Lokman Hekim Van Hastaneleri, ilerleyen teknoloji ve deneyimli uzman kadrosuyla kalp cerrahisinde yaş sınırı tanımıyor. 


Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Lokman Hekim Van Hastaneleri Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Halil Başel, insanlığın en uzun sürede kat ettiği mesafenin iman tahtası kemiği ile kalp arasındaki 1,5 santimetrelik bir mesafe olduğunu söyledi. Tarihte en ünlü cerrahların bile kalbe dokunulmaması gerektiği ile ilgili açıklamalarda bulunduğunu ifade eden Başel, yüzyılın başında sadece kalp yaralanmalarına basit stür koymaktan ileri gidilemeyen bu durumun 20’nci yüzyılın ortalarında modern kalp cerrahisi uygulamalarının başlamasına yol açtığını kaydetti. Başel, “Şu anda teknolojiyi en yakından kullanan ve artık ölüm riski ve yan etkilerinin çok azaldığı günümüzde, kalp cerrahisi ile hastalarımız tedavi edilmekte ve sağlığına kavuşmaktadır” dedi.
İlk başlarda yüzde 50 ölümlerle sonuçlanan kalp cerrahisinde ortalama riskin yüzde 2-3’lere düştüğünün altını çizen Başel, “Tüm bu gelişmeler ışığında 1990’larda 70 yaş ve üzerinin direk ameliyat edilemez sayıldığı kalp cerrahisinde gelişen teknoloji, bilgi birikimi ve hastane donanım gelişmelerine paralel bugün hastalarda yaş sınırı kalkmış, hastalarda tahmini 3 yıllık yaşam şansı yüksek ise her hastaya kalp cerrahisi uygulanabilir hale gelmiştir. Yaşa bakmaksızın doktor tecrübesine göre ameliyat şansının yüksek olduğu her hastaya, her türlü kalp ameliyatı başarı ile yapılmaktadır” ifadelerini kullandı.


Lokman Hekim hastaneler grubunda açık kalp ameliyatının başarılı bir şekilde yapıldığını belirten Başel, “Ülkemizdeki gelişmelere paralel olarak 3 hastanemizde de kalp cerrahisi, her yaş grubundaki hastalara uygulanmaktadır. Lokman Hekim Van Hastanesi bölgede tek kalp ameliyatı yapılan özel hastane konumundadır. Hastanemiz, 5 yıl içinde 700 açık kalp ameliyatı ve 2 bin 500 diğer müdahaleler olmak üzere yoğun olarak kalp damar cerrahisi uygulanan bir hastane konumundadır. Hastanemizde şu anda hastalarda yaş sınırı gözetmiyoruz. Hastanın ameliyatı kaldıracağına inanıyorsak ve başka bir tedavi seçeneği de yoksa opere etmekteyiz. Sonuçlarımızda Türkiye ortalamalarına göre oldukça iyidir. Hatta hastanemizde dünyanın en yaşlı kalp hastası opere edilmiş, 3 kalp damarı değişmiş ve hala takibi tedavisine devam edilmektedir” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim