Çevre Orman Müdürlüğü Van’daki 5 hastaneye ceza kesti… Van Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği bu cezaların iptali için adeta seferberlik ilan etti.

İl Çevre Orman Müdürlüğü tarafından 2011 yılında Özalp yolu üzerinde yer alan Vahşi Depo Sahasında yaptığı incelemeler sonucunda o tarihlerde Van’da faaliyet gösteren 5 hastaneye, idari para cezaları kesildi. Bu cezaların sebebi ise bulunan tıbbi atıklarda Hastanelere ait etiketlerin bulunması gösterildi. İlgili kurumlar cezaların iptali için mahkemeye başvururken, mahkeme kararını yaklaşık 5 yıl sonra verdi.

 

3 HASTANEYLE İLGİLİ KARAR İPTAL

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Van Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Op. Dr. Heybet Semur, 5 yıl boyunca çözüm bekleyen tıbbi atık idari para cezalarının lehlerine sonuçlandığını belirtti. Daha önce  YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi, Özel Medisina Hastanesi ve Özel Medical Park Hastanesi tarafından kararın iptali için açılan davalar İdare Mahkemelerince kabul edilmiş ve İl Çevre Orman Müdürlüğünün işlemleri iptal edilmişti. Bu kararlarda, söz konusu tıbbi atıkları toplama ve yerinde imha etme görevinin hastanelerde değil, Van Belediyesi adına Rohan Temizlik Peyzaj Otomasyon şirketinin sorumluluğunda olduğu hususu ön plana çıktı.

 

GENEL SEKRETER KOLLARI SIVADI

Bu 3 hastaneyle ilgili karar iptal edilirken, Sağlık Bakanlığına bağlı faaliyet gösteren İpekyolu Devlet Hastanesi ile Van Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesince açılan davalar ise aynı tüzel kişiliğin organları mahiyetinde olan Bakanlıkların bir yargılamada davacı ve davalı sıfatlarını alamayacakları ve bu sorunun idari yollardan çözülmesi gerektiği gerekçeleri ile usulden reddedilmişti. Bu kararlar üzerine gerek İl Sağlık Müdürlüğünce gerekse de kurulduktan sonra Kamu Hastanelerince girişimlerde bulunulmuş ancak sorun üzerinden yıllar geçmesine rağmen bir türlü çözüme kavuşturulamamıştı.  Tüm bu yaşananların ardından Van Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliğine atanan Op. Dr. Heybet Semur sorunun çözümü için kolları sıvadı. Genel Sekreter Semur’un girişimleri sonucunda konu yeniden gündeme gelmiş ve hukuka aykırı olan bu işlemlerin iptali için girişimlerde bulunuldu.

 

HASTANELER PARA CEZASINDAN KURTULDU

Genel sekreter Semur konu üzerinde büyük çaba sarf ederek konuyu vali İbrahim Taşyapan’a iletti. Durumdan haberdar olduktan sonra konunun üzerinde hassasiyetle durulmasını isteyen Vali Taşyapan’ın talimatıyla kurulan ve vali yardımcısı Atıf Çiçekli’nin başkanlığını üstlendiği bir araştırma komisyonu kuruldu. Konu detaylı olarak ortaya konularak ve cezaların iptal edilmesi gerektiği bir kez daha vurgulandı. Bunun üzerine ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mahsum Semerci gerekli sorumluluğu üstlenmiş ve yetkide paralellik ilkesine dayanarak söz konusu işlemlerin iptaline karar verdi. Bu süreç sonunda ise Kamu Hastaneleri toplamda 854 bin 760 lira idari para cezası yükünden kurtuldu. (ŞEHRİVAN HABER)

 

Editör: TE Bilisim