Bir dönem Vizontele filminin çekildiği Gevaş ilçesinde ‘Vizontele’ efsanesi yeniden canlanıyor. Vizontele ile uzunca süre anılan, o filmle birlikte marka olan Gevaş ilçesinde 28 Mayıs’ta ‘Deli Emin’ler bisiklet sürmeye hazırlanıyor. Filmin baş karaktare Deli Emin’in sürdüğü bisikleti, üzerindeki yeleği ve kaynakçı gözlükleriyle 28 Mayıs günü aynı yokuştan ‘Çeşmi Siyahım’ adlı parça ile Vanlılar Vizontele’yi yeniden canlandıracak. Bunu bir festival haline getiren isim ise Gevaş’ın sevilen belediye reisi Sinan Hakan.

 

Gevaş’ın renkli kişilikli, sevilen belediye başkanı Sinan Hakan, göreve geldiği günden bu yana hizmetlerle birlikte sosyal anlamda da farklılıklar yapmaya devam ediyor. Büyük sıkıntılarla devraldığı Gevaş ilçesinde bir taraftan ‘iş’ yapma mücadelesi veren, bunu yaparken de halk ile ilişkilerini üst seviyede tutmaya çalışan Sinan Hakan, bu kez de Vizontele Filmi’nin çekildiği ilçede ‘Vizontele Deli Emin’ adıyla bir doğa ve bisiklet gezisi düzenliyor. Hizmette başarısız olduğu için halktan özür dilemeyi bilen, kısıtlı bütçeye sahip ilçeye Türkiye’nin dört bir tarafından kardeş yatırımlar için çabalayan Hakan, ilçeye ‘samimi’ bir etkinliği daha kazandırmak için haftalardır büyük bir çalışma sergiliyor. Vizontele filmi çekildikten sonra popüler bir ilçe haline gelen fakat bu özelliğini çok da iyi kullanmayan o ilçede ‘Vizontele’ geleneğine dair bir festivali hazırlayan Hakan, 28 Mayıs’ta tüm Van’ı bisiklet sürmeye, doğa gezisine ve piknik yapmaya çağırıyor. O gün Vizontele filminin kahramanı Deli Emin’in yeleği, kaynakçı gözlükleriyle, Deli Emin’in bisiklet sürdüğü o yokuşta adeta aynı sahnenin tekrarlanacağı festival ile ilgili Şehrivan’a konuşan Hakan; “Bana göre bazen deli olmak lazım ve bir delinin gözüyle dünyaya bakmak lazım. Belki insan biraz daha mutlu olur.” Diyor… Bu güzel etkinliği Şehrivan’a anlatan Hakan, hayal ettiği projeye desteklerini esirgemeyen DAKA’ya da ‘özel’ bir teşekkür edip öyle başlıyor hikayesini anlatmaya…

 

 

GEVAŞ’TA BİR GÜZEL ETKİNLİK…

Düzenlenecek o festival öncesi haftalardır ‘Duyduk duymadık demeyin’ diyerek sosyal medyada Vizontele Deli Emin etkinliğini duyuran Sinan Hakan, o festivalin ve belediye reisliğinin (başkanlığının) geride kalan günlerini Şehirvan’a anlattı. Kah güzelliklerinden, kah absürt sayılabilecek hatıralardan bahseden Hakan, festival öncesi Vizontele tadında bir sohbetin konuğu oldu.

 

ARAÇ VAR AKÜ YOK!

Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan Belediyeyi ilk devraldığında başından geçen ‘filmlik’ bir olayı anlatırken ‘şaka’ yaptığını düşünüyorsunuz… Vizontele ruhu diyorsunuz ama ‘yok’ başkan ciddi. Olayı da şöyle anlatıyor:

 

