frin'de terör örgütü PYD/PKK hedeflerine yönelik başlatılan ve Zeytin Dalı adı verilen harekat, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) ilk sınır ötesi harekatı değil. Türkiye bu harekatla Suriye'de ikinci kapsamlı harekatını yürütüyor. Bir başka terör örgütü DEAŞ'a yönelik 24 Ağustos 2016'da başlatılan Fırat Kalkanı Harekatı, TSK'nın Suriye'de yürüttüğü ilk kapsamlı harekattı. Fırat Kalkanı Harekatı'nda olduğu gibi Zeytin Dalı Harekatı'nda da, TSK, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile mücadele veriyor.

 

Terör örgütü PKK'nın 1984 yılında kanlı terör saldırılarına başlamasıyla birlikte Türkiye'nin halen devam eden terörle mücadelesi de başladı. Yurt içindeki terör yuvaları imha edilirken teröristlerin asıl barındıkları Irak'ın kuzeyine yönelik çok sayıda harekat düzenlendi.

 

NEDEN ZEYTİN DALI?

TSK'nın özellikle kara destekli, kapsamlı sınır ötesi harekatlarına verilen isimler de hafızalarda yer etti. Önceki hareketların isimleri gücü ve askeri mücadeleyi çağrıştıran isimler oldu. Afrin'deki harekatın adı ise barışın sembolü 'Zeytin Dalı' oldu. Terörle mücadelenin aynı kararlılıkla sürdürüleceği belirtilen harekata ilişkin yapılan açıklamalar da neden bu ismin tercih edildiğinin ipuçlarını verdi. Başbakan Binali Yıldırım, "Kahraman Silahlı Kuvvetlerimiz bir süreden beri milletimizin, bölgedeki vatandaşlarımızın başını ağrıtan, Afrin'de yaşayan Arap, Kürt, Türkmenlere zulmeden PKK/PYD/YPG ve DEAŞ unsurlarını, teröristlerini yok etmek için havadan harekata başlamıştır" sözleriyle duyurduğu harekatın amacının bölge halkına huzur getirmek olduğunu belirtmiş oldu. Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar da "Teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkının bunların baskı ve zulmünden kurtulmasını sağlamak üzere Zeytin Dalı Harekatını başlatıyoruz" açıklamasını yaparken sivil ve masum kişilerin zarar görmemesi için de her türlü hassasiyetin gösterileceğini vurguladı.

 

TSK'nın kapsamlı sınır ötesi harekatları:

 

ÇELİK HAREKATI (1995)

TSK, 35 bin personelin katılımıyla Irak’ın kuzeyine 21 Mart 1995’te "Çelik Harekatı"nı başlattı. Irak’ın kuzeyine düzenlenen sınır ötesi harekatta, 3 bin PKK’lı çember altına alındı. 200’ü öldürüldü, 8 er şehit oldu, 11 er yaralandı. TSK, harekat kapsamında 23 Mart’ta Haftanin kampını kuşatırken, buradaki çatışmalarda 89 PKK mensubu ölü ele geçirildi. Genelkurmay Başkanlığı, Çelik Harekatının ardından yaptığı değerlendirmede, 2 trilyon 800 milyar liraya mal olan harekat sırasında 555’i ölü olmak üzere 568 teröristin ele geçirildiğini açıkladı.

Sıcak çatışmanın sona erdiği Kuzey Irak’ta Kanimasi, Mergasor ve Barzan bölgesinde kontrolü ele geçiren Türk askeri birlikleri, 9 Temmuz’da 6 terörist daha öldürdü. Bu harekatta öldürülen terörist sayısı ise 127 oldu.

 

TOKAT OPERASYONU (1996)

Irak’ın kuzeyinde başlatılan "Tokat Operasyonu" kapsamında da 14 Haziran 1996’ta 90 terörist ölü olarak ele geçirildi. Operasyonları sürdüren TSK, PKK’nın Irak’ın kuzeyindeki en büyük kamplarından Bote’yi 21 Temmuz’da savaş uçaklarıyla vurdu. Irak’ın kuzeyindeki Sinat, Avagöze, Birkiavdal, Elagiş ve Haftanin bölgelerindeki terörist kampları 25 Temmuz’da bombalanırken, Kuzey Irak sınırında 8 Ekim’de yapılan operasyonlarda ise 118 terörist öldürüldü, 11 güvenlik görevlisi de şehit oldu. Operasyonları aralıksız sürdüren TSK, Irak’ın kuzeyindeki Sinath bölgesine ise 30 Aralık’ta operasyon başlattı. Sinath bölgesine düzenlenen operasyonda ölü ele geçirilen terörist sayısı 72 olarak açıklandı.

 

ÇEKİÇ, ŞAFAK VE SÜPÜRME HAREKATLARI

TSK, 15 Mayıs 1997’de başlatılan "Çekiç Harekatı"nın ilk gününde ise Sarıkavaklar’da 30 teröristi ele geçirildi. Bu operasyonda ölü ele geçirilen terörist sayısı da bin 817’ye ulaştı. Ekim ayında gerçekleştirilen "Şafak Harekatı"nda da 816 terörist etkisiz hale getirildi. 5 Aralık’ta da Irak’ın kuzeyinde bazı kamplara yerleşerek kış mevsimini geçirmeye hazırlanan teröristlere karşı "Süpürme Harekatı"na başlanıldı.

 

TSK, 39 bin 500 personelle 29 Nisan 1998’de yine Irak’ın kuzeyine kapsamlı bir operasyon düzenledi. Bu operasyonun ilk 3 gününde de 77 PKK'lı öldürüldü.

 

ZEYTİN DALI HAREKATI (2018)

TSK'nın Afrin'deki PYD/PKK hedeflerine yönelik 20 Ocak 2018'de ÖSO destekli başlattığı harekat devam ediyor. 

 


KAYNAK: HABERTÜRK ÖZEL

Editör: TE Bilisim