Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. Yusuf Tekin, "Bakanlık olarak okul dışında kalmış 18 yaşın üzerindeki vatandaşlarımıza 4 bin çeşit kurs veriyoruz. Gelin buradan ayrılmayın. Bakanlığımızın Halk Eğitim Merkezleri aracılığıyla açtığı bu kurslara devam edin, refah düzeyinizin daha da artacağını göreceksiniz." dedi. 

 

Temaslarda bulunmak üzere Van'a gelen Tekin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde başlatılan okuma yazma seferberliği kapsamında açılan kursların sertifika törenine katıldı. Merkez İmam Hatip Lisesi'nde düzenlenen törende konuşan Tekin, Milli Eğitim Bakanlığı olarak sadece okul çağındaki çocukların değil tüm vatandaşların eğitim öğretim sürecini koordine etmekle mükellef olduklarını söyledi.

 

Okuma yazma seferberliği kapsamında vali ve kaymakamların kendilerine çok büyük katkı sağladığını vurgulayan Tekin, Van'daki okur yazar oranının bir yıldan az sürede Türkiye ortalamasını yakaladığını, bunun önemli bir başarı olduğunu ifade etti.

 

"2 milyon 300 bin okuma yazma bilmeyen vatandaşımız var"

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye genelinde 2 milyon 300 bin civarında okuma yazma bilmeyen vatandaşın bulunduğunu anımsatan Tekin, şöyle konuştu: "Biz şu anda kampanya ile 487 bin kursiyerimize ulaştık. Hedefimiz yıl sonu itibarıyla yüzde 75'ine ulaşmak. Problemimiz şu, okuma yazma bilmeyen vatandaşlarımızla iletişime geçemiyorduk. TÜİK okuma yazma bilmeyenlerin iletişim bilgilerini bizimle paylaşacak ve bu sayede yıl sonu itibarıyla hedefimizi yakalamış olacağız. 487 bin kişi şu anda Milli Eğitim Bakanlığı ailesine dahil oldu. Salondakilerden ve Türkiye genelinde 487 bin kişiden bir şey istiyorum. Hazır aramıza katılmışken belki bilmediğiniz, duymadığınız bir husus var. Bakanlık olarak okul dışında kalmış 18 yaşın üzerindeki vatandaşlarımıza 4 bin çeşit kurs veriyoruz. Bunun içinde evde bakım hizmetlerinden, el işleri, kültür sanat alanlarında gelir getirecek meslek edindirecek 4 bine yakın kurs türümüz var. Gelin buradan ayrılmayın. Bakanlığımızın Halk Eğitim Merkezleri aracılığıyla açtığı bu kurslara devam edin, refah düzeyinizin daha da artacağını göreceksiniz."

 

Kurslar sayesinde kadınların para kazanarak ailelerini geçindirebilecekleri meslekleri olacağına dikkati çeken Tekin, bu konuda milli eğitim müdürlerine talimat verdiklerini belirtti. Tekin, vatandaşların kurslardan istifade etmelerini sağlamak istediklerini aktararak, "Aklınıza ne kursu gelirse var. Gelen arkadaşlarımızı bırakmayacaksınız. Okuma yazmayla başlayalım ve sonrasında 2,5 milyona yakın kişiye meslek edindirelim. Ülkenin ekonomisine katkı sağlayan fertler olmalarını sağlayalım." ifadesini kullandı. 

 

Vali Zorluoğlu'ndan İsrail'e tepki

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu ise İsrail'in Kudüs'teki saldırılarına tepki göstererek, "Kudüs'te İsrail'in Filistinli kardeşlerimize yönelik gerçekleştirdiği ve ilimiz de de büyük bir infiale neden olan vahşetini buradan telin ediyor, lanetliyorum. Orada şehit olan 58 kardeşimize Allah'tan rahmet, yaralanan 2 bin 700'ün üzerinde kardeşimize şifa diliyorum." dedi.

 

Van'ın nüfusunun yüzde 66'sının 30 yaşın altında olduğunu bildiren Zorluoğlu, bu rakamların bile kentte en öncelikli hizmet alanlarının eğitim olması gerektiği gerçeğini ortaya koyduğunu vurguladı. 

 

Göreve başladığı günden bu yana eğitimin en çok önem verdiği konuların başında geldiğini ifade eden Zorluoğlu, Van'da ilk ve ortaokullardaki okullaşma oranının Türkiye ortalamasında bulunduğunu ancak orta öğretimde ortalamanın altında kaldığını kaydetti.

 

Zorluoğlu, okullaşma oranının Türkiye ortalamasının üstüne çıkarılması konusunda çalışmalar yürüttüklerini aktararak, şu değerlendirmelerde bulundu: "Van'da bütün okullarımızda tam gün eğitime geçme hedefimiz var. Burada liselerde ciddi sorun yok ancak anaokulu, ilk ve ortaokullarda Türkiye ortalamasının altındayız. Hesaplarımıza göre 2 bin 100 ilave dersliğe ihtiyacımız var tam gün eğitime geçmek için. Bakanlığımızın destekleriyle Van'da hedefimiz 2020 yılına kadar bütün okullarda tam gün eğitim görmesidir. Akademik başarıyı da Van'da yükseltmeyi amaçlıyoruz. Liselerden sonra yapılan sınavlarda artık Türkiye'nin 75. sırasında olmak istemiyoruz. Gençlerimizin üniversite sınavlarında başarılı olmalarını sağlamak için çalışmalar başlattık. Okullarda hazırlık kurslarına daha fazla önem vermeye çalıştık ve çocuklarımızın kurslara devamına yönelik tedbirler aldık. Aynı zamanda belediyeleri de işin içine alarak akademik başarıyı arttırmayı amaçlıyoruz. İl merkezi ve ilçelerde 13 sürekli eğitim merkezi kurduk. Buralarda 2 bin 500 gencimizi üniversiteye hazırlıyoruz. 2018-2019 döneminde bu sayıyı 5 bine çıkararak ekonomik imkanı olmayan gençlerimizi bu merkezlerde üniversiteye hazırlayacağız."

 

Zorluoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan himayesinde başlatılan okuma yazma seferberliğinden sonra Van'da okur yazar oranını Türkiye ortalamasının üstüne çıkarmayı amaçladıklarını aktardı.

Hedef olarak belirledikleri 62 bin okur yazar olmayan vatandaşın yüzde 40'ına ulaştıklarını, yaptıkları çalışmalarla bu oranı yüzde 95,5'e yükselttiklerini anımsatan Zorluoğlu, bu başarının kolay elde edilmediğini, eğitim camiasının büyük çabalarıyla bunu sağladıklarını dile getirdi. 

Konuşmaların ardından okuma yazma kurslarına katılan kursiyerlere sertifikaları dağıtıldı. 

Editör: TE Bilisim