TBMM Genel Kurulu'nda, TBMM Başkanlık Seçimi yapılıyor. İlk tur oylamada sonuçlandı.

 


BMM Genel Kurulu, TBMM Geçici Başkanı Durmuş Yılmaz'ın başkanlığında toplandı.

 

Meclis Başkanı seçimi için ilk tur oylama sonuçlandı. Buna göre; Binali Yıldırım 331, Erdoğan Toprak 134 oy aldı.

 

AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu, Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Cihangir İslam, TBMM Başkanı adayı gösterildi.

 

MHP, Cumhur İttifakı kapsamında AK Parti'nin adayı Yıldırım'ı destekleme kararı aldı.

 

Geçici Başkan Yılmaz'ın seçimlere ilişkin usulleri anımsatmasının ardından birinci tur için oy kullanma işlemi başladı.

 

Gizli oyla yapılan Meclis Başkanı seçiminde ilk turda ve ikinci turda üye tamsayısının üçte ikisi (400 oy), üçüncü turda ise üye tamsayısının salt çoğunluğu (301 oy) aranıyor.

 

Meclis aritmetiğine göre üçüncü turda MHP'nin de desteğini alacak AK Parti İzmir Milletvekili Yıldırım'ın Meclis Başkanı seçilmesi öngörülüyor.

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, İYİ Parti Grup Başkanı Ahat Andican, TBMM Başkan adayları da Genel Kurul'da yerini aldı.

 

Eski TBMM Başkanı İsmail Kahraman da Genel Kurul'u locadan takip ediyor.

 

OYLAMA ÖNCESİ AÇIKLAMALAR

 

Oylama öncesi söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, tutuklu olan iki milletvekilinin oy kullanamayacağını belirterek, "Böyle Meclislere 'ayıplı Meclis' denir. Bu konuyla ilgili Başkanlığın bir değerlendirme yapması gerekir" dedi.

 

Altay, TBMM'ye bağlı Milli Sarayların Cumhurbaşkanlığı'na bağlandığını anımsatarak, bu konuda diğer siyasi partilerin görüşlerini merak ettiklerini dile getirdi. Altay, "Milli Sarayların Beştepeye bağlanması, benim için utançtır, ayıptır, zuldür" diye konuştu.

 

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, İYİ Parti Erzurum Milletvekili Naci Cinisli'nin, TEDAŞ misafirhanesinden, eşyalarıyla birlikte "sokağa atıldığını" savunarak, bu konunun takipçisi olacaklarını, TEDAŞ Genel Müdürü'nün istifasını istediklerini söyledi.

 

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, kamunun tasarrufunda olan bütün taşınmazların maliye hazinesine ait olduğunu anımsattı.

 

Muş, "Bunların tahsisiyle alakalı çeşitli düzenlemeler yapılabilir. TBMM'nin sahibi de Külliye'nin sahibi de millettir. Bunun farklı bir tartışmaya çekilmesi doğru değil. İhtiyaçlar dönem dönem gözden geçirilir" dedi.

 

Kendilerinin de bütün milletvekillerinin yemin etmesini arzu ettiklerini belirten Muş, "Türkiye, bir hukuk devletidir. Yapılan bütün uygulamalar hukuk çerçevesinde yapılmaktadır" ifadesini kullandı.

 

TBMM Geçici Başkanı Durmuş Yılmaz, Srebrenitsa'da yaşanan soykırımın yıl dönümü olduğunu belirterek, "Kadını, yaşlısı, genci, çocuğu ayırt edilmeden en az 8372 Boşnakın katledilmesinin acısı hafızalarımızda tazeliliğini korumaktadır. BM tarafından güvenli bölge ilan edilen ve barış gücü konuşlandırılan bu bölgede bu soykırımın yaşanmış olmasından, uluslararası örgütler ile devletler tarafından alınması gereken dersler vardır. Hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet diliyor, bu soykırımın faillerini lanetliyorum. Bir daha böyle olayların yaşanmamasını temenni ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.

 

Genel Kurul'da daha sonra Danışma Kurulu önerisi kabul edildi. Genel Kurul, yarın da saat 15.00'te toplanarak gündemindeki konuları görüşecek.

Editör: TE Bilisim