“Gevaş’ta Belediye başkanı olduktan sonra Araçlar ile ilgili çok şey yaşadım. İlkini Başkan seçildiğimin üçüncü günü yaşadım. Gece saat 23.30 civarında bir köy muhtarımızdan telefon geldi. Cenazelerinin olduğunu ve dolayısıyla ambulans istedi. Malum seçim sonrası birçok sıkıntı ve gerginlik vardı. Bende elimizden ambulans olup olmadığını bilmeden arayan muhtarımıza tamam bakıyoruz dedim. Araç kademesinden bir arkadaşımıza ulaştım ve kendisine ambulansımız var mı? Diye sordum. O da ‘Başkanım ambulansımız var’ dedi. Bende ambulansı Gevaş Devlet Hastanesine gönderin orada bir cenaze var köye gitmesi gerekiyor dedim. Tekrar bana dönerek ‘başkanım ambulansımız var ama gönderemeyiz’ dedi. Ben o an dondum kaldım. Acaba usulde mi sorun var neden gönderemeyiz diye düşünüp durdum. Niye gönderemiyoruz diye sordum kademedeki görevliye. Kademe görevlisinin cevabı beni şoke etti. ‘Başkanım ambulans vardır ama aküsü yoktur’ bu olay beni en çok etkileyen olay oldu. Garajda birçok araç var ama aküleri yok. ‘Vizontele’de de bu duruma benzeyen bir replik vardı. Bunun benzerini ilk göreve başladığımda yaşadım.” Dedi.

 

 

‘HURDA ARAÇ MÜZESİ YAPACAĞIZ’

Vizontele filminin çekildiği ilçe bu ya, o filmdeki “Baba Akü yok” esprisi halen bile dillerden düşmüyor. Başkan Hakan’ın karşılaştığı tek trajikomik olay bundan da ibaret değil üstelik… Hakan’ın devraldığı olayların hikayesi de bir o kadar ilginç:

 

“İlk göreve başladığımda garajımızda doğru düzgün aracımız yoktu. 16 aracı hurdaya çıkardık. Makine Mühendisleri Odası’ndan arkadaşlar gelip bunların tespitini yaptı. Hurdaya çıkan araçları satmak istedik ama satamadık. Satamamamızdaki sebep ise hepsinin üzerinde cezalar vardı. Bunun hesabını yaptık. Bu hurda araçları satmak için bu cezaların kaldırılması lazım. Cezalarda hurda araçların satılacağı fiyatın 3 katı. Ve neticede satamadık bu araçları. Şimdi güzel bir hurda araçlar müzesi yapacağız. ‘Vizontele’deki o yaşantı kültür nispeten Gevaş’ın sosyal hayatı ile örtüşüyor. Oradaki yaklaşımlar, insanların sadeliği güzelliği gibi. Siz Gevaş’ta her şeyi görebilirsiniz ama asla kabalığı göremezsiniz. Her siyasi gelenekten gelen insanlar vardır. Köklü siyasi gelenekler var. Gevaş’ta kavga olmaz, tartışma olmaz. Gevaş’ta muhabbet vardır. Herkes burada akrabadır. Sosyal hayatın getirmiş olduğu çok büyük bir özelliği de vardır.” Dedi.

 

 

‘BAZEN DELİ OLMAK LAZIM’

Hazır malzemeler Vizontele’lik… Olayı Vizontele’ye sonra da adını verdiği festivale getiriyoruz… “Nedir bu festival? Nereden geldi aklınıza?” sorup hikayesini dinliyoruz…

 

Gevaş doğal kalmış bir yer. Çok fazla yapılaşmanın olmadığı, insan yapısının da doğal olarak kendisini muhafaza ettiği bir yer. ‘Vizontele’ bizim için çok büyük bir değerdi. Fakat Gevaş buna çok fazla sahip çıkamamıştır. Mesela burada ‘Vizontele Platosu’ vardı. Zamanında korunmamış. Halen gelip bu platoyu soranlar var. Kütüphane binası vardı bir şahıs mülkiyetiydi o öyle duruyor. Biz düşündük ve dedik ki Gevaş’ın doğallığını işleyecek bir şeyler yapalım. Bu vesileyle ‘Vizontele’yi yeniden canlandırmak istiyoruz.

 

DELİ EMİN’İN GÖZLÜKLERİYLE O TÜRKÜYLE…

Bu konuda ‘Vizontele’deki en ön plana çıkan ana karakterlerden biri olan ‘Deli Emin’ profiliydi. Deli Emin’in dünyayı izlediği kaynakçı gözlüğü vardı. Bana göre bazen deli olmak lazım ve bir delinin gözüyle dünyaya bakmak lazım. Belki insan biraz daha mutlu olur. Deli Emin’in deliliği, köy içerisindeki yaşattığı o tertemiz insanı belki özledik. Tüm bunlardan yola çıkarak BKM ile önce iletişime geçtim. Nihayetinde tüm bu isimler ve karakterler BKM’nin tescilli isimleri. BKM yetkililerine bir bisiklet şenliği yapmak istediğimizi söyledik. İnsanları doğa, bisiklet ve Gevaş ile buluşturmak istedik. Gevaş’ı da o noktada biraz tanıtma adına böyle bir projeye başladık. Deli Emin’in filmde bisiklet ile annesine ‘Çeşmi Siyahım’ türküsünü yetiştirmeye çalıştığı parkurlarda bunu yapmak istiyoruz.” Dedi.

