Saadet Partisi (SP) Van İl Başkanı Özay İlhan, Başbakan Binalı Yıldırım’ın Diyarbakır’da gerçekleştirilen Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi yatırım toplantısında bölgenin cazibe merkezleri olacağı yönündeki açıklamalarının ardından 9 ay geçmesine rağmen atılmış tek bir adımın olmadığını belirterek, “Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak ‘Cazibe Merkezleri Projesi’nin bir zamanlar ortaya atılmış olan ‘nevruz harikalar diyarı projesi’ gibi bir hayalden ibaret olmamasını diliyoruz” dedi. 

 


İl Başkanlığında ‘Gündemimiz Van’ konulu basın toplantılarının ikincisinde konuşan SP Van İl Başkanı Özay İlhan, Başbakan Binali Yıldırım’ın Diyarbakır’da Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi yatırım toplantısında bölgenin cazibe merkezleri olacağı konusundaki açıklamalarına değindi. Cazibe merkezleri projesi ile ilgili 9 ay da olumlu bir adımın atılmadığını ifade eden İlhan, “Başbakan bölgeye 4 yılda kamu ve özel sektör aracılığıyla toplam 140 milyarlık yatırım yapılacağını ifade etti. Ardından 24 Ocakta Doğu ve Güneydoğu Yatırım-Destek Hamlesi ve teşvik paketi bizzat Başbakan tarafından açıklanarak, kapsamlı bir destek yatırım haritası hayata geçirilerek 21 ilimize yatırım yapmak isteyen işadamları, esnaf, çiftçi, genç ve kadınlara müjdeler verildi. Hükümet Diyarbakır, Şırnak gibi çatışmalardan zarar gören 7 ile acil destek planını devreye koyarak, Van’ın da aralarında bulunduğu 5 il cazibe merkezi ilan edecek ve merkez iller çerçevesinde 21 il yatırım, teşvik ve desteklerden faydalanacaktı. Van ve diğer iller için ekonomide çok büyük hamleler yapılacak ve bu 21 il içinde bulunan 8 ilde 10 tane fabrika kurulacaktı. Yine yılda 80 fabrikanın açılacağı ve her fabrikada 200 ila 800 kişi olmak üzere toplamda 40 bin istihdam sağlanacağı belirtildi. Akabinde Yatırım-Destek Hamlesi kapsamında 8 bölge 21 cazibe merkezi il belirlendi" dedi. 
Bu kapsamda Van’ın çevresindeki Bitlis, Muş, Ağrı, Hakkari illerinin merkezinde bulunduğu ana cazibe merkezi il olduğu duyuruldu ve 11 Kasım 2016 günü Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ın katılımıyla ilde bir toplantı gerçekleştirildiğinin altını çizen İlhan, "Toplantıda Kalkınma Bakanı Elvan, cazibe merkezi programı kapsamında yatırım düşüncesi aşamasından işletme aşamasına kadar tüm süreçleri kapsayan bir destek mekanizmasının olacağını, her bir firmaya Kalkınma Bakanlığı aracılığıyla destek verileceği ve yatırımcıya fizibilite çalışmasından arsa teminine kadar her türlü desteğin sağlanacağı belirtildi. Y

 

ine 3 Mart’ta DAKA tarafından yapılan açıklamada ajansa 100 proje için başvuru yapıldığı, bunun yanında Kalkınma Bankası aracılığıyla da 30’a yakın başvuru olduğu, toplamda 1 milyar 600 milyonluk yatırım olacağı beyan edildi. İlk açıklamanın üzerinden 9 ay geçti ve bu süre zarfında ilimize çok ciddi yatırımcılar gelip gitti, fakat gördüğümüz kadarıyla pratikte hiçbir adım atılmadı. SP Van İl Başkanlığı olarak cazibe merkezleri konusunda hükümete üç sual sormak durumundayız. ‘Yatırım yapmak isteyen firmalara Kalkınma Bakanlığı’nca uzman atanmış mıdır? Yatırımcı firmalara verilecek olan faizsiz krediler ve makine teçhizat konusunda herhangi bir somut adım atılmış mıdır? Mevcut sanayici ve işletmecilere vaat edilen faizsiz kredi konusunda herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? Gördüğümüz kadarıyla 9 ayda bir bebeğin doğduğu bu dünyada, cazibe merkezleri konusunda dağ, fare bile doğurmamıştır. SP Van İl Başkanlığı olarak cazibe merkezleri projesinin bir zamanlar ortaya atılmış olan ‘nevruz harikalar diyarı projesi’ gibi bir hayalden ibaret olmaması dileğiyle kamuoyunu saygılarımızı sunuyoruz” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim