Elazığ'da ceviz ile şekerin karışımından yapılan yöresel lezzet orcik şekerine olan talep, Ramazan Bayramı öncesi arttı.

 

Kentte yılın tamamında tezgahların baş köşesinde yerini alan orcik şekerinin üretiminde, son günlerde bayram yoğunluğu yaşanıyor. Üreticileri, bayramın gelmesiyle birlikte artan siparişleri yetiştirmenin tatlı telaşı sardı.

 

Son yıllarda talebin daha da artması üzerine kurulan ve Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren fabrikanın personel şefi ve aynı zamanda orcik şekeri ustası Erkan Süslü, yaptığı açıklamada, 25 yıldır bu mesleği yaptığını ve 3 yıldır da fabrikada çalıştığını söyledi. Daha önceden atölyede yaptıkları şekere talebin artması üzere siparişleri karşılayamaz duruma geldiklerini anımsatan Süslü, bunun üzerine fabrikaya geçtiklerini aktardı.

 

Burada fabrikasyon bir sistemle değil, yine doğal yollarla, sadece daha fazla çalışanla orcik şekeri ürettiklerini anlatan Süslü, şekerin yapılışını şöyle anlattı: "Bir kazanda daha önceden belirlediğimiz toz şekerini aynı seviyeye ulaşacak şekilde suyla karıştırıyoruz. 150 dereceye kadar kaynatıyoruz. İçindeki su çıktıktan sonra şekeri mermer tezgaha döküyoruz. Tezgah üzerinde topluyoruz, biraz soğutuyoruz. Sonra hamurlaşan şekeri çekip beyazlaştırıyoruz. Beyazlaştırdıktan sonra hamur vaziyetinde olan şekerimizi tekrardan tezgahın üzerine alıyoruz. Hamur şeklinde açıyoruz. İçerisine ceviz koyup yufka şeklinde katlıyoruz. Sonra o katlanan şekeri fitil gibi çekiyoruz. Ardından şekeri kırıyoruz ve paketliyoruz."

 

Süslü, ceviz, kristal toz şeker ve erimesi için hafif bir miktar limon tuzunun karışımıyla yapılan orcik şekerinin, tamamen doğal bir ürün olduğu için herkesin yiyebileceği çok özel bir tat olduğunu kaydetti. Süslü, fabrikada orcik şekerinin yanında, ipe geçirilen cevizin üzüm veya dut şırasına batırılıp kurutulmasıyla elde edilen "orcik", üzüm veya dut şırasından elde edilen pestil, fındık, ceviz ve bal kullanılarak yapılan "ballı lokma" ile "pestil" de ürettiklerini sözlerine ekledi.

 

Fabrika çalışanlarından Pelin Süslü ise 10 yıldır bu işi yaptığını anlattı. Bayrama sayılı günler kaldığı için tatlı bir koşuşturma yaşadıklarını ifade eden Süslü, artan siparişleri karşılamak için yoğun bir mesai harcadıklarını dile getirdi.

 

Kenti ziyaret eden turistlerin tatmadan dönmedikleri ve yanlarında götürdükleri yöresel lezzetlerin başında orcik şekerinin geldiğine dikkat çeken Süslü, "Çünkü şekerimiz beğeniliyor ve bu durum bizleri memnun ediyor. Bizim de hedefimiz şekerimizi tüm Türkiye'ye tanıtmak ve tattırmak. Elazığ'ın bu yöresel ürünü, evlerde rahatlıkla çay ve kahvenin yanında sunulabilecek mükemmel bir lezzet." diye konuştu. 

Editör: TE Bilisim