 

 

BİSİKLET ŞENLİĞİNE ÖZEL DAVET

Vizontele filmlerinin bir diğer trajikomik hikayesi de kütüphanesiz ilçeye kütüphane müdürünün gönderilmesiydi… Tarık Akan’ın canlandırdığı Kütüphane Müdürü ‘Güner’ karakterinin bu atamasını “Demek ki bir de kütüphanemiz olsa” tepkisiyle karşılayan Vizontele filmindeki ilçe halkının bu hikayesine benzer bir hikaye daha çıkıyor sohbetimizde. Reis Bey (Sinan Hakan) bisiklet etkinliği yapıyor ama festivale kısa bir süre kala bile bisiklet sürmeyi bilmiyor... Bunun da hikayesi o festivale ilham oluyor tabi:

 

“Bana soruyorlar bu bisiklet aşkının nerden geldiğini. Aslında benim daha önce bisiklet kullandığım falan yok. Yapacağımız etkinliği sosyal medya üzerinden paylaştıktan sonra kendimin de bisiklet kullanamadığı aklıma geldi. 40 yaşındayım, 1 aylık bisiklet kullanıcısıyım. Bu aşkla bisiklet kullanmaya da başladım. Bana çok büyük faydası oldu bu bisiklet şenliğinin. Bu etkinlik BKM yetkililerinin de çok hoşuna gitti. Bununla ilgili bir çalışma başlattık. Nasip olursa 28 Mayıs’ta minik bir şenliğimiz olacak. İki parkur olarak düşünüyoruz. İlk parkurumuz 4 kilometre olacak. Herkesin bisiklet kullanabileceği bir parkur olacak. Gevaş’ın bağları ve bahçeleri arasında, çok güzel doğal bir ortamda meşhur Belediye binasına kadar bisikletler kullanılacak. İkinci parkurumuz ise profesyonellere yönelik olacak. Gevaş merkezden tarihi Heşet Mahallesinden geçerek, Selçuklu dönemi mezarlığı yanından, oradan da Akdamar adası iskelesine kadar olacak. Burası da yaklaşık 10 kilometrelik bir parkur. Bu parkur profesyonellere yönelik olacak. Böyle bir şey yapmaya karar verdik. Keyifli olacağına inanıyoruz. Bu şenliği sosyal medyada paylaştıktan sonra çok fazla ilgi ve alaka gördük. İyi bir katılım olacağını düşünüyoruz. Bu vesileyle Van’daki bisikleti seven, doğayı seven herkesi davet ediyoruz. Hep beraber sevgi için kardeşlik için fedalleri çevirelim diyoruz.”     

 

 

‘GEVAŞ VİZONTELE’YE SAHİP ÇIKACAK’

Vizontele’nin Gevaş için büyük bir nimet olduğunu söyleyen Başkan Sinan Hakan, daha önce sahip çıkılamayan Vizontele’ye bundan sonra tüm Gevaşlılar olarak sahip çıkacaklarını belirtiyor. İlçeyi diğer tüm güzellikleriyle birlikte diğer bir açıdan da ‘marka’ yapacak bu Vizontele etiketi için de çalışmaları var Reis Bey’in… Onları da şöyle anlatıyor:

 

