7 Haziran’da yapılacak olan seçim çalışmaları sürerken, adaylar seçim bölgelerinde temsiliyet aramaya devam ediyor. Şüphesiz AK Parti’nin bu anlamdaki önem arzeden bölgelerinden birisi de nüfus olarak da yüksek bir orana sahip Özalp ve Saray olarak duruyor. İşte şimdiye kadar hiç milletvekili temsiliyeti görmemiş Özalp ve Saray bölgesinde de Özalp’li bir isim olan Nizamettin Ağar bir ilk olmak için çalışıyor. Üstelik Ağar’ın seçim bölgesi olan Özalp ve Saray’ın en büyük vaadi de, hayali de kendisinin de iş sektörü olarak çok yakın olduğu Kapıköy Sınır Kapısı’nın tam kapasite ile artık ithalat ve ihracata başlaması. Yıllardır türlü bahanelerle ertelenen, her seferinde açıldı müjdesi verilmesine rağmen açılmayan ve İran politikalarının engel olduğu Kapıköy’ün artık ihmal edilmemesi gerektiğinin altını çizen Ağar, Şehrivan’a konuşarak; “Özalp ve Saray’ın hatta Van’ın geleceği olan Kapıköy artık bizi Ortadoğu’ya, Orta Asya’ya bağlamaya çok yakın. Artık bahaneleri biticeğiz. Biz seçilsek de seçilmesek de bu işin takibini yapacağız. Şimdiden Kapıköy’ün 24 saat tam kapasite çalışması gibi konularda Sayın başbakanımıza bazı veriler sunduk ve inşallah kısa sürede müjdeli haberler vermenin çalışmasını yapıyoruz.” Dedi.

 

İŞTE O RÖPORTAJ:

Sayın Nizamettin Ağar, AK Parti’nin yeni döneminde Özalp-Saray’ın adayı olarak listede yer buldunuz. Cumhuriyet tarihinde hiç milletvekili çıkarmayan bu ilçelerin temsilcisi olarak adaysınız. Konuya dair neler söylemek istersiniz?

Evet, Özalp saray ilçeleri sizin de belirdiğiniz gibi cumhuriyet tarihinde bir milletvekili temsiliyeti olmamıştır. Geçmiş dönemlerde bazı arkadaşlarımız aday olmuş ama maalesef seçilememişlerdir. Bu dönem Özalp ve saray ilçelerinin temsilen seçilme sansımız inşallah daha yüksektir. Allah izin verirse bu dönem bize nasıp olursa halkımızı en iyi şekilde temsil edeceğiz onların hizmetkârı olacağız. Elbette ki mesele Van’ın milletvekili olmaksa hizmetin bir ayrımı yoktur ama bizim bu iki ilçemizin de artık bir temsilciye ihtiyacı var. Çünkü Van’ın da geleceği için büyük bir önem arzeden önemli potansiyellerin olduğu bu ilçelerin de benimsediği bir isme ihtiyaç var. Partimiz de biz de bu bölgedeki insanımızın gücünün farkındayız. Biz bu bölgenin temsilcisi olursak özelde Ankara’ya taşıyacağımız ve bu bölge insanını refaha eriştirecek önemli projelerin aracısı olacağız. Bu konuda halkımız rahat olsun.

 

HDP’nin barajı geçmesi halinde meclise gitmeniz zor gibi. 8’inci sırada kendinize yer bulmanız hakkında ne düşünüyorsunuz? Nüfus olarak 3’üncü büyük ilçe olan Özalp’in daha iyi bir yerde temsil edilmesi gerekmez mi?

Dediğim gibi mesele temsiliyete aday olmak, temsiliyet için yer bulmaksa sıranın önemi yok. 8’inci sırada olmamızın Özalp’in, Saray’ın önemsenmediği anlamına da gelmiyor. Biz bu listedeysek Van’a ve ilçelerimize hizmete namzet olduğumuz için varız. Seçildiğimizde de bu ilçeye az diğer ilçeye çok gibi bir durum olmayacak. Önemli olan seçildikten sonra ilçelerimize neler kazandıracağımızdır ki bizim büyük hedeflerimiz var. Farklı bir konu olan HDP’nin barajı aşması veya aşmaması seçmenlerimizin takdiridir her iki durumda saygı göstermemiz gerekiyor. Halkımız özgür iradesiyle kime yetki veriyorsa herkesin de buna saygı duyması gerekiyor. Biz bu konuda seçilsek de seçilmesek de hükûmetimizle beraber milletimize hizmete devam edeceğiz. Gönül isterdi ki başka partilerdedir Özalp ilçemize aday gösterseydiler gösterilmedi sadece ak partinin teveccüh etti biz aday olduk tabi ki daha ön sıralarda temsil edilmesi gerekirdi.

 

Sizin seçim bölgeniz aslında Van’ın geleceğini de belirleyecek bir potansiyeli barındırıyor. Kapıköy Özalp-Saray’ın değil tüm Van’ın gözünü diktiği kapı. Bu kapıya dair aklınızda neler var?

Zaten bizim sadece Özalp ve Saray için değil diğer tüm ilçeler için kurtuluş olarak gördüğümüz bir proje Kapıköy. Özalp’in de Saray’ın da bu bölgenin tarım, hayvancılık gibi potansiyelleri var ama bu ilçeyi refah atta çok daha üst düzeye çekecek bir potansiyel. Bilindiği gibi Kapıköy Gümrük Kapısı İran’ın 500 bin nüfuslu Hoy kentine 50 km. İran’ın ikinci büyük şehri olan 1 milyon 500 bin nüfusa sahip Tebriz’e 250 km mesafededir. Hiçbir kent ile olmayan bu kolaylık ve avantajlar sadece bizim Van kentimize has bir durumdur. Hele ki Kapıköy sınır kapısından bu il ve bölgelere gidişler saat bile değil. Yıllardır ihmal edilen bu kapımız şu anda alt yapı eksikliğinden dolayı 5-6 saat giriş-çıkış yapılıyor. Şimdiye kadar elbette ki çalışmalar yapıldı ama bundan sonra biz en hızlı şeklide neticeye erdirmenin mücadelesini vereceğiz. Zaten Sayın başbakanımızla yaptığımız görüşme sonucu ilk etapta giriş çıkışların 24 saate çıkartılması inşaatı devam eden gümrük müdürlüğünün inşaatının ve alt yapının bir an önce bitirildikten sonra uluslararası transite açılması konusunda fikir alışverişe yaptık. Bunun için ne gerekiyorsa şimdiden yapıyorum. Malumunuz dış ticaret danışmanlığı ve gümrük müşavirliği konusunda 25 yıllık bir deneyime sahibim. Bu deneyim ve tecrübelerimi bölgemiz insanına sunmak için hazırım. Bilindiği gibi Kapıköy’de çalışmalar dört koldan sürüyor. Yoğun çalışmalarımız sonucu doğu Anadolu Gümrük Bölge Müdürlüğünü Van’a getirdik. Bu ilerisi için atılan önemli ve dev bir adımdı. Bölge Müdürlüğü’nün burada olması uluslararası bir kapı haline gelecek merkezimiz ve bu bölgenin insanları için de önem arz ediyor. İnsanlarımız uluslararası ticaretin merkezinde ticaretlerini çok daha rahat bir şekilde yürütecektir elbette. Öte yandan Kapıköy Gümrük Müdürlüğü’nün alt yapı çalışmaları süratle devam etmekte başbakanımınız da talimatıyla giriş çıkışları 24 saate çıkartıp işlemleri ve bürokrattık engelleri kaldırmak için çalışmalarımız devam ediyor takip ediyoruz.

 

Gerçekten de bürokratların dillendirdiği gibi mi yoksa Kapıköy’ün tam kapasite çalışmasının önünde başka engeller mi var? Siz Kapıköy ile ilgili özel çalışmalar yürüttüğünüzü söylediniz? Kapıköy’e dair nasıl bir yol haritanız var?

Sayın Aykaç malumunuz sınır itibariyle Kapıköy Sınır Kapı’mız gerek coğrafi gerekse kısa olması hasebiyle en fizibıl yerdir. Yıllardır bölgenin bir milletvekili olmamasından dolayı ihmal edilmiştir. İran tarafı da gerek Bazargan ve Urumiye tarafının lobi çalışmalarından dolayı göz ardı edilmiştir. Kapıköy transite açıldığı an Bazargan ve Urumiye işlemlerini kaybetme korkusundan dolayı hükûmetimiz Türküye tarafındaki yolları yapmasına rağmen ıran tarafı üstüne düsen kısmı yapmamıştır. Yoğun çalışma sonucu ıran ile yapılan görüşme sonucu İran tarafındaki yolların yapımı hükûmetimiz tarafından üstlenmiş ihalesi yapılmıştır. Artık bu yol da Kapıköy’ün açılması için bahane olmayacaktır. Çalışmalar devam ediyor en kısa surede bitirilip transite açıldığı zaman bölgemiz şaha kalkacaktır. Bakın Van gibi artık uluslararası olmaya müsait il varken insanlar Neden İstanbul’a üzerinden Türkiye’ye uçakla iniş yapsın ki? Biz artık bir hava sahası olmayı da, destinasyon merkezi olmaya da insanların alışveriş ve eğlence merkezlerine doyacağı da bir olmaya hazırız. Bakınız TOBB aracılığı ile başlatılan modernizasyon çalışmaları bu yıl son bulması bekleniyor. Modernizasyon ve İran tarafının yıllardır bahane olarak öne sürdüğü hiçbir bahane kalmayacak. Bize de düşen Kapıköy’e layık dokunuşları yapmak. İnşallah bu dönem nasip olur da mecliste yer alırsak Kapıköy’ün gerçek manadaki açılmasını sağlayıp insanımızın sınır kenti olmanın avantajlarından her anlamda yararlanmasını sağlayacağız.

 

7 Haziran’a dair neler bekliyorsunuz peki?

Partimizin şu sıralar kullandığı bir slogan var. ‘İkinci yarı başlıyor’ deniliyor. Bakınız bu seçim gerçekten de seçimlerin seçimi. Bizler seçmenlerle buluştuğumuzda kendimiz dile getirmeden onların dillendirdiğini görüyoruz. AK Parti 12 yıl içinde bölgede büyük değişimler yaratan bir parti oldu. Sayın Cumhurbaşkanımızın Van’da da dillendirdiği gibi AK Parti’nin iktidara gelmesinden önce “Allah rızası için OHAL’i kaldırın başka bir şey istemiyoruz.” Diyen bölge insanına hamdolsun bu anlamda beklentilerinin üstünde hizmetlerle gelen bir partiyin mensuplarıyız biz. Elbette ki sadece OHAL’i kaldırıp kendi halinde bırakmak bu halkın kaderi değil. Bu halk AK Parti hükümeti döneminde sağlıkta, ekonomide, eğitimde devrimlere şahitlik etti. Hele ki tüm yatırımların üzerinde olan, yüz yılın projelerinden daha önemli olan bir çözüm sürecini başlattı Ak Parti. Bunu es geçmek olmaz. Biz söylemediğimiz zaman bu halk bize çözüm sürecini hatırlatıyor. İnsanlar refahı artıran yatırımların yanında en değerli proje olarak halen çözüm sürecini görüyor. Çözüm sürecinin huzurunu, barış havasını soluyan bu halk haliyle bu işten dönüş olmasın diyor. Ki iliklerine kadar barışı yaşayan bu halkın bundan sonra kimsenin oyununa gelip vazgeçme ihtimali de yok. Siz bu insanlara ne vadederseniz edin bu huzur ortamından vazgeçmeyecektir. Bize de düşen bu süreci nihayete erdirip hala insanımızın içinde sızı yaratan o anayasa ile birlikte demokrasi devrimini nihayete erdirmek. Bu sağlanırsa Allah’ın izniyle yatırıma dair dev adımlarla da biz hayallerdeki değil gerçekteki o cazibe merkezi Van’ı tam anlamıyla hayata geçirmiş olacağız.

 

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Halkımızın bize karşı göstermiş olduğu bu kadirşinaslığa karşı bende her konuda onlara hizmetkâr olmaya devam edeceğim. Her şeyden önce 7 Haziran seçimlerinin Özalp’ımıza, Saray’ımıza, Van’ımıza ve ülkemize hayırlı olmasını dilerim. Hedefimiz Van’ınız 8 milletvekili ile temsil edip milletimizin hizmetkârı olmaktır. Bize bu fırsatı veren Şehrivan ailesine sahsınızda teşekkür eder güzel tarafsız çalışmalarınızın devamını diliyorum.


RÖPORTAJ: ÖMER AYTAÇ AYKAÇ-ŞEHRİVAN ÖZEL

Editör: TE Bilisim