ŞEHRİVAN EKONOMİ: MERAL YILDIZ - ÖZEL HABER - Geçtiğimiz günlerde küçük esnafa kredi kooperatiflerine borcu olanlara faiz affı ve yapılandırma müjdesi veren Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin açıklaması Van’da da yankı buldu. Borcunu ödeyemeyen esnaf ile ilgili bu adım sevinçle karşılandı. Fakat Van TSO başkanına göre genel bir adım olan bu hamleye rağmen Van özelinde halen sıkıntılar sürüyor.

 

Geçtiğimiz yılsonunda yapılan tarihin en önemli yapılandırmasının ardından geçtiğimiz günlerde de küçük esnaflar için hükümet önemli bir adım attı. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği'nde açıklamalarda bulunan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, esnafın kredi borçlarının yeniden yapılandırılacağını belirtti. Tüfenkci, "TESKOMB’a bağlı Kredi Kefalet kooperatiflere borçları bulunan esnaf ve sanatkârımızın borçlarını yapılandırıyoruz. 31 Temmuz 2017 tarihinden önce kredi borcu kooperatif takibine intikal eden esnaf ve sanatkârların 29 eylül 2017 tarihine kadar başvurmaları halinde yeniden yapılandırmadan faydalanacaklar.” Dedi. Açıklama genelde sevinç yarattı. Fakat 2011 depreminin yaralarını hala tam anlamıysa sarmaya çalışan Van’da hala vergi ve diğer borçlarla ilgili beklenti bitmiş değil. Ocak 2018’de 6 yıllık vergi borcunu ödemeye başlayacak olan Van’da yerel ekonomide son dönemlerdeki rahatlamaya rağmen hala sıkıntılar bitmiş değil. Tespitin sahibi Van TSO başkanına göre, Van esnafının hala sıkıntısı büyük. Konuyu değerlendiren Takva: “Deprem sonrası Van’da küçük esnaf başta olmak üzere odamızın üyesi olan tüccar ve sanayiciler ciddi sıkıntılar yaşıyor. Bizi yönetenler kulaklarını tıkasalar da bu sorun ortadan kalkmış değil. Bu sorun devam ediyor.” Demeyi ihmal etmiyor. Van TSO ve TB eski başkanı Feridun Irak ise kararı memnuniyetle karşılarken şu uyarıyı yapmayı da ihmal etmedi: “Bankalar kararlaştırılan bu faizin dışında komisyon ya da farklı isimler altında ek para talep etmemeliler.”

 

 

BAKANIN MÜJDESİ SEVİNDİRDİ

Van’da 2011 yılında yaşanan depremlerin ardından Van esnafı vergi borçlarını ödemediği için büyük sıkıntı yaşamıştı. Vergilerin terkin edilmeyip sürekli ertelenmesi ile Van esnafı yaşadığı sıkıntıyı yıllardır dile getiriyor. Yaşanan bu sıkıntıya Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi’den önemli bir açıklama geldi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliğinde yaptığı açıklamada, “31 Temmuz 2017 tarihinden önce kredi borcu kooperatif takibine intikal eden esnaf ve sanatkârların 29 Eylül 2017 tarihine kadar başvurmaları halinde yeniden yapılandırmadan faydalanacaktır.” Dedi.

 

VAN VERGİ BORCUNUN SİLİNMESİNİ TALEP ETMİŞTİ AMA!

Konuya ilişkin Şehrivan’a konuşan Van Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Necdet Takva, 2011 yılında yaşanan depremleri hatırlattı. Takva, “Malumunuz 2011 yılından bu yana Van’ın yaşamış olduğu iki yıkıcı depremden sonra bizim gelir ve kurumlar vergilerimiz erteleme ve öteleme suretiyle ta ki 2017 yılının başına kadar devam etmişti. Tabi Van’ın ticari ve sanayi erbabının vergileri bu ertelemeden sonra bizim yoğun terkin edilmesi talebimize karşılık en son 7020 sayılı yasa ile mücbir sebebin kaldırılması suretiyle 60 ay vade ile 2018 Ocak ayından başlamak üzere taksitlendirilmesi yönünde bir karar alındı. Beklentilerimize karşılık gelmese de biz bu vergi borçlarının silinmesi yönündeki talebimizi ısrarla sürdürmüştük. Bu düzenleme ile böyle bir sonuç çıkmıştı. Buna hayırlı olsun diyeceğiz.” Diye konuştu.