“Önümüzdeki yıllarda ilçemizin ‘Vizontele ilçesi’ olması için birkaç sürprizimiz var. Bu yıl yetişeceğini pek düşünmüyorum. Mesela bir kültür merkezi projemiz var. Şuan fon arayışı içerisindeyim bulacağıma da inanıyorum. O kültür merkezi içerisinde 2 tane müze düşünüyoruz. Bir kent müzemiz olacak. Bir de özel olarak ‘Vizontele’ müzesi yapmayı düşünüyoruz. Bu projeyi Yılmaz Erdoğan ile paylaştım. Onlarda çok heyecanlandılar ve keyif aldılar bu fikirden. Destek vermek de istiyorlar. ‘Vizontele’deki o karakterlerin mumya hallerini, orada kullanılan araç ve gereçleri burada kullanacağız. Meşhur bir bisiklet vardı. Siti ananın heykeli gibi karakterleri burada sergileyeceğiz. Bu projenin ilçeye de turistlik anlamda çok şey katacağına inanıyoruz. Bu çalışmayı tamamlarsak inşallah başarmış olacağız. Bir de meydan projemiz var. Bu meydanda da bir anıtımız olacak. Yine bu anıtımızın bir tarafında ‘Deli Emin’in bisiklete binmiş halini bir kabartma olarak bırakacağız. Gevaş artık ‘Vizontele’ye sahip çıkacak. Mayıs ayında düzenleyeceğimiz bisiklet şenliğine Yılmaz Erdoğan ve ekibi katılamadı. Programlarının yoğunluğu nedeniyle. Ancak düzenleyeceğimiz etkinlikte çok büyük katkıları oldu. Bu karakterler onların yaratmış olduğu karakterler. Kullanmamızda hiçbir sıkıntı göstermediler. Aksine çok mutlu oldular. Belki önümüzdeki yıl yapacağımız çalışmalara da bizzat kendileri de katılırlar. BKM grubunu Gevaş’ta misafir etmekten büyük mutluluk duyarız. Neden olamasın diye soruyoruz bizde. Belki ‘Vizontele 3’ filmini teklif ederiz.”

 

 

PEDALLER SEVGİ VE KARDEŞLİK İÇİN!

Başkan Hakan, o günkü etkinliğe herkesi çağırıyor, son zamanlarda bozulan morallerin konuşulan konuların dışına çıkılsın istiyor… Çağrısını bir kez de Şehrivan aracılığı ile yeniliyor:

 

“Van’daki bütün bisiklet, doğa ve güzellikleri sevenleri 28 Mayıs’ta Gevaş’a davet ediyoruz. Van’da bisiklet grupları olduğunu biliyoruz. Biz ulaşabildiklerimize ulaşmaya çalışıyoruz. Ancak ulaşamadıklarımıza da sizin aracılığınızda çağrıda bulunuyorum. Bisiklet şenliğine katılmak isteyen tüm bisikletli grupları ilçeye taşınması ve diğer ihtiyaçlarının giderilmesi için Belediyemiz yardımcı olacaktır. Yani gelmek isteyen tüm bisikletli vatandaşlarımızın ilçeye ulaşımlarını bizler sağlayabiliriz. İstiyoruz ki burada hep beraber sevgi ve kardeşlik adına pedalları çevirelim ve mutlu bir yaşayalım. Bu vesileyle tekrardan herkesi bu şenliğe davet ediyorum. Artık farklı sesler duyulsun istiyoruz. Farklı bir şeyler hmek istiyoruz. Mutlu ve huzurlu olmak istiyoruz. Mutlu olmak için biraz deli olmak gerekiyorsa herkesi 28 Mayıs’ta Gevaş’ta deli olmaya çağırıyorum.” İfadelerini kullandı.

 

BU ARADA ZEKİ MÜREN DE BİZİ GÖRECEK!

İlçe Vizontele’ye konu olur da, reis beyin marka olan belediye makamı unutulur mu… Geçtiğimiz günlerde tarihi belediye binası balkonundan hüzünlü veda eden Sinan Hakan, o balkondan verdiği son fotoğrafta “Artık Zeki Müren bizi göremeyecek” sözlerini paylaşmıştı yıkım esnasında… Dayanır mı hiç, hemen çalışmaları başlatıp birkaç hafta içinde yeni binayı Esenyurt Belediyesi’nin üstlenmesiyle yaptırmaya başladı Başkan Hakan. Kaçırır mı hiç aynı espriyi

 

