Son zamanlarda dolandırıcılık ve sahtekarlık vakalarının artmaya başladığı Van’da bir skandal daha yaşandı. Daha geçtiğimiz aylarda Sağlık İl Müdürlüğü yetkililerinin adını kullanarak insanlara ‘kadro’ satan ve yüz binlerce para toplayan dolandırıcılığın ardından bu kez de Milli Eğitim camiası benzer bir oyuna alet edildi. Ülke genelinde türlü dolandırıcılık yöntemlerinin ayyuka çıktığı bir dönemde vicdan hırsızlığı yapan profesyonel dolandırıcılar Van’da da vurgun üstüne vurgun yapıyor. Bunlardan biri de sahte raporlar ve sahte Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ile okulları gezip idarecilerden ve öğretmenlerden para toplayan bir şahıs oldu. Sağlıktaki vurgundan sonra Van Valiliği adıyla da benzer girişimlerin olmasından sonra Valilik tarafından yapılan uyarıya rağmen kurumlarda ‘sahte’ belgeli vurgun girişimleri devam ediyor...

 

Van’da her geçen gün artan dolandırıcılık olaylarının sonu gelmiyor. Geçtiğimiz ay Şehrivan gazetesi olarak gündeme taşıdığımız ‘Satılık Kadro’ haberinin ardından buna benzer bir olayda İl Milli Eğitim müdürlüğünde meydana geldi. Milli Eğitim Müdür yardımcısı Orhan Bedir’in imzasını kullanan İbrahim Gergen isimli şahıs kızının hasta olduğu yazılı bir yazıyla okullara giderek öğretmenlerden para topladı. Milli Eğitim Müdürlüğünün şikayeti üzerine gözaltına alınan Gergen ‘Dolandırıcılık ve Evrakta sahtecilik’ suçlarından tutuklanarak cezaevine gönderildi.

 

SAHTE BELGE İLE BİR PARA VURGUNUNA DAHA!

Her geçen gün artan işsizlik, kurum kurum gezip iş arayan çaresiz vatandaş ve mağdur olduğunu sahte yazılarla beyan edenler Van’da yeni bir dolandırıcılık furyası başlattı. Geçtiğimiz ay Şehrivan gazetesi olarak Van Sağlık İl Müdürlüğünde çalışan ve temizlik şirketi elemanı olan H.A hiçbir vasfı bulunmamasına rağmen Vali yardımcısı ile Sağlık İl Müdürlüğünün imzasını kullanarak sahte evrak düzenleyerek, ambulans şoförü alımlarında kendilerini işe alacağını söylediği yaklaşık 10 kişiden toplamda 30 bin lira almış ve uzun bir süre kayıplara karışmıştı. H.A polisin başarılı operasyonuyla gözaltına alınarak savcılığa sevk edildi. Savcılık ifadesinin ardından mahkemeye çıkarılan H.A mahkeme tarafından serbest bırakıldı. Bu olay uzun bir süre konuşulurken buna benzer yeni bir skandal ortaya çıktı. Skandalın yeni adresi İl Milli Eğitim Müdürlüğü oldu. Müdür Yardımcısının ismini kullanan dolandırıcı okullara giderek öğretmenlerden para topladı.

 

MİLLİ EĞİTİM ADINI SAHTE YAZI DÜZENLEDİ

Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği eski öğrencisi olduğunu beyan eden İbrahim Gergen isimli şahıs İl Milli Eğitim Müdür yardımcısı Orhan Bedir adına düzenlenmiş sahte bir yazı çıkardı. Gergen, Milli Eğitim Müdür yardımcısı Bedir adına, “İl Milli Eğitim Müdürlüğümüze gelerek durumunu ifade eden (K.T.Ü) Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji mühendisliği eski öğrencisi olan baba İbrahim Gergen’in lösemi olan Meryem Gergen’in ameliyat masrafları için bize bu konuda gereğinin yapılması bu konuda duyarlı olmanızı saygılarımla arz ederim”  ifadelerini kullanarak yazdığı yazıyı yanını alarak okulları dolaşmaya başladı.