 

 

TAKVA: KÜÇÜK ESNAFIN İLE RAHATLAYACAK

Geçtiğimiz gün Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi’nin açıklamalarının küçük esnafı kapsayan bir açıklama olduğunu dile getiren Takva, “Küçük esnafın borçlarını yapılandırıyorlar. Bu uygulama ticaret ve sanayi erbabını etkileyen bir durum değil. Daha çok esnaf odalarına kayıtlı küçük esnafın kredi kefalet kooperatifleri üzerinden kullandıkları kredilerin yapılandırılmasıyla ilgili bir mesele. Biliyorsunuz küçük esnaf Van’da da kayıtlı oldukları esnaf odaları var. Küçük esnaf kredi kefalet kooperatifi üzerinden bir kredi kullanıyorlar. Esnaf düşük faizli krediler kullanıyor zaman zaman. Bu durumda kredilerini ödeyemeyen hacze düşen esnafın borçlarını yapılandırmaya yönelik bir açıklama yaptı. Bu aslında çok olumlu bir açıklama. Ben özellikle küçük esnafın bu uygulama ile rahatlayacağına inanıyorum. Tabi esnaf ve tüccar birbirine bağımlı ekonomik aktörler olarak kentlerde faaliyetlerini sürdürüyorlar.” Şeklinde konuştu.

 

786 MİLYON BORÇ VAR

Takva şöyle konuştu: “Esnaf kefalet kooperatifi üzerinden kredi kullanan esnafın tahmini 786 milyon hacze düşen bir para var ortada. Ve esnaf bu borcu ödeyemiyor. Bu sayı tüm Türkiye’de var olan bir borç. Vanlı esnafta borcunu ödeyemez duruma gelmiş. Dolayısıyla 31 Temmuz’a kadar ödeyemedikleri borçları birikmiş ve ödeyememişler. Aşağı yukarı 210 milyon bir faiz yüklenmiş. Şimdi bu faizlerin tamamını silecekler ve kalan borçları da 29 Eylül’e kadar müracaat etmeleri durumunda bu borçları yeniden bir yapılandırmaya tabi tutarak ödemelerini kolaylaştıracaklar.”

 

“UYGULAMANIN KAPSAMI GENİŞLETİLMELİ”

Van’ın küçük esnafının tüm borçlarının silinmesi gerektiğine vurgu yapan Takva, “Yapılandırma ve ötelemeyle kalıcı bir çözüm üretilemeyecek. Deprem sonrası Van’da küçük esnaf başta olmak üzere odamızın üyesi olan tüccar ve sanayiciler ciddi sıkıntılar yaşıyor. Bizi yönetenler kulaklarını tıkasalar da bu sorun ortadan kalkmış değil. Bu sorun devam ediyor. Özellikle az gelişmiş bölgelerin esnaf ve tüccarını pozitif ayrıcalığa tabi tutacak ayrıcalıklara ihtiyacımız var. Yine de biz teşekkür ediyoruz. Esnafı rahatlatacak bir çalışma bu. Hükümetin bu çabasını takdir ediyoruz. Özellikle sayın bakanımıza ayrı bir teşekkür ediyoruz. Esnaf üzerindeki 210 milyonluk faiz yükünü ortadan kaldırdıkları için ve hacizlik duruma gelen esnafın borçlarını rahatlıkla ödeyebilecekleri bu uygulamayı çok olumlu buluyoruz. Ama bu uygulama çok daha kapsamlı olmalı. Tüccarı ve sanayiciyi de kapsayacak bir uygulama haline getirilmeli. Sanayicilerin faizlen borçlarının da silinmesi için bu tarz bir çalışma yapılması için talebimizi bir kes daha sizlerin aracılığıyla dile getiriyoruz.” Diye belirtti.

 

 

IRAK: BANKALAR FARKLI İSİMLER ALTINDA PARA TALEP ETMEMELİ

Van Ticaret Borsası Kurucu Başkanı Feridun ırak da Şehrivan’a yaptığı konuşmada, “Sayın bakanın, esnaf sanatkârların biriken kredi borçlarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili yapmış olduğu açıklama gerek esnaf sanatkârlarımız, gerekse ülke ekonomisi için rahatlatıcı, nefes lamaya imkân sağlayan bir karardır. Yapılandırmada 12 ve 24 ay taksitlendirme tercihi konulmuştur. Bu tercih yapılırken uygulanacak basit bir faiz söz konusudur. Bankalar kararlaştırılan bu faizin dışında komisyon ya da farklı isimler altında ek para talep etmemeliler. Alınan bu kararla ayrı 204 milyon lira gecikme cezası da silinecektir. Bu da ayrıca memnuniyet vericidir.” Dedi.

 

BAKAN TÜFENKÇİ’YE TEŞEKKÜR

Irak şöyle konuştu: “Bir diğer memnun edici karar ise 15 Temmuz şehit ve gazilerinin yakınlarının olan borçlarından faiz alınmayacak olmasıdır. Bir diğeri ise önceden yapılandırılan ancak bozulmuş olan borçlulara da aynı hakkın tanınmış olmasıdır. Dolayısıyla sayın bakana bu konuda teşekkür ederken, müracaat süresinin biraz daha uzun tutulmasında fayda olacağına inanıyorum.”

 

 

BAKAN TÜFENKÇİ’NİN SEVİNDİREN AÇIKLAMASI

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, esnafın kredi borçlarının yeniden yapılandırılacağını belirterek, kooperatif ortağı esnaf ve sanatkârların 786 milyon lirayı bulan anapara borçlarının yeniden yapılandırılmasının mümkün olacağını söyledi. Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliğinde (TESKOMB) açıklamalarda bulunan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Bugün itibari ile Türkiye'nin her tarafında kurduğumuz bin civarında kredi kefalet kooperatifi yaklaşık 1 milyon 700 bin esnaf ve sanatkârımıza hizmet sunmaktadır" dedi. Bakan Tüfenkci, 446 bin 323 esnaf ve sanatkârın yaklaşık 22 milyar lira kredi bakiyesi bulunduğunu ifade ederek, "2002'den 31 Temmuz 2017'ye kadar 1 milyon 526 bin 946 esnaf ve sanatkârımızı faiz indirimli kredilerden faydalandırdık. Kredi kullanan esnaf ve sanatkâr sayısının yedi katına çıktığını, miktarın ise 140 katına çıktığını görmekteyiz.” Açıklamasında bulundu.

 

TARİH 29 EYLÜL

"TESKOMB'a bağlı kredi kefalet kooperatiflerine borçları bulunan esnaf ve sanatkârımızın bu borçları yapılandırılsın, esnafımız 2017 yılına yeni bir moral ve enerjiyle devam etsin istedik" diyen Tüfenkci, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu yapılandırmanın kamunun alacaklarıyla bir ilgisi yoktur. 8 Ağustos 2017 tarihi itibariyle TESKOMB'a bağlı kooperatiflerce uygulamaya başlanacak olan bu düzenlemeye göre 31 Temmuz 2017 tarihinden önce kredi borcu kooperatif takibine intikal eden esnaf ve sanatkârlar, 29 Eylül 2017 tarihine kadar başvurmaları halinde yeniden yapılandırmadan faydalanacaklar.”

 

UYGULAMA NASIL OLACAK?

Tüfenkci, söz konusu uygulamanın detaylarına ilişkin bilgiler de paylaşarak, borç (asıl alacak) tutarı defaten ödenmek istendiği takdirde faizsiz tahsil edileceğini, borcun 12 aya kadar taksitlendirilmesi talep edildiği takdirde ise asıl alacak tutarına taahhüt tarihinden itibaren yüzde 8 faiz oranı üzerinden 12 aylık basit faiz hesaplanacağını kaydetti. Asıl alacak tutarı ile hesaplanan faiz tutarı toplamının (yapılandırmaya esas borç tutarı) 12'ye bölünerek ilk taksitin peşin tahsil edileceğini ifade eden Tüfenkci, "Borcun 24 aya kadar taksitlendirilmesi talep edildiği takdirde asıl alacak tutarına taahhüt tarihinden itibaren yüzde 12 faiz oranı üzerinden 24 aylık basit faiz hesaplanarak bu yapılandırma yapılacaktır. 2016 yılında yapılan düzenleme kapsamında borcu yapılandırılan ve halen taksit ödemeleri devam edenlerin borçları yeniden yapılandırılmayacaktır. Ancak borcu yapılandırılan ve şartları ihlal ederek yapılandırılması bozulmuş olanların talepte bulunmaları halinde bu düzenleme kapsamında borçları yeniden yapılandırılacaktır. 15 Temmuz şehit ve gazilerimiz ile 1 ve 2'nci derece yakınlarının asıl alacak tutarını oluşturan borçlarına hiçbir faiz hesabı yapılmadan 48 aya kadar taksitlendirme yapılacaktır" ifadelerini kullandı.

 

 

YÜZ BİNLERCE ESNAF YARARLANACAK

Bakan Tüfenkci, yapılandırmadan 76 bin 554 esnaf ve sanatkâr ile bunların 124 bin 365 kefili olmak üzere toplam 200 bin 919 esnaf ve sanatkârın yararlanacağını söyledi. Bu şekilde kooperatif ortağı esnaf ve sanatkârların 786 milyon lirayı bulan anapara borçlarının yeniden yapılandırılmasının mümkün olacağını sözlerine ekleyen Tüfenkci, 204 milyon lirayı bulan gecikme cezası borcunun da silinmesine imkân sağlanacağını belirtti. Konuşmasının ardından Bakan Tüfenkci, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Tüfenkci, Cilvegözü Sınır Kapısı'nda geçişlerde yaşanan sınırlamaya ilişkin bir soru üzerine, "Şu anda aynı şartlarda devam ediyoruz. Yakından gözlüyoruz. Oradaki duruma göre de tekrardan değerlendireceğiz" yanıtını verdi.

Editör: TE Bilisim