Yapılan kazılar sonucunda ortaya çıkarılan manastır ve mutfak bölümü için geçen yıl Nisan ayında başlatılan restorasyon 1 milyon 100 bin TL'ye mal oldu. Restorasyon öncesi pomza torbalarıyla ayakta tutulmaya çalışılan manastır duvarları, İtalya'dan getirilen hidrolik kireçle yapılan özel bir harçla aslına uygun olarak restore edildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2005 yılında çevre düzenlemesi ile birlikte 4 milyon TL'ye restore edildikten sonra 2007 yılında uluslararası törenle açılan Akdamar Kilisesi'nde, ikinci kez restorasyon yapıldı. Yapılan kazılar sonucu tarihi kilisenin ön tarafından ortaya çıkarılan manastır, şapel ve mutfak bölümünde geçen yıl Nisan ayında restorasyon başlatıldı. 1 milyon 100 bin TL harcamayla yapılan restorasyonda daha önce pomza doldurulan torbalarla ayakta tutulan ve bir kısmı tahrip olan duvarlar aslına uygun olarak ayağa kaldırıldı.

SON RÖTUŞLAR YAPILACAK

Manastır, mutfak ve şapelin aslına uygun olması için çok dikkatli yapılan restorasyonda duvarlar, İtalya'dan getirilen özel hidrolik bir kireçle yapılıyor. Restorasyonu yapan Alfin İnşaat Yapı ve Turizm Limited Şirketi sahibi Adnan Vural, havaların ısınmasının ardından son rötuşların yapılarak restorasyonun tamamlanacağını söyledi.


Orhan AŞAN - Şehrivan

Editör: TE Bilisim