Halkların Demokrasi Partisi’nin İdris Baluken, Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder, Hatip Dicle ve Ceylan Bağrıyanık’tan oluşan heyeti Abdullah Öcalan ile görüşmek üzere İmralı’ya gitti. Heyet Abdullah Öcalan’ın Nevruz’da okunacak mesajını alacak.

Hükümet kaynakları Öcalan’ın mesajında daha önce yaptığı “PKK’nın silah bırakma kararı almak üzere kongre toplaması” çağrısına ilişkin bir takvim vermesini bekliyor. Bunun bir “onama” anlamına geleceğini belirten HDP yetkilileri ise Dolmabahçe açıklamasının ardından yapılan görüşmelerde henüz beklenen adımları atılmadığını, bu sebeple “Öcalan’ın kongre için net bir tarih vererek Dolmabahçe’deki niyet beyanını onamak anlamına gelen net bir tarih vermeyeceğini” belirtiyor. Alınan bilgilere göre Öcalan, silah bırakma ile ilgili niyet beyanını güçlendirecek bir açıklama yapacak.

HDP’den alınan bilgilere göre Öcalan mesajında 2013 Nevruz’unda yaptığı “Cumhuriyet ve ortak yaşam” tanımına yeniden ve daha güçlü vurgu yapacak. Öcalan’ın ayrıca Dolmabahçe açıklamasında okunan ve üzerinde tartışılacağı belirtilen 10 maddenin önemine vurgu yapacağı, bunlara ilişkin somut adımlar atılmasına ilişkin beklentilerini dile getireceği belirtiliyor. Son olarak mesajda Abdullah Öcalan’ın Ortadoğu’daki son gelişmeler ve bölgedeki Kürtlerin durumu ve geleceği hakkında da ayrıntılı değerlendirme yapması bekleniyor.

Sekretarya katılacak mı?

İmralı’da çözüm süreci görüşmelerinde kayıt almak üzere oluşturulan Sekretarya için de mahkumların İmralı Cezaevi’ne transferinin tamamlandığı belirtiliyor. Ancak Sekretarya’nın HDP’nin bu ziyaretinde yapılacak görüşmeye katılıp katılmayacağı konusunda net bir açıklama yapılmadı.

İzleme heyeti de gündemde

Gündemde Nevruz mesajının yanı sıra HDP tarafından müzakerelerin başlayacağı tarih olarak tanımlanan İzleme Heyeti’nin adaya gidişi de var. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan en fazla 5-6 kişiden oluşacak heyette yer alacak isimlerin büyük ölçüde belirlendiğini söyledi. Akdoğan, heyet ile ilgili son kararı gelecek hafta başında Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun vereceğini belirtti. HDP’nin ise heyetin daha kalabalık olması yönünde talebi var. HDP kaynaklarının beklentisi ilk etapta 6-7 kişiden oluşacak İzleme Heyeti’nin sürecin gidişatına göre genişlemesi. İzleme Heyeti’nin, HDP’nin Nevruz’dan sonra yapılacak İmralı görüşmesine katılması bekleniyor.

Kaynak: Al Jazeera

Editör: TE Bilisim