Van Devlet Tiyatrosu tarafından hazırlanan Yedekçi adlı tiyatro oyunu seyircinin takdirini aldı. Oyunda saf bir aşık olan Yedekçi Selim’in Doğancıbaşı kerim Ağa’nın kızı Munise’ye olan aşkı konu edilmektedir.

 

Musahipzade Celal’in yazmış olduğu müzikli güldürü Yedekçi oyunu Van seyircisi tarafından takdir topladı. Geçtiğimiz hafta prömiyeri yapılan oyun eski Osmanlı dönemini komik bir dille anlatıyor. Musahipzade Celal’in basit konulu komedi oyunlarından bir tanesi olan oyun, saf bir delikanlı olan Yedekçi Selim’in Doğancıbaşı’nın Kerim Ağanın kızı Munise’ye olan aşkı konu edilmektedir.

 

 

SAF BİR DELİKANLININ AŞKINI ANLATIR

Selim biraz saf bir delikanlı olduğundan Doğancıbaşı onunla alay ederek, çorak tarlada kavun, karpuz yetiştirdiği taktirde kızını kendisine verebileceğini söyler. Bunu ciddiye alan Selim bir yıl boyunca çorak tarlayla uğraşıp gerçekten kavun, karpuz yetiştirir. Bunun üzerine Doğancıbaşı bu işin olmayacağını ima etmek için balığın kavağa çıktığını haber alınca kendisine gelmesini, kızını o zaman verebileceğini söyler. Selim buna da inanır. Bu arada Munise, Beliğ Çelebi adında bir düzenbazla evlendirilmek üzeredir. Oyunun sonunda Munise aslında Selim’in sevgisinin daha temiz ve dürüst bir sevgi olduğuna karar vererek babasının oyununu tersine çevirir. Sonunda Munise Selim’le evlenmeyi başarır.

 

 

GELENEKSEL KOMİK UNSURLAR ANLATILIYOR

Bu oyunda da Musahipzade’nin diğer oyunlarının birçoğunda görülebilecek bir takım geleneksel komik unsurlar bulunmaktadır. Selim’in saflığı Karaköz’ün ve Kavuklu’nun saflığını hatırlatır. Doğancıbaşı’nın kurnazlığı da Hacivat’ı ve Pişekar’ı hatırlatır. Ayrıca düğün evi ve kalabalığın sunuluşu da bizi geleneksel öğelerle kuşatır.  


 

ŞEHRİVAN SANAT: MERAL YILDIZ – ÖZEL HABER

 

 

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim