Van’da yaşayan Ahmet Zahiroğlu, çocuklarıyla birlikte evini atölyeye çevirerek, el sanatları ürünleri ve işleme sanatını yaymaya çalışıyor.

 

Evde bulunan aynayı süsleyen ve ev halkının bunu beğenmesi üzerine bu alanda farklı çalışmalarla yola çıkan Ahmet Zahiroğlu, çocuklarına da bu sanatı öğreterek, birbirinden güzel ürünler üretiyor. Şairlik yönü de bulunan Zahiroğlu, oğlu ve kızları ile birlikte anahtarlık, ayna, saat, tablo, iş yeri levhaları, ziynet eşyalarının bırakıldığı kutuları çeşitli işlemlerden geçirerek bu sanatı yaymaya çalışıyor. İki ay önce bu sanata başladığını, fakat ürünlerini görenlere sanki yıllardır bu sanatı yapıyormuşum hissi verdiğini anlatan Zahiroğlu, “Bu işi hobi olarak yapmaya başlamıştım. Kendi evime bir ayna süsledim, çocuklarım bu işleme sanatını çok beğendi ve yapmak istediler. Biz de onlarla birlikte çalışmalara başladık. Çok farklı işlemlerden geçirilen bu sanat el emeği göz nuru ile doludur. Şu an çocuklarım bile çok iyi seviyeye geldiler. Güzel çalışmalar ortaya çıkarıyorlar. Evimizi atölyeye çevirerek, ürünlerimizi burada üretiyoruz. Gönül isterdi ki onlarla birlikte bu çalışmaları size yapmış olsaydık ama pek kamera karşısına çıkmayı istemediklerinden dolayı biz yapacağız” dedi.

 

“BU SANATA MADDİ DESTEKLER SUNULSUN”

Bu sanata çok fazla bir ilginin olmadığını sözlerine ekleyen Zahiroğlu, “Üretmiş olduğumuz ürünler, fabrikadan olduğu zaman satılıyor ama el emeği olunca satılmıyor. Ama el emeği ile üretilen ürünlerimiz fiyat olarak fabrikalara nazaran daha uygundur. Bu sanatı Van’da pek kimse yapmıyor. Van’da bir ilk şu an. Ben ve çocuklarım yapmaktayız. Araştırmalarım sonucunda bu tarzda bir işleme ilimizde gerçekleştirilmiyor. Mağazalarda bir ürün 100 TL iken bizde 40 TL’dir. Yapmış olduğumuz tüm ürünlerimiz şu an Van-Şişli Öğretmenevi’nde sergilenmektedir. Bu sanatın yaygınlaştırılması için teşvik desteklerinin sunulması gerekir. Bu konuda herhangi bir destek alamıyoruz. KOSGEB ve DAKA bu tür sanatlara herhangi bir desteklerinin olmadığını söylediler. Gönül isterdi ki bu tür sanatlara destek olsun. Bizde sokaklarda dolaşan 3-5 arkadaşımızı alıp bu sanatı onlara öğreterek, topluma kazandırabilseydik. Bugün çocuklarıma öğretiyorum yarın inşallah imkan olursa büyük bir atölye şeklinde birçok insana ekmek kapısı açmak istiyorum. Bir insanı yok etmek çok kolay, ama kazanmak çok zor. Şahsım olarak yok etmek değil var etmeyi seven biriyim. Sanatçı ruhlu olduğum için her şeye rağmen sanat diyorum” ifadelerini kullandı. 

Editör: TE Bilisim