İran’daki Asfahan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Resool Gondami, 24 yılını vererek öğrendiği tezhip sanatını İslam’ın hızla yaygınlaştığı Avrupa ülkelerine taşımak istediğini söyledi. 


Van’da bulunan tarihi Hüsrev Paşa Külliyesi’nde orijinal tezhip örnekleriyle karşılaştığını belirten Resool Gondami, “Bu örnekleri gerek tablo gerekse cami duvarlarına işleyebiliyorum. Avrupa’da yapılan camilere de inşallah bu örnekleri taşıyabilirsek çok önemli bir çalışmaya imza atmış olacağız. Yaklaşık olarak 20-24 yıldır tezhip sanatıyla uğraşıyorum. Özellikle İslami tezhip üzerinde çalışıyorum. İran, Suriye, Irak, Arabistan gibi İslam ülkelerinde tezhip üzerinde çalışmalar yaptım. İran’daki üniversitelerden dersler verdim. Asfahan Üniversitesi’nde kimi çalışmalar yaptım. Yaklaşık olarak üç aydan bu yanadır da Türkiye’deyim. İran’da dünyaya açılmak istedim, bu sanatı hem öğrenerek hem de öğreterek bunu yapmak istedim. Fakat fazla başarılı olamadım. Türkiye’ye gelmemin sebebi dünyaya bu sanatı taşıyarak, açılmak istiyorum. Dünyanın farklı yerlerindeki tezhipleri de görmek ve incelemek istiyorum. Yaptığım tezhipler bana aittir. Herhangi bir kişinin kopyası değildir. Bundan sonra da inşallah daha güzel çalışmalar yapmak istiyorum” dedi.


“İSLAM TEZHİPLERİNİ BATI ÜLKELERİNE TAŞIMAYI HEDEFLİYORUM”


Özellikle İslam tezhibi üzerinde çalışmalar yaptığını da sözlerine ekleyen Gondami, “İran’da öğrencilerime de bu sanatı öğretmeye çalıştım. İran’da bulunan çeşitli müzelerde ve Tahran’daki müzede çalışmalarımı sergiledim. Başka çalışmalarım da var. Yalnız buraya getiremedim. Bu çalışmalarımı İran’da ve İslam ülkelerinde fazla tanıtma şansım olmadı. Bu yüzden de Türkiye’ye geldim. Buradan da inşallah İslam üzerine olan bu tezhiplerimi batı ülkelerine taşımayı hedefliyorum. Biliyorsunuz batıda bu anlamda bir çalışma mevcut değil, bunu da göz önünde bulundurarak bu çalışmalarımı batıya taşımak istedim” ifadelerini kullandı.
Tarihi Hüsrev Paşa Külliyesi’ni ziyaret eden turistlere çalışmalarıyla ilgili bilgi veren ve İran'da meşhur olan Siyabo Kuşu figürünü çizen Gondami, Türkiye'yi çok sevdiğini de sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilisim