süreci tamamladık. Bir ay önce de seçim tarihi belirlendi. Bizim seçim tahminimiz 2018 baharıydı. Ama hem mevzuat hem bakanlığın uyum çalışmaları kapsamında süremiz 1 Ekim itibariyle tamamlanıyor. 1 Ekim-30 Kasım tarihleri arasında organ seçimleri yapılacak. Biz de yaklaşık 1 ay önce ilk kez bu meseleyi ele aldık. İstişarede bulunduk. Yönetim kurulumuzun 8 üyesi şöyle bir karara vardı: Gelecek dönemi de yine Necdet Takva’nın başkanlığında süreci yürütme beyanı ortaya çıktı. Kendilerinin de hiç bir beklentisi olmadı. Biz de bizi bugünlere getiren isimlerle de çalışma yaptık. Bu arada bazı istişareler de yaptık. Adaylığımızın gerekip gerekmediğini de sorduk. Onların da fikirlerini de alarak gelecek dönemde yine EDH’nin ilkeleri ile aday olma konusunda bir mutabakat çıktı ve ben bunu da bu toplantıda paylaşıyorum.”

 

 

SEÇİMLERLE İLGİLİ FLAŞ GELİŞME!

Takva sözlerine 2013’te bu yana yanlarında olan tüm oluşumlara, STK’lara, kurullara teşekkür ederek devam ederken bu seçimde de yine EDH bünyesinde çalışacaklarını söyledi. Takva, seçimlerle ilgili flaş bir değişikliği de duyururken yeni meslek komiteleri ve oy kullanma değişikliğine dair şu ifadelere yer verdi:” Kendimizi yenilemeye çalışacağız. Adımız üzerimizde. EDH ile devam edeceğiz. Hiç bir şey olduğu gibi durmayacak. Su bile olduğu yerde çürür. Bizim tek kriterimiz var. Bizimle göreve alacak arkadaşlarımız henüz net değil. Bazı isimlerle görüşüyoruz. Teknik düzenlemeler de yaptık. Biz 12 meslek grubu olmayacağını söyledik. Bu 19’a çıktı. Yeni meslek grupları oluştu. Bir kaç gün önce yayınlanan KHK ile de odaya kayıt yaptıran üyelerin oy kullanması ile ilgili düzenleme de yapıldı. Van bu düzenlemeyi hak etmiyordu ama olmasında beis yok. Seçime yakın tarihlerde insanlar maddi güç kullanarak yeni kayıtlar yapıyorlardı. Bu da seçim sonuçlarını etkiliyordu. Hayırlısı diyeceğiz. Keşke tüm üyeler oy kullanmış olsalardı. Bugünkü aktif seçmen sayısı ile bugünkü seçmen arasında tam 1300 civarında bir fark var. Yani 1300 üye bu seçimde pasif duruma düştü.”

 

MİNNETSİZ OLMAYACAĞIZ!

“Şu konuda söz veriyorum: Hiç bir dönem olmadığı kadar, rakiplerin de rahatlıkla bilgi ve belgeye erişimini kolaylaştıracak bir süreç yaşayacağız. Asla rakiplere engel olmayacağız. Bu konuda herkes rahatlıkla hareket edebilme hakkını kullanabilecek. Şu ana kadar da ilk adaylığını deklare eden biziz. Ben adını duyduğumuz diğer isimlere de şimdiden başarılar diliyorum. Aday olmazlarsa da gidip desteklerini isteyeceğiz. Asla minnetsiz olmayacağız. Biz EDH ile bu seçimi kazanırken 1 yıllık bir seçimle gitmedik kapı bırakmamıştık. Fakat şimdi 1 en fazla 2 aylık bir zaman var. Bizim listemizde aday olan herkes mümkün olduğunca ismi zikredilen insanlara uğrayacak. Başta ben olmak üzere. Tüm insanlara gideceğiz. Kimsenin oyu bizim cebimizde değildir. O vefasızlığı yapmayacağız.”

 

 

“PROJELERE DEVAM EDECEĞİZ!”

“Yeni dönemde projelerin hayata geçirilmesi, bir bu kadar daha proje için aday olduğumu belirtmek isterim. Bizim yeni süreçte iş birliği yapabileceğimiz kurumların başında siyaset kurumu var. Onların enerjisine ihtiyaç var. Biz bu enerji kentin lehine kullanacağız. Ama siyasallaşmayacağız. İsteyen taraf olacağız. İstemekte vazgeçmeyeceğiz. Siyasetçilerin de işbirliği için çalışacağız. Kent dinamikleri ile yakın çalışmak zorundayız. Valilik gibi kurumlar Van için önemli güçtür. Bunun yanında Büyükşehir ve ilçe belediyelerin plan ve projelerinde yanlarında olacağız. Taleplerimizi de onlara ileteceğiz. Ankara ile de ilişkilerimizi sürdüreceğiz.” Dedi. Öte yandan seçim çalışmaları ile ilgili de bilgi veren Takva: “Biz iki gün sonra da seçim ofisimizi açacağız. Ali Paşa Mahallesinde bir seçim ofisi oluşturduk. Bugünden sonra orada olacağız. Odanın kurumsal kimliğine asla zarar vermeyeceğiz. Odanın hiç bir imkanını kullanmayacağız.” Şeklinde konuştu.  Takva: “Biz asla hiç bir kurumdan, iktidardan, yerel yönetimlerden kişisel bir talebimiz olmadı. Bu anlayışla yeni dönemde aday olduğumu süreci yöneteceğimizi ifade ediyoruz.” Diyerek de seçimle ilgili sözlerini tamamladı. 

Editör: TE Bilisim