Yeni hizmet binasında reis beyin konuşma yaptığı balkonu da unutmadıklarını ifade eden Başkan Hakan sözlerini şöyle tamamladı: “Doğru düzgün bir Belediye binamız yoktu. Sağ olsun Esenyurt Belediyesi geldi ve karşılıksız bir hizmet binasının temellerini attı ve 2 ay sonra tamamlanacak. Eski binamızda balkonumuz vardı. Meşhur reis beyin çıkıp konuşma yaptığı balkon. O binayı yıkacağımız zaman içimizde biraz hüzün ve burukluk vardı. Hatta son veda konuşmamı da orada yaptım. Yeni binamızda normalde balkon düşüncemiz yoktu ama dedik ki Gevaş Belediyesi olacaksa mutlaka balkonu da olmalıdır. Yeni binamızda balkonda yaptık. İnşallah bundan sonra konuşmalarımızı da oradan yapacağız. Zeki Müren de bizi oradan görecek. Samsun Büyükşehir Belediyesi ile bir meydan çalışmamız var. O meydan çalışmamız bu yıl içerisinde tamamlanacak. Belki Van’ın en güzel şehir meydanı olacak bu meydan. Tüm bunlar zaman da alsa zorlaya zorlaya çözmeye çalışıyoruz. Biraz da uğraşmak gerekiyor. Dışarıdan 9 tane araç getirmişiz bu güne kadar. Kişisel diyaloglarınız bu noktada çok önemli. Ne kadar sosyal ve ne kadar kendinizi anlatabilirseniz o kadar destek alırsınız. Bir şekilde nasip oluyor ve yapıyorsunuz. Hizmet üretmek isterseniz Allah-u Teâlâ da bir kapı açıyor. Ben yıllardır bunu gördüm. O yüzden çok da karamsarlığa kapılıp o sürece de teslim olmak istemiyorum.”

 

 

‘GEVAŞ MUTLU OLSUN YETER’

Hakan’ın belediye başkanlığı hiç şüphesiz ‘farklı’. Halk Sinan Hakan’ı her sabah, ilçenin, ilçeye bağlı köyün bir köşesinden çektiği samimi fotoğraf ve ‘Bugün günlerden…” sözleriyle de benimsemiş durumda. Kah dağda çobanla çay içen, kah işçilerle karpuz yiyen ama halkla buluşmayı hiç ihmal etmeyen Hakan’ın Gevaş’a olan bu sevgisinden sonra en büyük hayalini sormadan da etmeyelim diyoruz. O da cevaplıyor…

 

En büyük projesinin Gevaş’ın mutluluğu olduğunu söyleyen Hakan, “Ben Gevaş halkının mutlu olmasını istiyorum. ‘Vizontele’de reis bey karakteri var. Orada diyor ki ‘Bir yeri severseniz orası dünyanın en güzel yeridir’. Ben insanlar Gevaş’ı sevsin ve mutlu olsun istiyorum. İnsanların mutlu olması için de yapılacak çok iş var. Belediyecilik sadece teknik alanlar değil. Belediyecilik toplumun birleştiricisi olmalı. Burada mutlu olan insanlar olsun istiyorum. Genciyle yaşlısıyla herkesin mutlu ve huzur olması benim en büyük hayalim. En büyük projem buradaki inanları mutlu etmektir. Herkesin aklında bir gün buradan göçmek olmasın. Herkes ömrünün sonuna kadar burada yaşayacakmış gibi bakmalı. Gevaş çok saf ve temiz bir yer. Her siyasal gelenekten insan var. Ama burada kavga eden kimseyi bulamazsınız. Bu çok güzel bir şey. Bunu yıllardır muhafaza etmiş bir yer. Bütün derdim Gevaş’ı mutlu etmek. Koltuklar gelip geçicidir. Bu koltuktan indiğimde hoş bir hava bırakmış olmak isterim.

 

 

DAKA'YA ÖZEL TEŞEKKÜR

Kent adına bir çok çalışmaya, hizmete ve projeye destek veren DAKA'ya özel teşekkür eden Sinan Hakan; "DAKA, Van'da yatırımlarla birlikte yerel yönetimlerin de en güçlü destekçilerinden biri. Ne zaman ki bir projemiz olduğunda ya da etkinliğimiz bizleri yalnız bırakmıyorlar. Bu noktada da böyle bir düşüncemiz olduğunda desteklerini esirgemeden yanımızda oldular. Van'a büyük katkıları onan DAKA'ya bu noktada teşekkürü borç biliyorum. Ne mutlu ki Van'a ihtiyaç duyulan her anında destek sunan böyle bir kuruluşumuz var." dedi.


RÖPORTAJ: YUNUS EMRE AYKAÇ-ORHAN AŞAN

Editör: TE Bilisim