7 Haziran’da 98 kadının seçildiği Meclis'te yeni dönemde 82 kadın milletvekili yer alacak. 1 Kasım seçimlerinin resmi olmayan sonuçlarına göre, AK Parti’den 35, CHP’den 21, HDP’den 23, MHP’den ise 3 kadın yeni dönemde milletvekili olarak görev yapacak. Ancak 7 Haziran’da AK Parti 41, CHP 21, HDP 32, MHP ise 4 kadın milletvekiline sahipti.

Kadın milletvekili sayısının 98’den 82’ye düşmesinde partilerin daha fazla temsilci çıkarabilmek için yaptığı değişiklikler etkili oldu.

AK Parti’de kadın vekil sayısı 41'den 35'e düştü

 

 

 

AK Parti 7 Haziran’da Meclis'e en fazla kadın milletvekili taşıyan partiydi. Ak Parti'den 41 kadın milletvekili seçilmişti. AK Parti, 1 Kasım’da milletvekili sayısını artırsa da kadın sayısı ve oranını düşürdü. 7 Haziran’ın ardından partinin 258 milletvekilinden 41’i kadındı. 1 Kasım’dan sonra ise 316 AK Parti milletvekilinden 35’i kadın olacak.

7 Haziran’da 101 olan kadın aday sayısı son seçimde 71’e indi. 

HDP’nin aday sayısı düştü

 

 

 

Kadın temsiline en çok önem veren parti olan HDP dahi, 7 Haziran’da 249 olan kadın aday sayısını 1 Kasım’da 234’e indirdi. Adaylarının yüzde 43’ü kadın olan partinin son seçimde elde ettiği 59 milletvekilinden 23’ü kadın. Partinin oy oranındaki düşüş, Meclis’e giren kadın sayısını da azalttı. 

MHP’de kadınlar ‘sessiz’

 

 

 

Meclis’te en az kadın milletvekiliyle temsil edilen MHP’de bu seçimde de kadınların oranı artmadı. 67’den 78’e çıkan kadın aday sayısı, partinin kadın vekil sayısını artırmadı.

7 Haziran’dan sonra 4 kadın milletvekiliyle yüzde 5 kadın oranına sahip olan partide, 1 Kasım’dan sonra yalnızca 3 kadın milletvekili var. MHP’nin büyük oy kaybı, bir önceki dönemde Eskişehir Milletvekili olan Ruhsar Demirel’in de seçilememesine neden oldu.

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin tepkili olduğu Meral Akşener de aday gösterilmediği için Meclis’e giremedi. Uzun süre Meclis Başkanvekilliği yapan Akşener’in aday gösterilememesi, bazı parti kurmaylarının da şaşırmasına neden olmuştu.

CHP ‘istikrarlı’

 

 

 

Son üç genel seçimde neredeyse hep aynı oy oranı etrafında dolaşan tek parti olan CHP’nin kadın sayısı da aynı kaldı. CHP, kadın aday sayısını 109’dan 127’ye çıkartsa da, bu dönemde de 21 kadın milletvekili Meclis’te.

Kadın vekiller

1 Kasım seçiminde Meclis’e giren kadın milletvekillerinin isimleri şöyle:

AK Parti: Sema Kırcı, Emine Yavuz Gözgeç, Bennur Karaburun, Mihrimah Belma Satır, Ravza Kavakcı Kan, Ayşe Nur Bahçekapılı, Fatma Betül Sayan Kaya, Fatma Benli, Serap Yaşar, Tülay Kaynarca, Radiye Sezer Katırcıoğlu, Ayşe Doğan, Jülide Sarıeroğlu, Tülay Selamoğlu, Lütfiye Selva Çam, Emine Nur Günay, Hülya Nergis, Hüsnüye Erdoğan, Leyla Şahin Usta, İlknur İnceöz, Hatice Dudu Özkal, Sema Ramazanoğlu, Fatma Seniha Nükhet Hotar, Fatma Güldemet Sarı, Gökcen Özdogan Enç, Sena Nur Çelik, Nursel Reyhanlıoğlu, Canan Candemir Çelik, Ceyda Çankırı, Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Çiğdem Karaaslan, Ayşe Sula Köseoğlu, Ayşe Keşir, Zehra Taşkesenlioğlu, Öznur Çalık

CHP: Lale Karabıyık, Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Şafak Pavey, Gamze Akkuş İlgezdi, Selina Doğan, Gülay Yedekci, Didem Engin, Bihlun Tamaylıgil, Sibel Özdemir, Fatma Kaplan Hürriyet, Candan Yüceer, Ayşe Gülsün Bilgehan, Aylin Nazlıaka, Şenal Sarıhan, Gaye Usluer, Burcu Köksal, Melike Basmacı, Selin Sayek Böke, Zeynep Altıok, Tur Yıldız Biçer, Elif Doğan Türkmen

HDP: Hüda Kaya, Filiz Kerestecioğlu, Pervin Buldan, Meral Danış Beştaş, Nursel Aydoğan, Feleknas Uca, Çağlar Demirel, Sibel Yiğitalp, Gülser Yıldırım, Besime Konca, Dilek Öcalan, Ayşe Acar Başaran, Saadet Becerekli, Leyla Birlik, Aycan Irmez, Dirayet Taşdemir, Leyla Zana, Mizgin Irgat, Selma Irmak, Burcu Çelik, Figen Yüksekdağ Şenoğlu, Tuğba Hezer, Bedia Özgökçe

MHP: Arzu Erdem, Zühal Topçu, Deniz Depboylu

Kaynak: Al Jazeera, YSK ve TBMM

Editör: TE Bilisim