ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖMER FARUK TOKTAŞ-HAKAN İZGİ - Hava olayları ile ilgili ihtiyaç duyulduğunda hatırlanan fakat ne şartlarda çalıştıkları konusunda çok da detayı bilinmeyen Meteoroloji Müdürlüğü, Van’da önemli işler yapıyor. Meteoroloji 14. (Van) Bölge Müdürlüğü, sorumluluk sahası içerisinde bulunan Van, Muş, Bitlis ve Hakkâri İllerinde toplam da 53 adet gözlem sistemi ile çalışmalarını sürdürüyor. Bir çok kişinin çok da tanımadığı o kurumun işleyişini kurum yöneticileri Şehrivan’a anlattı:

 

Güçlü bir teknolojik altyapıya sahip olan Meteoroloji 14. Bölge Müdürlüğü Van’daki çalışmalarını il genelinde ki 21 Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (OMGİ) ile sürdürüyor. Dolu yağışlarından fırtınalara birçok hava olayının oluşturduğu etkiyi gözlemlediklerini ve kayıt altına aldıklarını belirten Meteoroloji 14. (Van) Bölge Müdürü Mehmet Elkatmış sigorta şirketlerinden, inşaat firmalarına kadar birçok alanda kullanılmak üzere bu bilgileri servis ettiklerini belirtti. Hava olaylarının insan yaşamına verdiği olumsuz etkilerin ardından vatandaşların sigorta şirketlerine ellerinde belgelerle gitmesini sağladıklarını belirten Elkatmış  “7/24 saat açık olan Bölge Müdürlüğümüz Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezi’mizde (BTUM) çalışan arkadaşlarımız meteorolojik uyarılar için rapor hazırlıyor. Gerekli kamu kurum ve kuruluşlara en kısa sürede gerek elektronik posta gerekse faks yolu ile bu raporlar ivedi bir şekilde iletiliyor.” Şeklinde konuştu.

 

“OMGİ CİHAZLARI EN BÜYÜK AVANTAJIMIZ”

Van’da bulunan 21 adet OMGİ cihazı ile birçok gözlem yaptıklarını belirten Elkatmış “Meteoroloji 14. Bölge Müdürlüğü sorumluluk sahasında bulunan Van İlimizde 21 adet OMGİ, 1 adet D-OMGİ, 1 adet H-OMGİ ve 1 adet YTTS kurulu bulunmaktadır. Muş ilimizde 9 adet OMGİ ve 1 adet H-OMGİ kurulmuştur. Bitlis ilimizde ise 10 adet OMGİ, 2 adet D-OMGİ ve 1 adet YTTS sistemleri bulunmaktadır. Hakkâri ilimizde de 4 adet OMGİ, 1 adet H-OMGİ ve 1 adet YTTS kurulmuştur.  Tüm gözlem sistemlerimiz ile hava sıcaklığı, nem, rüzgâr yönü, rüzgâr hızı, güneşlenme şiddeti, kar yüksekliği, buharlaşma miktarı, toprak sıcaklıkları, deniz suyu sıcaklıları, bulut taban yüksekliği, yıldırım ve şimşeklerin hangi yükseklikte ve hangi akımda oluştuğu, vb. meteorolojik parametreler dakika dakika ölçmekte ve veriler kaydedilmektedir. Türkiye’nin her yerinden bu değerlere ulaşılabilmektedir.” Şeklinde konuştu.

 

“HAVA OLAYLARI 7/24 GÖZLEM ALTINDA”

Meteorolojik afet olarak adlandırdığımız sel, çığ, dolu, yıldırım, fırtına, vb. meteorolojik olayların vatandaşlar ve ülkemiz üzerinde olumsuz etkiler bıraktığını belirten Elkatmış; “ 7/24 saat açık olan Bölge Müdürlüğümüz Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezi’mizde (BTUM) çalışan arkadaşlarımız meteorolojik uyarılar için rapor hazırlıyor. Gerekli kamu kurum ve kuruluşlara en kısa sürede gerek elektronik posta gerekse faks yolu ile bu raporlar ivedi bir şekilde iletiliyor.” diye ekledi. Ayrıca, olumsuz hava şartları yüzünden zarar gören vatandaşların Bölge Müdürlüğünden alacakları raporla maddi kayıplarını tazmin etme hakkına sahip olabileceklerine de dikkat çekti.

 

“BİRÇOK SEKTÖR İLE İŞ BİRLİĞİ İÇİNDEYİZ”

Ulaşım, sigorta, eğitim, turizm, sağlık, adalet, savunma, enerji, tarım, çevre, orman ve spor gibi birçok sektöre hizmet verdiklerini ifade eden Elkatmış, “Her yıl meteorolojik veri talebi artmaktadır. Genel Müdürlüğümüz Meteorolojik Veri Bilgi Satış Ve Sunum Sistemi (MEVBİS) kayıtlarından alınarak vatandaşlara, kamu kurum ve kuruluşlarına, özel şirketlere talepleri doğrultusunda bilgi verilmektedir. Meteoroloji ile ilgili bir işiniz olduğunda ya da bir sigorta şirketi sizi bir işleminiz için meteorolojiye yönlendirdiğinde siz meteorolojinin hava durumunu tahmin etmekten başka şeyler de yaptığını rahatlıkla görebiliyorsunuz.” Şeklinde konuştu.

 

“VAN GÖLÜNDE DE ÇALIŞMALARIMIZ MEVCUT”

Yürüttükleri işler arasında Van Gölü ile ilgili de çalışmalara bulunduğuna dikkat çeken Elkatmış “Allah nasip ederse 2018 yılında Van Gölü’nün içerisine bir şamandıra kurmayı planlanıyoruz. Şamandıra Van Gölü’nün içindeki akıntıya kadar birçok ölçüm yapacak. Van Gölü’nün etrafında şu anda zaten 3 tane Deniz Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (OMGİ) diye adlandırdığımız cihazımız var. Bu cihazlar gölün sıcaklığını, basıncını, gölün üzerindeki rüzgârın hızını ölçerek kaydediyor. Adilcevaz, Tatvan ve Van Merkez’de bu çalışmayı yürütüyoruz. Bir nevi Van Gölü’nde esen rüzgârı bile duyarız, diyebiliriz. Havaalanında da yürüttüğümüz çeşitli uygulamalar var. Sizin de tahmin edeceğiniz gibi rüzgâr faktörünü ve hava durumu hava araçları ile ilgili büyük önem arz ediyor. O noktada da devreye giren kurum biz oluyoruz.” Diye sözlerini noktaladı.

 

“HERGÜN ANALİZ YAPIYORUZ”

Türkiye’de bulunan 15 Meteoroloji bölge müdürlüğü ile birlikte her gün saat 11.00 sularında brifing yaptıklarını ifade eden Yüksek Meteoroloji Mühendisi Derya Ergün “Türkiye’de 15 tane Meteoroloji Bölge Müdürlüğü var. Bizde bu 15 müdürlükten 14. Bölge Müdürlüğü olarak çalışmalarımızı yürütüyoruz. Her gün saat 11.00 sularında bu 15 tane müdürlük ile birlikte telekonferans yoluyla bir brifing yapıyoruz. Analiz Merkezimiz genel bir hava tahmini yapıyor, bunun öncesinde bizde tahminleri yapmış oluyoruz. Eğer beklentimizin dışında bir durum varsa bunu orada dile getiriyoruz. Çoğunlukla da zaten analiz merkezimiz ile mutabık oluyoruz. Onların önceden yaptıkları genel tahminler ile bizim yaptığımız tahminler aynı doğrultuda seyrediyor.” Şeklinde konuştu.

 

HAVA DURUMU TAHMİNLERİ CEBİMİZE GİRDİ

Geliştirdikleri mobil hava durumu uygulaması ile vatandaşların bilgiye erişimini kolaylaştırdıklarını belirten Ergün ise “Ayriyeten bir mobil uygulamamız var. Bu mobil uygulamamızdan hava durumu ve hava olayları ile ilgili birçok veriye ulaşabilirsiniz. Haftanın 5 günlük sıcaklığına mobil uygulama içerisinden erişim sağlanabiliyor. Gün içerisindeki en yüksek ve en düşük sıcaklıkların da yer aldığı uygulamamız vatandaşların hava durumu bilgilerine erişimini kolaylaştırıyor.” Diye ekledi.

Editör: TE Bilisim