Çocuklara cinsel istismarda bulunan kişinin, evlilik koşuluyla cezasının kaldırılmasını düzenleyen önergede imzası bulunan AK Parti milletvekili Ramazan Can, "Muhalefetle görüşeceğiz. Düzeltme yapılabilir' dedi. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise "Komisyona çekilmesi söz konusu değil. Yarın son oylamayı yapacağız. Cumhuriyet Halk Partisi'nin önerisi varsa görüşmeye hazırız" dedi.

Büyük tartışma yaratan cinsel istismar önergesine ilişkin bugün AK Parti'den açıklamalar geldi. Önergede imzası bulunan AK Parti milletvekili Ramazan Can, "Muhalefetle görüşeceğiz. Düzeltme yapılabilir" diye konuştu. 

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise  "Komisyona çekilmesi söz konusu değil. Yarın son oylamayı yapacağız. Cumhuriyet Halk Partisi'nin önerisi varsa görüşmeye hazırız" diye konuştu.

 

CHP VE MHP'YE TELEFON YOK

Öte yandan cinsel istismarda bulunan kişinin, evlilik koşuluyla cezasının kaldırılmasını düzenleyen önergenin kamuoyundan büyük tepki görmesi sonrasında Başbakan Binali Yıldırım, 'muhalefetle görüşün, gerekli düzeltmeyi yapın' talimatı vermişti. Cuma günü verilen bu talimata karşın aradan geçen üç günde CHP ve MHP'den randevu istenmedi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel,  "Şu saate kadar bizimle temasa geçen olmadı.  Aile Bakanı karabatak gibi kafayı gömdü, olay Adalet Bakanı üzerinden gidiyor. Başbakanın talimatına rağmen bizi kimse aramadı, randevu istemedi" dedi. Özel,  söz konusu düzenlemenin Anayasa'ya açıkça aykırı olduğunu iddia etti.  Düzenlemenin yeniden ele alınması için Meclis Komisyonuna getirilerek, tüm sosyal tarafların, kadın ve çocuk derneklerinin, çocuk istismarıyla ilgilenen bilim insanlarının çağrılarak bilimsel ve toplum vicdanına uygun bir düzenleme yapılması gerektiğini söyledi. CHP olarak düzenlemenin geçmemesi için içtüzük ve kanunların verdiği her türlü hakkı kullanacaklarını vurgulayan Özel, "Engellemek için elimizden geleni yapacağız, yine de geçirirlerse Anayasa Mahkemesine göndereceğiz" dedi.

 

MHP'Lİ AKÇAY: "YANLIŞA GÖZ YUMMAYIZ"

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ise Başbakan'ın talimatına rağmen MHP'nin aranmadığını belirterek, "İktidar partisinden haber bekliyoruz. Ama bu haliyle geçmez.  Yanlış ve kötü bir düzenleme.  Yanlışa göz yummayız. Yarın oylama yaparsa karşı çıkacağız. Böyle bir düzenleme ülkemiz adına milli ayıp olur.  Asla kabul etmiyoruz" dedi.

 

İŞTE O ÖNERGE: 

"TBMM Başkanlığına görüşülmekte olan Kanun tasarısının geçici 1. maddesine aşağıdaki fıkranın eklenmesin ve teklif ederiz. "(2) Cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir neden olmaksızın 16/11/2016 tarihine kadar işlenen cinsel istismar suçundan, mağdurla failin evlenmesi durumunda, Ceza açıklanmasının geri bırakılmasına, hüküm verilmiş ise cezanın infazının ertelenmesine karar verilir. Zamanaşımı süresi içinde evliliğin, failin kusuruyla sona ermesi halinde fail hakkıdaki hüküm açıklanır veya cezanın infazına devam olunur. Bu fıkra uyarınca fail hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına veya cezanın infazının ertelenmesine karar verilmesi durumunda, suçdan azmettiren veya işlenişine yardım edenler hakkında kamu davasının düşmesine veya infazının ortadan kaldırılmasına karar verilir."

Meclis'e sunulan önerge, CHP ve MHP'li vekillerin itirazlarına rağmen ilk oylamada kabul edildi. Muhalefet vekillerinin açık oylama talebi üzerine yapılan oylamada, 184 oyu bulamayan önergenin salı günü yeniden görüşülmesi bekleniyordu.


KAYNAK:HÜRRİYET

Editör: TE Bilisim