 

ÖĞRETMENLERDEN PARA TOPLADI

Dolandırıcılık yapan İbrahim Gergen, sırasıyla Vangölü İlköğretim Okulu, Dumlupınar İlköğretim Okulu, Fevzi Çakmak İlköğretim Okulu, Cumhuriyet İmam Hatip Orta Okulu, Mehmetçik Selen İlköğretim Okulu, Mehmetçik Selen İmam Hatip Orta Okulu, Kahraman Çocuklar İlköğretim Okulu ve Vakıfbank Orta Okulundaki okul müdürleri ve öğretmenleri giderek elinde kendi düzenlediği sahte yazıları gösterdi. Kızının lösemi hastası olduğunu beyan eden Gergen, bu okullardaki müdür ve öğretmenlerden para toplamaya başladı. Büyük miktarda para toplayan Gergen bir öğretmenin dikkati üzerini yakayı ele verdi.

 

OKULLARA UYARI YAZISI YAZILDI

Öğretmen, kızının hasta olduğunu beyan eden ve elindeki yazıyla para toplamaya çalışan İbrahim Gergen’den şüphelendi ve durumu İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bildirdi. Milli Eğitim Müdürlüğü konula ilgili araştırma yaparken gerçek ortaya çıktı. Milli Eğitim Müdür yardımcısı Orhan Bedir’le iletişim kuran müdürlük yetkilileri yazının Bedir tarafından yazılmadığını tespit ederek dolandırıcılık yapan İbrahim Gergen hakkında inceleme başlattı. Konuyu Van Emniyet Müdürlüğü’ne bildiren Milli Eğitim Müdürlüğü, ardından İl Müdürü Kıyasettin Kırekin imzasıyla tüm okullara uyarı yazısı gönderdi.

 

SAHTE YAZILARLA GÖZALTINA ALINDI

Milli Eğitim Müdürlüğü’nün İl Müdürü Kıyasettin Kırekin imzasıyla gönderdiği uyarı yazısında, “Son günlerde yardım toplamak amacıyla, elindeki sahte yazıyla, Okul ve Kurumlarımızı gezen İbrahim Gergen (kızı Meryem Gergen) olduğunu beyan eden şahısın başvurusu halinde Emniyet ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bildirilmesi hususunda; bilgi ve gereğini arz ederim” denildi. Konunun Van Emniyet Müdürlüğüne yansımasının ardından Van Emniyet Müdürlüğü de harekete geçerek İbrahem Gergen’in yakalanması için çalışma başlatıldı. Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube ekiplerinin başarılı çalışması sonucu Gergen gözaltına alındı. İfadesi alınmak üzere Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen İbrahim Gergen, üzerinden sahte yazılar çıkmasına rağmen ilk sorgusunda tüm evrakların gerçek olduğunu kendisine iftira atıldığını ileri sürdü. Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinde ifade vermesinin ardından dolandırıcılık yaptığı tespit edilen İbrahim Gergen adliyeye sevk edildi. Gergen buradaki işlemlerinin ardından ‘dolandırıcılık ve evrakta sahtecilik’ suçlarından tutuklanarak cezaevine gönderildi.      

 

EVRAKLARDA EVLİ AMA KİMLİKTE BEKAR!

Dolandırıcılık suçundan tutuklanan İbrahim Gergen’in Karabük nüfusuna kayıtlı olduğu daha önce de Ağrı ve ilçelerinde, Hakkari ve ilçelerinde de bu yola başvurduğu, yapılan inceleme neticesinde aslında çocuklarında olmadığı ve bekar olduğu ortaya çıktı. Ayrıca Gergen’in kendisi için Ankara Numune Hastanesinde almış olduğu epilepsi hastası olduğunu gösteren belgenin de sahte olduğu belirtildi.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ORHAN AŞAN / ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim