Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünce, 17 Aralık 2010 tarihli ve 25822 sayılı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünce hazırlanan merkezi sistem sınav yönergesi, yeni sınav yöntem ve tekniklerine göre düzenlendi.

Yeni yönerge ile öncelikle sınav güvenliği ön plana çıkarılırken, engellilerin sınav engellerini ortadan kaldırmak için yeni uygulamalar getirildi. Ayrıca sınav görevlilerinin ücretlerinde de değişikliğe gidildi.

Buna göre, sınav merkezlerinde sınavın tüm aşamalarının güvenli ve kurallara uygun bir şekilde gerçekleşmesini koordine eden merkez sınav koordinasyon kurulu, sınavın her aşamasında sınav güvenliğinden sorumlu olacak.

 

ÇOK MERKEZLİ SINAVLARA GÜVENLİK KOORDİNATÖRÜ

Yönerge ile çok merkezli sınavlarda güvenliğin tesis edilmesi amacıyla Emniyet Genel Müdürlüğünden bir, Jandarma Genel Komutanlığından bir personel "güvenlik koordinatörü" olarak görevlendirilecek.

İl ve ilçe merkezlerinde de bir sınav güvenlik koordinatörü görevlendirilecek. On binaya kadar üç, yirmi binaya kadar dört, otuz binaya kadar beş, elli binaya kadar altı ve ilave her on bina için bir sınav güvenlik amiri görevlendirilecek. Komisyonların oluşumu ile ilgili iş ve işlemleri Emniyet Genel Müdürlüğü yürütecek.

 

 

Sınav güvenlik koordinatörleri ve amirleri, sınav evrakının ilgili genel müdürlükten bölge sınav merkezlerine ulaştırılması, saklanması, okul/binalara nakli, sınava girecek adayların okul/binalara alınması ve sınav evrakının sınavdan sonra aynı yolla ulaştırılması aşamalarının güvenli ve kurallara uygun bir şekilde gerçekleştirilmesinde görevli olacak.

Merkez sınav koordinasyon kurulu, çok merkezli sınavlarda üst yöneticinin başkanlığında, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığından birer temsilci olmak üzere toplam üç kişiden üst yöneticinin onayı ile oluşturulacak.

Yeni yönergeye göre, sınavların güvenli bir şekilde yapılması için görevli bölge sınav koordinasyon kurulu, çok merkezli sınavlarda büyükşehir statüsündeki illere bağlı ilçeler de dahil olmak üzere sınav yapılan merkezlerde milli eğitim müdürünün başkanlığında, il veya ilçe emniyet müdürü veya görevlendireceği bir temsilci ve sorumluluk bölgesi itibarıyla il veya ilçe jandarma komutanı veya görevlendireceği bir temsilcinin katılımıyla her sınav öncesi valilik veya kaymakamlık "olur"u ile oluşturulacak.

Sınavın mevzuatına uygun yapılması ve uygulamada karşılaşılan sorunların çözümü için gerekli önlemlerin alınmasını sağlayan e-Sınav merkez yürütme kurulu ise, ilgili genel müdür veya bir daire başkanının başkanlığında, daire başkanı, şube müdürü, araştırmacı, uzman, müdür, mühendis, öğretmen, programcı, çözümleyici kadrolarında görevli iki üye olmak üzere toplam üç kişiden genel müdürlük onayı ile toplanacak.

İhtiyaç duyulması halinde bakanlığın ilgili biriminde görevli personelden de görevlendirme yapılabilecek.

Ankara'da yapılacak, araştırma geliştirme çalışmaları için e-Sınavlarda kullanılacak salonlardan birinin e-Sınavla ilgili personel görevlendirme iş ve işlemleri ilgili genel müdürlükçe yürütülecek.

Yönergeye göre, engeli nedeniyle kendisine yardımcı görevlendirilecek adaya soruların okunması, kodlama işlemleri ve/veya sınav okul veya binalarındaki diğer ihtiyaçları için nezaret eden "yardımcı engelli gözetmeni", bölge sınav yürütme komisyonunca sınavın özelliğine göre ilgili alan öğretmenlerinden ya da ihtiyaca göre özel eğitim öğretmenleri arasından seçilecek.

Yıllık sınav uygulama planı, yönerge kapsamında yıllık sınav uygulamaları, Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünce ilgili birimlerle iş birliği yapılarak, o yılın en geç ekim ayına kadar hazırlanacak.

Eski yönergeye göre kasım ayı içinde hazırlanan yıllık sınav uygulama planı yeni yönerge ile en geç ekim ayına kadar hazırlanmış olacak.

Editör: TE Bilisim