Hükümetin 6736 sayılı vergi affı ve yapılandırma kanunun başvuru süresi tamamlandı. Diğer kentlerde rekor başvurular yapıldı fakat Van’da başvurular yüzde 20’leri geçmedi. Esnafın 5 yıllık vergi borcu dağı olurken yapılandırma Van’a yaramadı.

 

5 yıldır biriken borçlarının terkin edilmesini bekleyen Van, bir kez daha umutlarını bahara bırakırken Van’ın biriken borçları da yapılandırma kararı sonrası bir kez daha bahara ertelendi. 5 yıllık mücbir sebep hali yapılandırmanın hemen sonrasında bir kez daha ertelenirken borçların Haziran 2017’ye kadar ertelendiği açıklandı. 5 yıllık süreçte ciddi konuşmaların, tartışmaların ve çağrıların konusu olan vergi terkini gerçekleşmezken kentten iki isim bir kez daha bu konuya dikkat çekti. Şehrivan’a konuşan OSB başkanı Şemsettin Bozkurt ve CHP Van İl Başkanı Mehmet Kurukçu vergi terkini beklentisini dillendirirken, geçtiğimiz günlerde Van TSO’da buluşan meslek odalarının dillendirdiği konular Bozkurt tarafından da dile getirildi. Van’ın vergi terkini konusunda güçlü bir birliktelik sergilemediğine dikkat çeken bir diğer isim olan Bozkurt; “Keşke baştan itibaren bu kadar restleşmeden, siyasi parti gibi kullanmadan bunu ortaklaştırsaydık.” Dedi. Vergi terkininin gerçekleşmesinin zor olduğunu belirten Bozkurt’un yanı sıra CHP il Başkanı Kurukçu ise; “Bu vergi terkini konusunda Van’da bir açıklama yapsınlar. Ya olacak ya da olmayacak. Vatandaşta ona göre kendine bir çözüm bulsun. Bende yetkililerden böyle bir açıklama bekliyorum.” Dedi.

 

2011 yılında yaşanan depremlerin ardından bu yana ertelenen vergiler son olarak yapılan vergi yapılandırması ile çözülmek istendi ancak Van bu yapılandırmaya rağbet göstermedi. Yapılandırma taksitlerinin az olması ve diğer birkaç neden Vanlıları terkin için yeniden beklemeye geçirdi. 30 Kasım tarihinde ilk ödemesi yapılan vergilerin ilk ödemesi Van için 30 Haziran 2017’ye ertelendi. Buda Vanlıların yapılandırmaya çok fazla başvurmadığını göstermiş oldu. Peki, 2011 yılından bu yana ertelenen vergilerin son durumu ne olacak. Şehrivan Gazetesi olarak bu soruyu bu kez Van Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Şemsettin Bozkurt ve CHP Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu’ya sorduk.

 

 

TERKİNDEN YANA UMUTSUZLAR…

Konuyla ilgili görüştüğümüz Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt, terkinden umutsuz olduğunu söyledi. Bozkurt terkin için; “Sorun ortaklaştırılsaydı, hükümet ile görüşülseydi daha makul bir çalışma ortaya çıkardı. Ben de terkin olmasını isterim. Ancak Bakan bey bize açık bir şekilde Terkin olmayacağını söyledi.” Dedi. Terkinle ilgili görüştüğümüz, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu ise şunları söyledi: “Terkin bekleyenler umutlarını silip çöpe atsınlar. Çünkü her hangi bir terkin olmayacak. Yetkililerde bu konuda bir açıklama yapmaları gerekiyor ki insanlar da buna göre kendilerince çözüm önerilerini bulsunlar.”

 

“AYNI TUTULMASI ÇOK HAKKANİYETLİ DEĞİL”

Yapılan yapılandırmada Van’ın diğer bölgelerle aynı görülmesinin doğru olmadığını kaydeden Bozkurt, “Bu konuyu değerli bakanımız ile görüştük. 6 yıla yakındır biriken vergi borçlarının diğer bölgedeki taksitlerle aynı olması çok hakkaniyetli değil. Bunun vadelerinin uzun olması gerekiyor. Burada kurumlar ve gelir vergilerinin affedilmesi ile ilgili bizim de taleplerimiz oldu. Hükümet bunu da ülkenin makroekonomisi bakımından devletin eşitlik bakışı açısından ve kendisinin de bakış açısından bakma gibi bir zorunluluğu var. Yarın burada yapılacak olan eşitsiz bir davranıştan dolayı diğer vatandaşlara karşı hukukun çiğnenmesini istemez devlet. Burada terkinden söz eden vatandaş ile düzenli vergisini ödemiş olan vatandaşın arasındaki adaleti nasıl sağlayacaksınız? Bu da devlet mantığına yakın olan bir talep değil.” Dedi. Emsal olup olmamasıyla ilgili konuşan Bozkurt maliye bakanının kendilerine verdiği cevabı Şehrivan’la paylaştı. Bozkurt, “Maliye bakanı bize aynen şunu söyledi: ‘Böyle bir emsal olduğunu ifade ediliyor. Emsal iddiaları var. Sizin bize gelmenize gerek yok. Mahkemeye gidersiniz ve bu uygulanır. Niye kapılarımızı aşındırıyorsunuz ki.’ Kendileri bu konuda çok somut konuştular.

 

 

“BAKAN BEYİN SÖYLEMİYLE, TERKİN OLMAYACAK”

Bozkurt, bakandan aldığı bilgilere göre terkinin olmayacağını söyledi. Bozkurt şöyle devam etti: “Maliye bakanı terkin olmayacağı ile ilgili bize çok kesin ve net bir şekilde konuştu. Bunu ben böyle konuştuğum zaman karşı taraftaki insanlar diyecekler ki “OSB işi bozdu.” Bu anlamda bir birimizi çok kötü manipüle ediyoruz. Bu konuda bir projeleri varsa ve üzerinde duruyorlarsa bizim ne dediğimizin çok büyük bir önemi yok. Ben tüccarımızın ve esnafımızın bunu çok iyi bir şekilde duymasını istiyorum. Bakan beyin söylemiyle böyle bir şey kesinlikle olmayacak.”

 

VERGİ TERKİNİ OLMASINI BİZ DE İSTİYORUZ…

Terkinin olmasını istediklerini ifade eden Bozkurt esnaf ve tüccarın düşmanı olmadıklarını dile getirdi. Bozkurt şunları söyledi: “Umuyorum ve diliyorum ki inşallah böyle bir şey olur. Biz esnafımızın ve tüccarımızın düşmanı değiliz. Ama topluma boş vaatler ve umutlar pompalayacak kadar da kendimizi bilmeyen insanlar değiliz. Biz terkinin arkasındayız ama bu şekilde işlenmesinin arkasında değiliz. Ha Keşke baştan itibaren bu kadar restleşmeden, siyasi parti gibi kullanmadan bunu ortaklaştırsaydık. Gündemde tutmak istediğimiz vadelerdir. Bir de 3 yıllık terkin olmasıdır. Bizler Bakanlar ile görüşüyoruz, kentteki vekillerle ve yetkililerle görüşüyoruz. Bunlar önümüzdeki süreçte de çok açık bir şekilde görülecektir. Bu kadar açık siyasi parti propagandası yapmaya gerek yok. Ben yaptım ama olmadı demekle olmaz. Devletin ağzı, kulağı, gözü yok. Siz devlete proje ile gideceksiniz. Siz hangi projeyle gittiniz de geri döndünüz. Dolayısıyla bu konuda üzgünüz. Esnafımızı üzdüysem özür diliyorum. Ben aldığım bilgiler doğrultusunda bunu söylüyorum.” İfade etti.

 

“YAPILANDIRMAYA AZ BAŞVURU OLDUYSA HÜKÜMET BİR ÇALIŞMA YAPABİLİR”

Bozkurt son olarak, “Farklı bir projeyle mevcut vergi barışı kapsamında yapılan başvuruların sayısal niteliği açısından bakıldığı zaman yeniden bir yapılandırma yapılabilir mi? Burada yapılandırma için yüzde 70’lik bir başvuru varsa hükümet yeni yapılandırma yapmaz ama bizim kentimizde yüzde 10-20’lik bir yapılandırma başvurusu olduysa hükümet bu konuda yeni bir çalışma yapabilir. Alacak hükümetin alacağı değil. Alacak devletin alacağıdır. Dolayısıyla devlet eşitlik açısından bakmak zorundadır. Biz burada yandık bittik dememiz hükümet için önemli değil. Dolayısıyla söylemler ekonomik politikten yana söylemler değil. Burada ciddi bir yapılandırma başvuru olduysa burada geriye kalanlar için devlet peşin tahsile gitmek zorunda kalacak.” Dedi.

 

KURUKCU: ESNAF UMUTLARINI ÇÖPE ATSIN

Terkinle ilgili görüştüğümüz Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu şunları söyledi: “Vanlının istediği vergi terkini farklı, devletin ortaya koyduğu yapılandırma farklı. Vergi terkini için ben ilk gün de söyledim. Hiçbir esnaf vergi terkini beklemesin ve terkinle ilgili umudunu kessin. Biz Van olarak elbette ki bugüne kadar var olan borçların ya da bir kısmının alınmamasını istiyoruz. Ancak devletin yaptığı ise vergilerin taksitlendirilmesidir. Biz bunu istemiyoruz. Bu yüzden benim bütün esnaflardan rica vergi terkini diye bir şey olmayacak. Bu umutlarını silip çöpe atsınlar, Van’da vergi terkini olmayacak.”

 

 

“VERGİ TERKİNİ KONUSUNDA UMUTLU DEĞİLİM”

Van depreminden sonra Van’ın affet bölgesi olması için talepte bulunduklarını ifade eden Kurukcu, “Deprem olduğu zaman biz afet bölgesi ilan edilsin dedik ve istedik. Hatta genel başkanımız Erciş’te yaptığı bir açıklama da “Van affet bölgesi ilan edilmeli. Edilmezse 2-3 yıl sonra ödemeler başladığı zaman ciddi ekonomik krizlere yol açacak” dedi. Ki şu an Van’daki en büyük ekonomik krizin sebebi TOKİ ödemeleridir. 40-50 bin liraya mal edilen evler, vatandaşa 90-100 bin liraya satıldı. Şu anda Van’da her ay 8 milyon para Van’ın bütçesinden çıkıyor. Van’ın gelirlerinin olduğu yerler zaten kapatılmış durumda. Van’ın hiçbir geliri yok. Van’da hayvancılık ve tarım öldü, ekonomik sorunlar yaşanıyor. Her ayda 8 milyonda Van’da çıktığı zaman bu kriz tırmanıyor. Van zamanında afet bölgesi ilan edilseydi biz bugün bunları konuşmayacaktık. Afet bölgesi ilan edilen bir bölgede vergiler silinecekti, yapılan konutlar afet konutlar olarak verilecekti. Vatandaş su, elektrik ve doğalgaz ödemeleri yapılmayacaktı. Afet bölgesi olsaydı bugün birçok sıkıntıyı konuşmuyor olacaktık. Vergi terkini konusunda umutlu değilim. Biz bu konuyu da Çanakkale toplantısı sonrası meclise soru önergesi verdik ama AKP’nin 317 milletvekilinin hayır oyuyla karşılık bulmadı.” Dedi.

 

KURUKCU: TERKİN İÇİN AÇIKLAMA YAPSINLAR

Terkin konusundaki yetkililerin açıklama yapması gerektiğini söyleyen Kurukcu son olarak şunları söyledi: “Bugün 5 bini yapılandırmak farklıdır 5 yıl boyunca toplanan 50 bini taksitlendirmek farklıdır. AKP hükümetindeki milletvekilleri çıkıp, “Değerli Vanlılar hiç kimse vergi terkini beklemesin” derse millet bu şekilde başının çaresine bakar. Bana göre yapılandırmada taksitlendirme önemli değildir. Hele ki yaşanan bu ekonomik sorunlarda bunu konuşmak doğru değil. Yine oturup, konuşup aylarını uzatılmasını konuşalım ama bana göre ayların uzatılması çare değil. Halkın 5 yılda biriken borcuna bir çözüm bulunmalı. En kötü yüzde 50 terkin edilsin, yüzde 50 ise yapılandırılsın. Bu teklif gelirse yüzde 100’lük dilimde yüzde 70’lik bir başvuru olur. Vatandaşın halen bir beklentisi var terkin için. Vatandaş ben ödeyemiyorum ve yapılandırma yapamıyorum diyor. 50 bin TL size 48 ayda yapsanız, 72 ayda yapsanız vatandaşın ödeme imkânı yok. Bana göre bu çözüm değil. Yetkililere ve AKP hükümetinin yetkililerine sesleniyorum. Bu vergi terkini konusunda Van’da bir açıklama yapsınlar. Ya olacak ya da olmayacak. Vatandaşta ona göre kendine bir çözüm bulsun. Bende yetkililerden böyle bir açıklama bekliyorum.”


ŞEHRİVAN EKONOMİ: ÖNDER ALTINAL / MERAL YILDIZ

FOTOĞRAF: VEYSEL İZGİ

Editör: TE Bilisim