Erzurum Valiliği, ülkelerindeki iç savaş ve karışıklıklar nedeniyle kente yerleşen sığınmacılara şefkat elini uzatıyor.

 

Irak'ın Musul kentinde DEAŞ ile diğer terör örgütlerinin zulmünden kaçan 5 aileden 28 kişi, Yakutiye ilçesi Muratpaşa Mahallesi'nde üç katlı apartmanda hayata tutunmaya çalışıyor. Iraklı aileler ile kentteki diğer sığınmacıların yiyecek, giyecek, çocuklarının eğitimi gibi ihtiyaçları, devlet tarafından karşılanıyor.

 

Erzurum Vali Yardımcılığı görevini de yürüten Yakutiye Kaymakamı Ahmet Helvacı, evlerinde ziyaret ettiği Iraklı aileleri, çocuklarını okula göndermeleri için de ikna etmeye çalışıyor. Helvacı, yaptığı açıklamada, 18 Aralık'ın "Uluslararası Göçmenler Günü" olduğunu söyledi. Bu vesileyle Vali Seyfettin Azizoğlu'nun gönderdiği hediyeleri Iraklı ailelere getirdiklerini belirten Helvacı, "Bu apartmanda 5 aile yaşıyor. Hem İl Göç İdaresi hem Kaymakamlığımız hem de Valiliğimiz olarak daha önce de misafirlerimizin yanına gelip ihtiyaçlarını gidermiştik." dedi.

 

Sığınmacı ailelerle düzenli irtibatlarının bulunduğunu, onlara taleplerini sorduklarını anlatan Helvacı, şunları kaydetti: "Iraklı ailelerin çocuklarını okullara almak için çok mücadele ediyoruz. Bu konuda gereksiz bir direnç gösteriyorlar ama kararlılığımız sürüyor. Onlar bize insanlığın, bu coğrafyanın ve medeniyetimizin emaneti. Başımız üstündeler, hoş geldiler. Hayatlarının daha düzenli ve çocuklarının geleceklerinin daha parlak olması amacıyla, Türkiye'de başta eğitim olmak üzere bütün kurumsal sistemler içinde var olmalarını istiyoruz. Onların da bu konuda bizlere destek olmalarını arzuluyoruz."

 

"MİLLİ KÜLTÜRLE HAREKET EDİYORUZ"

İl Göç İdaresi Müdürü Haşim Özcan da dinin emri olan ve Türk kültüründen gelen ensar ile muhacir kardeşliği olgusuyla hareket ettiklerini vurguladı. Özcan, "Milli bir kültürden gelen, Mustafa Kemal Atatürk'ün söylemiş olduğu 'Muhacirler, kaybedilmiş topraklarımızın aziz hatıralarıdır' sözünden hareket ederek, buradaki bütün muhacir misafirlerimize elimizden gelen ve devletimizin verdiği bütün imkanlarla destek olmaya çalışıyoruz." dedi.

 

Sığınmacıların ihtiyaçlarının devlet ve hayırseverler tarafından karşılandığını ifade eden Özcan, "Bizim tanımlanmış görevlerimiz var. Buradaki yabancıların ikamet, kimlik, bütün iş ve işlemlerini yapıyoruz. Bunun dışında yabancılarla bağlantılı olduğumuz için yardım etmek isteyen sivil toplum kuruluşlarını da yönlendiriyoruz. Biz de sosyal çalışmacı ve uzman arkadaşlarımızla bu ailelere yardımcı oluyoruz." diye konuştu. Musullu biyoloji öğretmeni İhlas Muhsin Hamid ise apartmanda kalanların, yaklaşık 7-8 ay önce terör gruplarının zulmünden kaçan Türkmen aileler olduğunu belirtti. Buradaki bazı kadınların eşlerinin terör örgütü mensuplarınca kaçırıldığını ve serbest bırakılmaları için yüksek paralar istendiğini anlatan Hamid, bunu karşılayacak güçlerinin bulunmadığını söyledi. 

Editör: TE Bilisim