Kars'ta kısıtlı imkanlarla küçük yaşta başladığı boksta rakiplerini alt eden 17 yaşındaki milli boksör Tuğrulhan Erdemir, Rusya'daki Dünya Gençler Boks Şampiyonası'nda altın madalya kazanarak ikinci kez dünya şampiyonu olmanın gururunu yaşıyor.

 

Babası Yakup Erdemir'in yönlendirmesiyle 7 yaşında boksa başlayan milli boksör Tuğrulhan Erdemir, sadece 4 kum torbası ve minik bir ringi bulunan spor salonunda antrenman yaptı. Salondaki kısıtlı imkanlara rağmen boksa olan düşkünlüğü sayesinde azimle çalışmalarını sürdüren ancak arkadaşları ile müsabakaya çıkamayan Tuğrulhan Erdemir'den babası üç ay sonra, zor olduğu gerekçesiyle bu sporu bırakmasını istedi. Daha sonra son bir şans verilen Tuğrulhan, mücadelesiyle göz doldurunca babasının yanı sıra antrenörünün de güvenini kazandı.

 

Böylece boksa devam edebilen ve bir süre sonra müsabakalara katılan Tuğrulhan Erdemir, rakiplerine ringde havlu attırıp Türkiye şampiyonu oldu ve milli takıma seçildi. Mili takım ile gittiği uluslararası müsabakalarda da dereceyle dönen milli boksör, yaklaşık 10 yıldır severek yaptığı boksta 6 kez Türkiye şampiyonu, 2 kez Avrupa ikincisi, bir kez dünya şampiyonu oldu. Son olarak Rusya'nın Saint Petersburg kentindeki Dünya Gençler Boks Şampiyonası'nda 64 kiloda ev sahibi Rus rakibini yenerek altın madalya kazanan Tuğrulhan, ikinci kez dünya şampiyonu olmanın mutluluğunu ve gururunu yaşadı.

 

Tuğrulhan Erdemir, bundan sonraki süreçte unvanını koruyup 2020'de Japonya'nın başkenti Tokyo'da düzenlenecek olimpiyatlarda altın madalya kazanmayı hedefliyor. Milli boksör Tuğrulhan Erdemir, yaptığı açıklamada, küçük yaşta babasının yönlendirmesiyle bu spora başladığını ve 10 yıldır severek yaptığını dile getirdi. Boksa başladığında sadece antrenman yaptığını ve ringe çıkmadığını ifade eden Tuğrulhan, "İlk zamanlarda ringe çıkmadım. 3 ay sonra babam boksu bırakmamı istedi. Sonra babam nasıl boks yaptığımı görmek için antrenörümden eldivenleri bana vermesini istedi. Eldivenleri giyip ilk rakibimin burnunu kanattım. Babamın güvenini kazanınca antrenörüm beni özel turnuvalara götürdü." diye konuştu.

 

"ŞAMPİYONU OLACAĞIM DİYE HEDEF KOYDUM"

Genç boksör, daha sonra katıldığı Türkiye şampiyonalarında kendine birincilik hedefi koyduğunu belirterek, şöyle devam etti: "2011'de Türkiye şampiyonu olacağım diye hedef koydum ve 2011'den 2016'ya kadar hep birinci oldum. Bu arada uluslararası şampiyonluklarım da oldu. 2013 yılında Avrupa ikinciliğim var, rakibimden üstün mücadele ettiğim halde bu maçı bana vermediler. Katıldığım müsabakaların tamamına yakınından dereceyle döndüm. 2015 yılında yeniden Avrupa ikinciliğine ulaştım. Aynı yıl Yıldızlar Dünya Şampiyonası'nda Kübalı, Rus ve İrlandalı rakiplerimi yenip şampiyon oldum."

 

Boksta zirvede kalmanın zor olduğuna işaret eden Tuğrulhan, "Zirveye ulaştık. Zirveyi korumak zordu, bunun için çok çalıştım azmettim, şampiyonalarda unvanımı korudum. Son olarak Rusya'daki Dünya Gençler Boks Şampiyonası'nda Rus rakibimi yenip altın madalya kazanarak yeniden dünya şampiyonu olmanın mutluluğunu yaşıyorum." dedi. Milli boksör, boksa ilk başladığı yıllarda kısıtlı imkanları olduğunu anlatarak, "Spora ilk başladığım salonda sadece 4 kum torbamız ve küçük ringimiz vardı. Biz oradan dünya şampiyonu olmayı başardıysak olimpiyat madalyasını da kazanırız inşallah. Hedefim unvanımı koruyarak 2020'de Tokyo'da yapılacak olimpiyatlarda altın madalyayı ülkeme getirmek. İlk kez katılacağım olimpiyatlara Ankara'da hazırlanıyorum. Kendime güveniyorum, iyi çalışıyorum, inşallah olimpiyat madalyasını ülkemize getireceğiz." ifadelerini kullandı.

 

ANTRENÖRÜNDEN MİLLİ BOKSÖRE DESTEK

Tuğrulhan Erdemir'in Kars'taki antrenörü Kıvanç Buru da Tuğrulhan'ın çok azimli sporcu olduğunu, müsabakalara çok iyi hazırlandığını söyledi. Buru, milli boksörün olimpiyatlarda Türkiye'ye altın madalya getireceğine inandığını sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilisim