ŞEHRİVAN HABER- Önceki dönem Başbakanı Binali Yıldırım 2016 yılında gerçekleştirilen görkemli bir törenle Türkiye’de yeni bir yatırım programını açıkladı. 23 ili kapsayan ve Cazibe Merkezleri Programı özellikle Doğu illeri için büyük bir adım olarak görülmüş ve program büyük ses getirmişti. Van’ın da Elazığ, Erzurum, Kars ve Diyarbakır ile birlikte 5 merkez il ilan edildiği programla ilgili çalışmalar kısa sürede başlamış ve yatırım yapmak için kolları sıvayan işadamlarının ilgisi hemen hissedilmişti. Kısa sürede Van’a yatırım yapmak isteyen bir çok işadamı sıraya girmiş ve Van 7 günde 1200 başvurunun yapıldığı ilk haftada Van en çok yatırım yapılmak istenilen il haline gelmişti. Bir haftada iş adamının başvuru yaptığı kentte daha sonra da bir çok büyük başvuru olduğu açıklanmış ve detaylar için sürecin startının verilmesi beklenmişti. Hem Van hem de bölgeden dinamikler bir çok çağrı yapmasına rağmen süreç bir türlü başlamamış geçtiğimiz Ocak ayında ise programda bazı değişiklikler ile 6. Bölge teşviklerine benzer bir yatırım programına dönülmüştü. Bu süreç bazı beklentileri suya düşürmüş ve yatırım sözü veren başvuru yapan bir çok firma yatırım yapmaktan vazgeçmişti. Van ve bölge illerine yapılan başvurular yatırım olarak hayat bulmazken Saadet Partisi Van İl Başkanlığı Van’ın siyasetçilerine o dönemin başvurularını ve o başvuruların hayata geçip geçmeyeceğini sordu.

 

 

Saadet Partisi Van İl Başkanlığı yaptığı bir açıklama ile 2016 yılında detayları dönemin başbakanı Binali Yıldırım tarafından açıklanan Cazibe Merkezleri Programını sordu. Van’ın da en çok başvuru alan il olarak dikkat çektiği sürecin sonunda yapılanların sorgulandığı açıklamada açıklamayı yapan il başkanı Özay İlhan, siyasetçilere bir takım sorular yöneltti.

 

SP BU KEZ DE CAZİBE MERKEZLERİNİ SORDU

 

Açıklamayı yapan il başkanı İlhan, ülkenin son dönemlerde yaşadığı ekonomik sıkıntıları da hatırlatarak bu yatırımların akıbeti üzerinden konuştu. Her hafta bir gündem ile toplanan ve açıklama yapan SP’nin gündeminin cazibe merkezleri programı olduğunu açıklayan İlhan: “Saadet Partisi Van İl Başkalığı olarak ülkemizin ekonomik olarak zorlu günlerden geçtiği bu dönemde üretimin ve üretime yönelik yatırımların ne denli kıymetli olduğunu bir kez daha görmekteyiz. Bu nedenle bu hafta ki gündemimiz iki yıl önce bölgeler arası kalkınmışlık farklılıklarının giderilmesi için Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki 23 ili kapsayan ‘Cazibe Merkezleri Programı’ hakkında olacaktır.” Dedi.

 

 

“BİR ÇOK FABRİKA YAPILACAKTI...”

 

İlhan o programda vaadedilen yatırımları hatırlatarak: “Diyarbakır’da bizzat dönemin Başbakanı Sayın Binali Yıldırım tarafından açıklanan Van’ın da içinde bulunduğu 23 ili kapsayan Cazibe Merkezleri Programı çerçevesinde bölgede yılda 10 fabrika kurulacağı belirtildi. Senede 200 bin kişinin istihdam edileceği, ilk 4 yılda kamu ve özel sektör tarafından 140 milyon dolar yatırım yapılacağı; ayrıca hastaneler, ağız diş sağlığı merkezleri, gençler ve çocuklara yönelik sosyal ve sportif amaçlı yerlerin yapılacağı beyan edildi. Tarım ve hayvancılığa yönelik yatırımlar yapılacağı, barajlar ve sulama kanallarının, demiryolları ve tünellerin yapılacağı, çağrı merkezlerinin kurulacağı belirtildi.” Dedi.
 

SAADET TÜM DETAYLARI SORDU!

 

Ardından o programdan sonra neredeyse hiç bir yatırımın hayata geçirilmediğini vurgulayan İlhan, bir takım araştırmalar yaptıklarını da belirterek, kentteki siyasilere, milletvekillerine de sorular yöneltti. İlhan merkezlerle ilgili olarak: “Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak ‘Cazibe Merkezleri Programı’ konusunda ilimizde neler yapılıp yapılmadığı konusunda bu yıl bir kez daha araştırmalar yaptık. Araştırmalarımız neticesinde ‘Cazibe Merkezleri Programı’ kapsamında yapılacak olan yatırımların ne yazık ki gazete manşetlerinden öteye geçmediğini gördük. Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak İktidar Milletvekillerine şu soruları soruyoruz. 1-İlimiz milletvekilleri, ‘Cazibe Merkezleri Programı’ konusunda bilgi sahibi midirler? 2-İlimizin ve bölgemizin en önemli meselelerinin başında gelen işsizlik sorunun çözümü için ‘Cazibe Merkezleri Programı’ kapsamında hangi çalışmaları yapmışlardır?  3-‘Cazibe Merkezleri Programı’ kapsamında hangi fabrikalar kurulmuştur ya da hangi fabrikaların kurulması için yer tahsis edilmiştir?  4- ‘Cazibe Merkezleri Programı’ kapsamında ilimize çağrı merkezleri kurulması söz konusu mudur?  5- ‘Cazibe Merkezleri Programı’ kapsamında ilimize 2 yılda kaç TL yatırım yapılmıştır? 6- ‘Cazibe Merkezleri Programı’ kapsamında ilimizde bir yılda kaç kişi istihdam edilmiştir?” şeklinde sorular yöneltti.

 

VAN REKOR PROJE BAŞVURUSU ALMIŞTI

 

Bilindiği gibi 2016 yılında başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan o paketle Van’la birlikte 23 il için çok büyük hedefler ortaya konmuştu. Van ve 4 il merkez ilan edilmiş ve bu illerin tamamının bir takım teşvik ve desteklerden faydalanacağı açıklanmıştı. Van ve bu illerde yatırım yapmak isteyene arsa tahsisini yapılmakla kalmayacak devlet fabrikayı inşa edip, makinaya sıfır kredili destek sağlanacağı belirtilmiş üretilen ürünlerin reklamı devlet tarafından yapılıp yine kamunun ihtiyacına göre devlet tarafından satın alınacağı söylenmişti. Yıldırım o gün ayrıca, sanayi, tarım, hayvancılık, sağlık, ulaştırma, iletişim gibi onlarca alan için de geniş bütçeler ayırdıklarını ve yatırımların startını vereceklerini söylemişti. O tarihten sonra başvurular başlamış ve Van yüzlerce başvuru ile en çok ilgi gören il olmuştu. Ardından geçen 1 buçuk yıllık süreçte Van’dan ve bölgeden bir çok STK çağrılar yapmış ve programa başvuranların akıbetinin açıklanmasını istemişti.

 

 

OCAK’TA FARKLI BİR PROGRAMA DÖNDÜ

 

25 Ocak tarihinde beklenen karar Resmi Gazete ile verilmiş ve programla ilgili desteklerden ziyade daha farklı bir süreç başlatılmıştı. Resmi Gazete'nin 25 Ocak 2018 tarihli sayısında yer alan Bakanlar Kurulu kararına göre, program kapsamında desteklenecek imalat sanayi yatırımları için, Tunceli, Bayburt, Ardahan, Gümüşhane, Iğdır, Erzincan illerinde 2 milyon TL, Hakkari, Bingöl, Kars, Siirt, Bitlis, Muş ve Şırnak illerdinde 4 milyon TL, Ağrı, Batman, Elazığ, Adıyaman, Erzurum, Malatya, Mardin, Van, Diyarbakır ve Şanlıurfa illerinde 5 milyon TL tutarında asgari yatırım şartı aranacağı açıklanmıştı.  Karar kapsamındaki destek unsurlarından yararlanabilmek için çağrı merkezi yatırımlarının asgari 200 kişilik istihdam sağlaması, veri merkezi yatırımlarının ise asgari 5,000 metrekare beyaz alan içermesi gerektiği söylenmişti. Desteklenmesi uygun görülen yatırımlardan enerji desteği içerenlerin, işletmeye geçilmesi sonrasında gerçekleşen sabit yatırım tutarının yüzde 25'ini aşmamak üzere aylık elektrik enerjisi giderinin azami yüzde 30'u üç yıl süreyle işletme bazında 10 milyon liraya kadar karşılanacağı açıklanmıştı. O tarihten sonra Van’da da çağrı merkezleri ve bazı diğer yatırımlar hayata geçmiş ama cazibe merkezleri programının ilk dönemli hedeflerinin altında yatırım hayata geçmişti.

 

 

Editör: TE Bilisim