Tutuklu HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ağustos 2015'te Star gazetesinin saldırıya uğramasıyla ilgili "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik" ettiği iddiasıyla İstanbul Anadolu 34. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davada beraat etti.

 

Demirtaş hakkında, 7 Haziran 2015 seçimleri öncesi Sancaktepe’de düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, "Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik" ettiği iddiasıyla dava açılmıştı. Anadolu 34. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, başka suçtan Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş katılmadı. Duruşmada taraf avukatları hazır bulundu.

 

Mahkeme hakimi, Demirtaş'ın SEGBİS sistemiyle duruşmada hazır edilmesi için bağlı bulunduğu cezaevine yazı yazıldığını ancak kendisinin SEBGİS'le duruşmaya katılmak istemediği için bağlantı kurulmadığını tutanağa geçirdi. Duruşmada talepleri sorulan müşteki avukatları, şikayetlerinin devam ettiğini belirterek, Selahattin Demirtaş'ın cezalandırılmasını istedi.

 

HDP Eş Genel Başkanı’nın avukatlarından İlknur Alcan, müvekkilinin halkı kin ve düşmanlığa teşvik etme suçundan yargılandığını hatırlattı ve "Öncelikle sanığa yüklenen suçun yasal unsurları gerçekleşmemiştir. Müvekkilim yaptığı bir siyasi parti toplantısındaki konuşmasında halkın bir kesimini veya toplumun bir kesimini diğer kesime karşı tahrik edici mahiyette sözler söylememiştir. Beraatine karar verilmesini talep ediyoruz" dedi.

 

Demirtaş'ın diğer avukatı Bahri Bayram Belen de müvekkilinin bir siyasi parti lideri ve Meclis'teki bir partinin milletvekili olarak siyasi faaliyet sürdürdüğünün gözetilmesi gerektiğini anlattı, müvekkilinin beraatini talep etti.

 

Davayı karara bağlayan mahkeme hakimi İbrahim Fikri Talman, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 10. maddesinde belirtilen ifade özgürlüğü kavramı çerçevesinde sanığın söylediği sözlerin düşünce özgürlüğü kapsamında bulunduğunu söyledi.

 

Buna göre rahatsız edici, hatta şoke edici düşüncelerin açıklanmasının demokratik bir toplumda düşünce ve ifade özgürlüğünün gereği olduğunu belirten hakim Talman, yüklenen suçun unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle Selahattin Demirtaş'ın beraatine karar verdi.

Editör: TE Bilisim