Associated Press'in haberine göre, Libya'nın Sebha şehrinde, Gazazefe kabilesinden üç genç, okula giden liseli kızların üzerine maymun saldı. Maymun, Evlad Süleyman kabilesinden bir kız öğrencinin başörtüsünü çıkardı. Ardından da Evlad Süleyman kabilesinden bir kişi, intikam almak için önce maymunu ardından da söz konusu üç genci öldürdü.

AA'nın haberine göre, Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi (TM) Sözcüsü Abdullah Belihak, yaptığı açıklamada, Sebha kentinde kabileler arasındaki silahlı çatışmaların perşembe gününden bu yana devam ettiğini belirtti.

 

AFET BÖLGESİ İLANI

TM'nin Sebha'yı "afet bölgesi" ilan ettiğini kaydeden Belihak, kentte eğitimin durduğunu, güvenlik zafiyetinin yaşandığını, sağlık hizmetlerinin kötüye gittiğini ve atık sular nedeniyle bölgede gölet ile bataklıkların oluştuğunu ifade etti.

Belihak, TM'nin, Sebha'da çatışan taraflarla irtibata geçilerek sorunların çözülmesi ve çatışmaların durdurulması için üç ayrı komite oluşturduğunu bildirdi.

Ulusal Mutabakat Hükümetinde (UMH) görevli Savunma Bakanı Mehdi el-Bergasi de yaptığı yazılı açıklamada, Sebha'daki krizin taraflarına sağduyu çağrısında bulundu. Bergasi, taraflardan "kişisel ve kabilesel anlaşmazlıklarını ve silahlarını bir kenara bırakarak diyalog kurmalarını ve ülkenin geleceği için birlikte çalışmalarını" istedi.

Sebha kentinde kabileler arasında perşembe gününden bu yana süren çatışmalarda en az 21 kişinin öldüğü, 40'tan fazla kişinin yaralandığı belirtilmişti. Libya'daki Tobruk merkezli hükümet de kabilelerin önde gelen isimleri ve kanaat önderlerinden, "Sebha'daki çatışmaları sona erdirmek için ara buluculuk yapmalarını, akan kanı durdurmak için kan davalı ailelerle görüşmelerini" istemişti. Bunun üzerine bazı kabiletemsilcileri, Sebha'da uzlaşının sağlanması çabaları çerçevesinde dün kente gitmişti.

İki kabile arasında daha önce de şiddet olayları yaşandığı ancak bu boyuta hiç ulaşmadığı kaydediliyor.


KAYNAK:HÜRRİYET

Editör: TE Bilisim