Birhat Turğut’un küçük yaştaki merakı kendisine bir marka kazandırdı. 17 Yaşındaki Birhat Turğut’un geliştirdiği projeyle başarısını tescilledi. Birhat’ın son yıllarda yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği asansör kazalarına yönelik gerçekleştirdiği projesi patent aldı. Van TSO Başkanı Necdet Takva’nın elinden patentini alan Birhat Turğut şimdi yetkililerden destek bekliyor.

 

Van İpekyolu Fen Lisesi öğrencisi 17 yaşındaki Birhat Turğut tarafından hazırlanan ‘Emniyet Kemerli Asansör’ projesi, geçtiğimiz günlerde Van Ticaret ve Sanayi Odasının da destekleriyle Türk Patent Enstitüsü tarafından onaylanarak, faydalı model olarak kayıtlara geçti. Ev ve iş yerleri gibi her yerde güvenle kullanılan asansörlerde çelik halatların aşırı ısınmalarından dolayı kopmalarıyla asansörün zemine ani ve hızlı düşüşünü önlemeyi sağlayan buluş Türk Patent Enstitüsü tarafından da tescillendi. Çok küçük yaşlardan bu yana hayali olan projeyi gerçekleştiren Birhat Turğut patenti alma gururunu yaşarken, yetkililerden bundan sonraki projeleri için destek bekliyor.

 

HAYAT KURTARAN PROJE

Projesinin yüzlerce hatta binlerce kişinin hayatını kurtaracağını ifade eden 11’nci sınıf öğrencisi Birhat Turğut, 8. sınıfta teknoloji ve tasarım dersleri olduğunu belirterek, “Bu derslerde hocalarımız bizlere proje hazırlamamızı ve hazırlanan en iyi projenin TUBİTAK Bilim Fuarında sergileneceğini söyledi. Bende ‘Emniyet Kemerli Asansör’ projesini hazırladım. Projem hocam tarafından kabul edildi ve ilk prototip ürünü hazırladım. Hazırladığım proje TUBİTAK Fuarında sergilendi. Proje katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü. Bu ürünün patentini almak için Van Ticaret ve Sanayi Odasından destek istedim. Onlarda projemin patentinin alınması için ilgili kurumlar nezdinde girişimlerde bulundular ve her zaman yanımda oldular. Patenti almanın gururu içerisindeyim. Emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum.” Dedi.  

 

ASANSÖR KAZALARI ANA ETKEN OLDU

Son yıllarda yaşanan ve yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği asansör kazalarının projeyi hazırlamada ana etken olduğunu ifade eden Birhat Turğut, “3 yıldan beri bu projenin patentini almak için çalıştım. Son yıllardan yaşanan ve yüzlerce insanın hayatını kaybettiği asansör kazaları bu projeyi geliştirmemde ana etken oldu. Sınıfta oylama yapıldı ve benim yaptığım proje büyük destek gördü. Hocamız bana bunun patentini al, beraber metni hazırladık patent kurumuna gönderdik. 1,5 yıl ancak ses çıkmayınca Van TSO’ya gittim. Van TSO bize sahip çıktı Ankara ile görüştüler ve olumlu sonuç çıktı ve nihayetinde patentini aldım. Patent ücretinin de Van TSO kendi bütçesinden yatırdı.” Dedi.

 

“PROJEM TEKLİFLERE AÇIK”

Daha fazla insanın hayatını kaybetmemesi için hazırladığı projenin patentiyle birlikte elinde olduğunu söyleyen Birhat Turğut, şirketlerden gelecek teklifleri de değerlendireceğini aktardı. Turğut, “Görüştüğüm bir şirket yok. Patent alanları genelde üniversiteler çağırıyor. İyi bir üniversite beni çağırırsa giderim veya bir firma ile çalışabilirim. Üniversitelerine gitmek şartıyla iyi bir üniversiteye verebilirim bu projeyi. Firmalardan gelen tekliflere açığım. Asansör kazaları yüzde 90 ölümle sonuçlanıyor, benim bu projem ile bu kazalar ciddi oranda azalacak. TUBİTAK, YGS ve LYS de puan sağlıyor. TUBİTAK bu projeyle ilgilenirse benim için de çok iyi olur. Ben uçak mühendisi olmak istiyorum ve bu yönde kendimi geliştirmek istiyorum. Bu yönde gelecek tekliflere açığım. Koç ve Sabancı Üniversiteleri bu tür projelerle bireysel ilgileniyorlar. Bende onların okulunda okumak istiyorum. Buna benzer yeni çalışmalarım var. bu çalışmalarımdan en önemlisi olanını bir belgeselde izlemiştim. Bir hayvanın özelliğinden yararlanarak kaybolan insanları bulabilecek bir araç bir proje düşünüyorum. Üniversiteye gittiğimde bu projeyi de yapacağım inşallah.” Şeklinde konuştu.

 

“PROJEYE SAHİP ÇIKILSIN”

17 Yaşındaki Birhat Turğut’un babası Ömer Turğut ise oğluyla gurur duyduğunu ifade ederek, “Bugüne kadar çocuklarımın eğitimi için hiçbir şeyi esirgemedim. Oğlumun bu projesinin kabul görmesi ve tescillenmesi beni çok gururlandırdı. Bundan sonraki süreçte de herkesten destek bekliyoruz. Bu proje insan hayatı için çok önemli bir proje. Tüm kesimlerin bu projeyi desteklemesi ve sahiplenmesi gerekiyor.” Dedi.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ORHAN AŞAN

Editör: TE Bilisim