Van İli Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği 2016 yılında yaptıkları çalışmaları ve 2017 yılında yapacakları çalışmalar hakkında basınla bir araya geldi.

 

2017 yılında yapacakları çalışmalarla ilgili bilgiler veren Van İli Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Heybet Semur, 2016 yılının Türkiye için çok hareketli bir yıl olduğunu söyledi. Semur şu ifadelere yer verdi: “2016 yılında maalesef 15 Temmuz kanlı darbe girişimi oldu. Yılın ikinci yarısı bütün gündemi ve öncelikleri değişti. Bununla alakalı sağlık kurumları da nasibini aldı. Biz sağlık hizmeti veren kurum olarak 1 milyonun üzerinde nüfusu olan Van’a elimizden geleni hizmeti veriyoruz. Aynı şekilde ilimiz İl Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlık Müdürlüğü, Yüzüncü Yıl Hastanesi ve Özel Hastaneler var. Van’da yaşayan tüm hastalarımıza sağlık hizmetini bakanlığımızın sağlamız olduğu hedefler doğrultusunda en iyi şekilde bu hizmeti vermeye çalışıyoruz.”

 

HASTANE YANI OTOPARK OLDU

İlk olarak Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile ilgili verileri paylaşan Semur, otopark sıkıntısının çözülmesi ile ilgili olarak değerlendirmesini paylaştı. Hastane yanında yer alan Orman İşletme Müdürlüğü’nü yerinin otopark yapıldığını ifade eden Semur şunları söyledi: “Hastanemizin yanında yer alan Orman İşletme Müdürlüğü oradan kaldırdık ve o binanın yerine hastanemize ait bir otopark yaptık. Şu anda Orman İşletme Müdürlüğü’ne eski İpekyolu Hastanemizin olduğu alanda bir yer verdik. Burası bize aitti. Biz orayı düzelttik ve otopark yaptık. Vatandaşlarımız da şimdi orayı gündüzleri kullanıyorlar.”

 

 

SEMUR: SİSTEM SORUNU ÇÖZÜLDÜ

Hastanenin kullandığı sistemin geçtiğimiz hafta verdiği hatayla ilgili de konuşan Semur, “Bizim Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin için merkezi bilgi işler birimi var. Orada bütün hastanenin verilerini depolayan bir sistem var. Bu sistem için kullanılan bir cihaz var. 2 hafta önce bu cihazın hafızası yüzde 90’na ulaştı. Biz yüzde 10 da tamamladıktan sonra değiştirmeyi düşünüyorduk ancak cihaz uyarı vermeye başladı. Bu yüzden de bir kesinti oldu. Bizim bilişi altyapımızdan dolayı bir kesinti meydana gelmedi. Şu anda yeni cihazımızı kurduk ve hizmet vermeye devam ediyoruz. Bu sadece hastane ile ilgili değil zaman zaman Türkiye geneli yaşanan sorunlar meydana gelebiliyor. Ancak dediğim gibi bu sorunu çözdük ve hizmet vermeye devam ediyoruz.” Dedi.

 

“ERCİŞ’E YENİ DOKTORLAR GELDİ”

Erciş Devlet Hastanesi’nde yaşanan doktor eksikliğiyle ilgili de konuşan Semur, şöyle devam etti: “Erciş Başhekimimiz de buradalar. Erciş Devlet Hastanesini biz kadın doğum uzmanı konusunda destekledik ve destekliyoruz. Çocuk hastalıkları ve genel cerrahi konusunda bu hastanemizi destekliyoruz. Bir dönem bizde Erciş’ten nöroloji uzmanı ve beyin cerrahi uzmanını buraya aldık. İl içerisindeki doktorlarımız hangi hastane de olursa en fazla katkı sağlar şeklinde bakıyor ve o şekilde değerlendiriyoruz. Şu anda Gevaş Devlet Hastanesi çocuk uzmanını Erciş’te görevlendirdik. Nerede olursa daha fazla mağduriyet olmaz diye düşündüğümüz zaman Erciş’e karar verdik. Erciş’e yeni çocuk uzmanı atandı. Biri başladı, diğer ise bir hafta başlayacak. Ardından Gevaş’ın çocuk uzmanının geri vereceğiz.”

 

 

SEMUR: HEKİM EKSİKLİĞİ GÜNDEMİMİZDE

Hekim sayısının istenilen seviye de olmadığını kaydeden Semur, “Hekim sayısıyla alakalı bizim şu sıkıntımız var. Geçen seneki doluluk oranımız yüzde 48’di. Şu anda yüzde 64’lere çıktı. Biz bunu normal mi? Hayır değil. Bizde yüzde 80’lere çıkmasını istiyoruz. Devlet Erciş’te 5 çocuk uzmanı olması gerekiyor diyor ancak 2 uzmanımız var. Biz hiçbir zaman 5 bulamadık. 2’de olsa, 3’te olsa biz bir şekilde idare etmeye çalışıyoruz. Hekim eksikliği bizim her zaman ilk gündemimizde yer alan bir sıkıntıdır. Biz her zaman genel sekreterlik olarak bunu takip edeceğiz ve bu işin takipçisi olacağız.” Şeklinde konuştu.

