KAYNAK - HABER10 Özel / Yuşa ÇİFÇİ = Bugün öğlen saatlerinde Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Suriye'de tam anlamıyla ateşkesin ilan edilmesinin çok yakın olduğunu belirtmişti. Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamasından birkaç saat sonra ise Rusya Savunma Bakanlığı, ateşkese katılan grupların listesini yayınladı.

 

7 GRUP İMZALADI: DAEŞ, EL NUSRA VE PYD İMZALAMADI

Suriye'de faaliyet gösteren gösteren 7 grup ateşkese imza atmayı kabul ederken, El Nusra cephesi ateşkesi tanımadığını belirtti. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da DAEŞ ve PYD'nin ateşkese dahil olmadığını açıklamıştı. Bu iki terör örgütü ile beraber, ateşkese katılmayan grup sayısı 3 olarak belirlenmiş oldu. Ateşkese katılan grupların toplam üye sayısı ise 50 bin kişi civarında seyrediyor.

 

Ateşkese katılan gruplar ise şöyle:

Ahrar'uş Şam
Faaliyet Bölgesi: Halep, Şam, Deraa, İdlib, Lazkiye, Hama ve Humus
Militan Sayısı: 16 Bin


Ceyş'ul İslam
Faaliyet Bölgesi: Halep, Şam, Deraa, İdlib, Lazkiye, Hama, Deyr ez-Zor  ve Humus
Militan Sayısı: 12 bin


Suvar el-Şam
Faaliyet Bölgesi: Halep, İdlib ve Lazkiye
Militan Sayısı: 2 Bin 500


Ceyş'ul Mücahidin
Faaliyet Bölgesi: Halep, İdlib ve Hama
Militan Sayısı: 8 Bin


Ceyş İdlib
Faaliyet Bölgesi: İdlib
Militan Sayısı: 6 Bin


Cebhe eş-Şamiye
Faaliyet Bölgesi: Halep, İdlib ve Şam
Militan Sayısı: 3 Bin


Feylak el-Şam
Faaliyet Bölgesi: Halep, İdlib, Hame ve Humus
Militan Sayısı: 4 Bin

 

 

DAHA ÖNCEKİ ATEŞKESLER İHLAL EDİLMİŞTİ

Suriye'de bu gece saat 00.00'da başlayacak olan ateşkes, bölgede ilan edilen üçüncü ateşkes olacak. İlk ateşkes 12 Eylül tarihinde ilan edilmiş ve ilanın birkaç saat ardından Esed rejimine bağlı kuvvetler ateşkesi ihlal ederek, muhalif gruplara ve halka saldırmaya başlamıştı.

Bölgede ilan edilen ikinci ateşkes ise, 14 Aralık tarihinde, sivillerin ve yaralıların tahliyesi için ilan edilmişti. Bir önceki ateşkeste olduğu gibi, bu ateşkesin de ilanından kısa bir süre sonra Esed rejimi, İranlı milisler ile beraber ateşkesi ihlal etmiş ve tahliye araçlarına saldırı düzenlenmişti. İranlı miisler tarafından rehin alınan 400 kişi ise, Türkiye'nin diplomatik girişimleri sonucunda serbest kalmış ve bölgeden tahliye edilmişti.

 

 

TÜRKİYE VE RUSYA GARANTÖR; İRAN ATEŞKESE DAHİL

Eylül ayından bu yana sürekli olarak sıcak temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ateşkesin garantörü olacak. El Nusra, DAEŞ ve PYD gibi grupların ateşkesi tanımadığı biliniyor, fakat yapılacak olan muhtemel bir saldırı durumunda Türkiye ve Rusya, ihlali bozanlara karşı en sert yanıtı verme hakkına sahip olacak.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile birlikte İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de ateşkesin detaylarının belirlendiği görüşmeye katılmıştı. Daha önceki ateşkeslerin ihlalinde en ön saflarda bulunan İran'ın bu ateşkesi bozup bozmayacağına dair ise kesin bir garanti yok. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, ateşkes hakkında yaptığı açıklamada "İran Silahlı Kuvvetleri nezdinde, bu ateşkese bir müdahale olmayacaktır" açıklamasını yapmış, fakat İran destekli milisler konusunda açıklama yapmaktan kaçınmıştı.




"PYD ile işbirliğimizi sürdüreceğiz" açıklamasıyla dikkat çeken, ABD Genelkurmay Balkan Yardımcısı Paul Serva

 

ABD'DEN HENÜZ SES YOK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde yaptığı konuşmasında "Koalisyon kuvvetleri, teröristlere yardım ediyor. ABD, DAEŞ ve PYD'ye silah temini sağlıyor" sözleriyle, Suriye'deki terörist grupların üst aklını ve destekleyicilerini ortaya koymuştu. Bölgede bu tarz faaliyetlerde bulunan ülkeler ile çözüme ulaşılamayacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz. Başka yolu yok" sözleriyle, Suriye'de izlenilecek olan politikayı özetlemişti.

 



 

SURİYE KONUSUNDA EN NET GÖRÜŞME OCAK'TA ASTANA'DA

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile telefonda görüşerek istişarelerde bulunmuştu. Telefon görüşmesinin ardından ise Astana'da bir Suriye zirvesi yapılması konusunda mutabakata varılmıştı.

Ocak ayında Astana'da gerçekleşecek görüşmede, Türkiye ve Rusya'nın yanında İran da yer alacak. İran'ın milis örgütleri de görüşmelere dahil etme çabası sürerken, Cumhurbaşkanı Erdoğan, terör örgütleri ile kesinlikle masaya oturulmayacağını belirtmişti.

Editör: TE Bilisim