Türkiye'nin kaz yetiştiriciliği merkezi konumundaki Kars'ta, kış sofralarının vazgeçilmez lezzeti olan kazların kesimine başlandı.

 

Ülkenin en önemli kaz üretim kentlerinden Kars'ın Sarıkamış ilçesinde kar yağışının ardından kaz çiftliklerinde hummalı bir çalışma başladı. Kent merkezi ile ilçe ve köylerde yetiştirilen kazlar, kesilerek kış sofraları için tuzlanıp kurutulmaya bırakıldı. Kurutulan kazlar kısa süre sonra satışa sunularak, kışın yöreye gelen yerli ve yabancı turistler başta olmak üzere tüketicilerin sofralarını süslüyor.

 

Kars'ın yanı sıra bir çok kente gönderilerek satılan kazların eti, tüketicilerin beğenisini topluyor. İlçedeki kaz besicisi Ömürcan İnan, yaptığı açıklamada, bu sene yaklaşık bin 500 kazı kış sofraları için özenle beslediklerini söyledi. İnan, gerçek Kars kazını yalnızca arpa ile beslediklerini, kar yiyen kazın etinin daha lezzetli olduğunu belirterek, "Kazlarımızı iki aydır sağlam besiye almıştık. Kesim olmadan önce kar yağmasını bekliyorduk. Bol arpa ile et ve yağ tutan kazlarımızı kar yedikten sonra kesiyoruz. Kar yağdı, kazlarımız bir kaç gündür kar yemeye başladı. Kar, kazların etine lezzet katıyor. Kar yiyen kazın eti, yağı ayrı bir tada bürünüyor." dedi.

 

"KAZLARIMIZIN KESİMİNE BAŞLADIK"

Kars kazının bölgenin yöresel lezzetlerinin başında yerli ve yabancı turistlerin de vazgeçilmezi olduğunu ifade eden İnan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şu anda kazlarımızın kesimine başladık. Çiftliğimizin bir bölümünde kesime hazır olan kazları kestikten sonra tüyleri yumuşasın diye sıcak su dolu kazanda bir müddet bekletip özel makine ile tüylerini temizliyoruz, daha sonra iç kısmı temizleniyor. Kazın ayağı, başı, ciğeri, tüyü hepsi ayrı ayrı paketleniyor. Yani kazın hiçbir parçası ziyan olmuyor. Kazın gövde kısmı tuzlanarak bir kaç gün bekletildikten sonra sofralara sunumu yapılıyor. Kar yemiş lezzetli kazlarımız, yerli ve yabancı turistlerin sofralarına sunulmayı bekliyor."

 

Sarıkamış Ziraat Odası Başkanı Nesim Gök, her geçen yıl kaz üretiminin yaygınlaştığına dikkati çekerek, "Kars'ta yıllık ortalama 250-300 bin kaz yetiştiriliyor ve 240 bine yakını tüketim için kesiliyor. Kars kazının marka olarak daha iyi yer bulması için profesyonel besicilik, tanıtım, pazarlama ve istihdam alanlarının açılması gerekir." ifadelerini kullandı. Kentte kesilen kazlar büyüklüğüne göre 100-150 liradan ya da temizlenmiş olarak kilosu 55 liradan satışa sunulacak. 

Editör: TE Bilisim