 

“ASKERİ HASTANE VATANDAŞA KAPALI”

Askeri hastaneye vatandaşların alınmamasıyla ilgili konuşan Semur şunları söyledi: “Askeri hastanesi bize devredildi. Güvenlik sorunundan dolayı biz bu aralar acil servise normal vatandaşı kabul etmiyoruz. Bu memleketin kolluk kuvveti, emniyeti, polisi, askeri var. Bu anlamda devleti yöneten bir erk var. Bizim de bağlı olduğumuz bir valilik ve bakanlık var. Bizde onları yazıları doğrultusunda hizmet veriyoruz. Biz devir edildikten sonra da biz oranın acilini sivile açmadık. Sadece sivillerimiz burada iğne ve pansuman yapıyorlardı. Güvenlik kaygısı ve gerekçesinden dolayı biz böyle bir kısıtlama yaptık. Gelecek ikinci bir talimata kadar da bu şekilde devam edecektir.”

 

 

SEMUR: KENDİSİNE SORABİLİRSİNİZ

Sağlık-Sen tarafından yapılan açıklamayla ilgili de bilgiler veren Semur, “Sağlık-Sen Başkanının yapmış olduğu açıklama ile ilgili şunları söyle bilirim. Sağlık-Sen bir Sivil Toplum Kuruluşudur. Sağlık çalışanların sıkıntılarını takip eden ve dile getiren bir STK’dır. Bizde buna saygı duyuyoruz. Bizim sendika ile ilgili bir sıkıntı yok. Hastanemizin Sağlık Hizmetleri Müdür ile alakalı bir iddiaları vardı. Biz bu fikre katılmıyoruz. Bu görüşe katılmadığımı ben daha önce de belirttim. Bir arkadaşımız istifa etti. Bu arkadaş müdür yardımcısıdır ve acil bölümünde çalışıyor. Kendisine mobbing yapılıp yapılmadığını ve kendisini koruyup korumadığını kendisine sorabilirsiniz. Mağduriyeti dile getiren kişi ile görüşebilirsiniz. Kendisi de bu anlamda rahatsız olduğunu belirterek istifa etti. Burası büyük bir hastane insanlar bir biriyle anlaşamayabilir. Herkes işini yapınca vatandaşa iyi hizmet verince baş üstünde tutarız. Biz çalışanımıza mobbing yapılmasını kabul etmeyiz.” İfadelerine yer verdi.

 

“MEDİCAL HASTANESİ ÖZEL OLARAK AÇILMALIDIR”

Kalede bulunan Medical Park hastanesiyle ilgili de konuşan Semur şunları dile getirdi: “Kalede bulunan hastane binasını bence siz ya da bir Vanlı müteşebbis alıp açsın. Orası biz özel hastanedir. Van’da çok büyük işadamları da var. Ülkesini ve Van’ı seven çok sayıda insan var bu memlekette. O binanın atıl kalması ve boş kalması bizleri de çok üzüyor. Çok güzel bir yeri var. Çarşıdaki özel hastanelerimize göre çok güzel bir binası var. Benim de tavsiyem ve önerim bir müteşebbisin orayı alması ve hizmete açmasıdır. Bu işsizliğe de büyük bir katkısı olacaktır. Bize de büyük bir rakip olacaktır. Orası FETÖ ya da başkasıyla bir ilgisi yok. Bu yüzden de bizim ya da bakanlığın bura için yapacağı bir şey yok. Şunu da söyleyeyim bizim bakanlık olarak Van’da bina ihtiyacımız yok. Sadece bunları için doldurmamız gerekiyor. Bu hastanenin yanı sıra Edremit’te bulunan Van Gölü Hastanesi de var. Bu hastane de güzel bir şekilde devir alınması ve işletilmesi gerekiyor.”

 

 

SEMUR: 15 TEMMUZ’DAN SONRA İHTİYAÇ KALMADI

Şehir merkezinde açılması planlanan semt polikliniğiyle ilgili de konuşan Semur, “Semt Polikliniği ile alakalı uzun süre bir çalışmamız oldu. Bir vakfa bir külliyeye ait binanın semt polikliniği ile ilgili bir çalışmamız oldu. Bu sürekli de gündemimizdeydi. Biz bunu 10 Ağustos tarihinde de açmayı planlıyorduk. Ancak 15 Temmuz darbe girişiminin ardından bu iş değişti. Darbe girişimim ardından semt polikliniği ihtiyacı ortadan kalktı. Çünkü bizim çarşı merkezinde darbe girişimi sonrası bir hastanemiz oldu. Bizim şu anda 15-16 polikliniğimiz var. Bizim için artık çarşı merkezinde bir semt polikliniği kiralamak ve kira vermek çok mantıklı bir çalışma olmaz. Bizde bu yüzden bu çalışmadan vazgeçtik.” Dedi.

 

“KİRALANAN YERİ HİZMET BİNASI YAPABİLİRİZ”

YYÜ’nün de semt polikliniği açmayı planladığını kaydeden Semur şunları söyledi: “Rektör beyin bu konuda bir açıklaması oldu. Onların çarşı merkezde bir semt polikliniği açma gibi bir niyetleri var. Biz kent merkezinde kiraladığımız yeri onlara devir etme gibi bir durumumuz var. Bu henüz netleşmedi ancak, böyle bir çalışma var. Bu konuda YYÜ orada bir araştırma yaptı, bize de danıştılar. Ha biz ha YYÜ orada poliklinik açılması güzel olur. Ancak YYÜ poliklinik açmaması durumunda biz orayı Genel Sekreterliğin hizmet binası yapmayı düşünüyoruz. Bir kira protokolümüz var. Bunun dışında yine oraya bir toplum ruh sağlığı açmayı düşünüyoruz. YYÜ orayı tutmazsa.”

 

DİŞTE SADECE 182 RANDEVU VERECEK

Diş Hastanesinde 15 gün sonraya verilen sırayla ilgili de bilgiler veren Semur, “Diş Hastanesi için insanlar bir kere sıra aldılar mı bir daha sıra alabiliyorlar. 1 ay içerisinde 182’yi arayarak 4-5 kez sıra verilebiliyordu. Biz geçmiş senelerde hastalarımız her randevu aldıklarında bize geliyor ve müdahalelerini yapıyorduk. Bu da randevunun verilmemesine neden olabiliyordu. 2017 yılı içerisinde hastalarımız 1 kere randevu aldıktan sonra ikinci kez randevu alamayacak. Biz artık yaptığımız tedavi de ikinci kez randevuyu hastane de kendimiz planlayacağız. Ocak ayı itibariyle bu uygulama başladı. Bu şekilde randevudaki yoğunlukta azalmış olacaktır.” İfadelerine yer verdi.

 

 

SEMUR: İSTANBUL HASTANESİ SATILABİLİR

İstanbul Hastanesinin acilinin açılmasıyla ilgili de konuşan Semur şunları belirtti: “Bizde bu ihtiyacın farkındayız. Bununla alakalı İstanbul Hastanesinin akıbeti henüz net değil. Hastanenin tam anlamıyla tahsisi yapılmadı. Bize sadece defterdarlık tarafından geçici kullanılma izni verildi. Dolayısıyla o binanın azda olsa satılma ihtimali var. Şu anda vergi müfettişleri orayla ilgili bir çalışma yapıyorlar. Oranın piyasaya olan borcu ve alacağı denetleniyor rapor hazırlanıyor. Bu çalışmanın ardından ize kesin bir şeyin söyleneceğini düşünüyoruz. Askeri Hastane de biz verildi ancak bu kesin olarak verildi. İstanbul Hastane için biz sadece geçici olarak verildi. Orayla ilgili bir çalışma yapalım mı yapmayalım mı, acilini açalım mı açmayalım mı? Bu konu da tereddütlüyüz. Biz ayrıca oranın ayrı bir hastane olması istiyoruz. Tüm hepsine sahip çıkmak çok kolay olmayacak. Şu anda dediğimiz gibi hastanenin geleceğini bekliyoruz.”

 

YILLARA GÖRE BÜTÇE

2015 YILI: 254 milyon 150 bin TL

2016 YILI: 321 milyon 596 bin 35 TL

2017 YILI: 353 milyon 932 bin 137 TL

 

VAN’IN DOKTOR EKSİĞİ ÇOK!

Yapılan toplantıda Van’da hizmet veren doktorların sayısı da açıklandı. Sayıyı açıklayan genel Sekreter Heybet Semur, doktor sayısının 1 milyonluk nüfus için yeterli olmadığını ifade etti. Van gibi büyük bir şehirde doluluk oranı yüzde 48 gibi bir rakamda kalırken kentte tüm alanlarda doktor eksikliği yaşandığı rakamlarla da ortaya kondu.

 

İşte hekimlerin dallarına göre sayıları:

Yandal Hekim: 25 - Doluluk Oranı: 33

Uzman Hekim: 342 - Doluluk Oranı: 64

Pratisyen Hekim: 122 - Doluluk Oranı: 83

Diş Hekimi: 86 - Doluluk Oranı: 82

Hemşire: 1.021 - Doluluk Oranı: 61

Ebe: 142 - Doluluk Oranı: 30

Yardımcı Sağlık Personeli: 670 - Doluluk Oranı: 55

Genel İdari Hizmetler Sınıfı: 445 - Doluluk Oranı: 26

Toplam: 2.853 - Doluluk Oranı: 48


ŞEHRİVAN SAĞLIK: ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim