ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖMER FARUK TOKTAŞ - ÖNDER ALTINAL - Aylardır Edremit sahilindeki üst geçidi nedeniyle konuşulmaya ve tartışılmaya devam eden Karayolları Van 11. Bölge Müdürlüğü’nün yeni binası bir kez daha gündemde. Uzunca bir süredir gündemi meşgul eden devasa kompleks tartışılmaya devam ederken sosyal medyada son bir kaç gündür de farklı bir şekilde gündemde. Yeni tartışma şu: Karayolları’nın Edremit’teki dev kompleksi Van’da kurulması için gün sayılan Van Zehra Üniversitesi olsun!

 

2011 yılındaki depremin ardından Van’daki kamu kurumlarının şehir dışına çıkarılması çalışması başlarken bu kurumlardan birisi de Karayolları Van 11. Bölge Müdürlüğü oldu. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından Edremit kıyısında 2013 yılında başlatılan proje ile bölge müdürlüğü 303.082 metrekare arsada toplam 65.423 metrekarelik alanda yeniden yapıldı. Karayolları 11. Bölge (Van) Müdürlüğü Edremit Tesisleri olarak anılan bu tesisin yapımında nerdeyse sona yaklaşıldı. Bünyesinde futbol sahası, basketbol sahası, mescit, kreş ve personel lojmanlarının yanında birçok araştırma merkezi barındıran tesisin yakın bir zaman içerisinde Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü’nün yeni hizmet binası olarak faaliyet yürütmesi bekleniyor.

 

 

TARTIŞILAN BİNA İÇİN YENİ ÇAĞRI!

Fakat projenin sona yaklaşması ve hizmete sunulması öncesinde kentte büyük bir tartışma başladı. Muhteşem bir kompleks olarak inşa edilen müdürlüğün sahilden çıkan yolun göl kıyısında yapılması, yol boyunca örülen duvar Van’da çokça tartışıldı. Köprülü kavşağının sahilde yapılması büyük tepkiler alırken sosyal medyada uzunca bir süre gündemde kaldı. Şimdi yeni yerinde hizmet vermek için gün sayan Karayolları Bölge Müdürlüğü için Van’da son zamanlardaki yeni tartışma ise bu kompleksin değişikliği üzerine. Van’da bir kesim Beşir Atalay’ın uzun bir süre önce müjdesini verdiği ve meclisten geçmesi dört gözle beklenen Zehra Üniversitesi’nin bu alanda kurulmasını istiyor.

 

 

SOSYAL MEDYA BU FİKRİ KONUŞUYOR!

Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün Edremit’teki tartışmalı yeri için Vangölü Aktivistleri, Van Platformu gibi sosyal medya üzerinde etkin gruplar kampanya başlatırken, bu çağrıya bir çok kesimden de destekler geldi. Karayolları yerleşkesinin Zehra Üniversitesi olması çağrısını geniş kitlelere ulaştırmaya çalışan bu gruplar tartışma konusu olan bu alan için sık sık çağrı yapıyor. Şehrivan Gazetesi biz de konuyla ilgili birçok vatandaşa ve çağrıyı yapan isimlerin görüşüne başvurduk. Vatandaşlar genel anlamda Van’a kazandırılan bu tesisten memnun olduklarını fakat böyle bir tesisin bir kuruma ait hizmet binası olarak heba edilmemesi kanaatindeyken, Van Ticaret Borsası Kurucu Başkanı Feridun Irak ve Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel 200 Milyon TL harcanarak yapılan tesisin Van’ın ikinci devlet üniversitesi olmasının kamu vicdanını rahatlatacağı görüşünde.

 

 

VAN GÖLÜ AKTİVİSTLERİ: YENİ ÜNİVERSİTE ŞEHİR EKONOMİSİNİ UÇURUR!

30 bin öğrencisi olan bir üniversitenin şehir ekonomisine büyük katkılar sağlayacağını belirten Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel ise şu ifadeleri kullandı: “Van'da Yeni kurulacak 2. Devlet üniversitesi olan Van Zehra Üniversitesi Van'ın sosyal ve kültürel yaşamına önemli katkılar sağlayacaktır. Bir üniversite bulunduğu şehre onlarca fabrikadan daha fazla ekonomik katkılar sağlar. 30 bin öğrencisi olan bir üniversitenin yıllık şehre katkısı 500 milyon TL’dir. Bu anlamda yeni üniversitenin Van ekonomisine doping etkisi yaparak Van'ı cazibe merkezi haline getirecektir. İkinci üniversite ile bölgede eğitim öğretimin başkenti Van olacak.”

 

 

“VAN ULUSLARARASI ANLAMDA NAM SALAR”

Yeni bir üniversitenin kurulması ile birlikte Van’ın uluslararası anlamda tanınabilecek bir merkez haline gelebileceğini ifade eden Özel “Üniversite için en uygun yer Edremit ilçesi olacaktır. Bir yakasında Van YYÜ öteki yakasında Van Zehra Üniversitesi Van’ı geliştirecektir. Kurulacak üniversite sosyal bilimler alanında ve farklı dillerde eğitim vererek uluslararası olarak tanınan ve bilime katkı sunan bir yer olacaktır. Üniversite yerleşkesi için de en uygun yer Edremit ilçesinde yapılan 11. Karayolları yerleşkesidir. Bu yerleşke Van Zehra Üniversitesi Kampüsüne dönüştürülerek kamu vicdanı rahatlatılmalıdır. Bu konuda herkesi 2.Devlet Üniversitesi olan Van Zehra Üniversitesi’ne sahip çıkmaya davet ediyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

 

“TALEPLER DİKKATE ALINMADI”

2011 depreminden sonra hasar gören kamu hizmet binalarının Edremit’e yapılmaması için çeşitli meslek kuruluşlarının çaba gösterdiğini belirten Van TSO ve Van TB eski başkanı Feridun Irak: “Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü turizm beldemiz olan Edremit’de kendine bu hizmet binasını yaparken kapalı spor salonunun da içinde bulunduğu tesisi 7 yıldızlı otel ayarında yapmıştır. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde 30 binden fazla öğrenci, binlerce kadro bulunduğu halde spor salonu yoktur. Oysa ki kamu kurumlarının hizmet binaları devlet ricali dışında vatandaşın ortalama standartlarından fazla olmamalıdır. Çünkü yapılan harcamalar halkın vergilerinden karşılanmaktadır.” İfadelerini kullandı.

 

 

“ÜNİVERSİTE OLMASI KAMU VİCDANINI RAHATLATIR”

Günümüzde hala taşımalı eğitimin devam ettiğine dikkat çekerek karayolları tarafından kurulan tesise 200 Milyon Lira harcandığını belirten Irak “Karayollarının bu yatırımla ilgili yapmış olduğu harcama yaklaşık 200 Milyon Lira civarındadır. Hala taşımalı eğitimin yapıldığı günümüzde bu lüks kamu vicdanını büyük ölçüde yaralamıştır. Kamu vicdanının rahatlaması için buranın kurulacak olan ikinci devlet üniversitesine verilmesini istiyoruz.” Dedi.

 

 

YYÜ’NÜN YENİ FAKÜLTELERİ OLSUN DİYEN DE VAR

Kurulan bu tesisin hem Yüzüncü Yıl Üniversitesi için hem de yeni açılabilecek üniversiteler için kullanılabileceğini ifade eden Aysi İletişim Yetkilisi Ali Öztürk “Karayollarının böyle bir kurum binasında hizmet vermesi şehir içindeki yolları ve çevre yolunu uçak pisti haline getirmiş olmasını gerektirir. Ama baktığımızda ben karayollarından böyle bir üstün hizmet görmedim. Gerçekten şehir için birçok şey yapmış olsalar hiç eksikleri olmasa ve eski binaları yeni hizmetler için yetersiz olsaydı yeni bina derdim. Ama bu şekilde yapılmış bir tesis de kurum binası olarak heba edilmemeli bence. Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin yeni açılabilecek fakülteleri için olsun, şehirde yeni kurulacak başka üniversiteler için olsun bu tesis daha iyi şeyler içi değerlendirilebilir.” Diye konuştu.

 

 

ÖNCE BU YATIRIM İÇİN TEŞEKKÜR EDELİM, SONRA ÜNİVERSİTE YAPALIM!

Söz konusu tesisin üniversite ya da eğitim enstitüsü olarak kullanılmasının şehre büyük ölçüde katkı sağlayacağını belirten Terzi Sülhattin Fidan “Van’a kazandırılan bu tesisi için önce teşekkür etmemiz lazım. Ne olursa olsun bu tesis Van’ın imajını olumlu yönde etkiler. Ama tesisin bir kurumun hizmet binası olarak kullanılması sadece ölü yatırım olur. Karayolları sanki Van için gereken her şeyi yapmış da yeni hizmetler yapması için bu kadar büyük bir tesiste çalışması gerekiyormuş gibi bir durumdan şu anda bahsedemeyiz. Böyle bir tesisin üniversite, eğitim enstitüsü olarak kullanılabileceğini hayal ettiğinizde şehre ne kadar katkı sağlayacağını tartışmaya gerek bile olmaz. Hele ki üniversite olursa Edremit sahilinde açılacak bir üniversite Van’a müthiş bir öğrenci akımı başlatır. Bu da hem esnafa hem Van’ın her anlamda adını duyurmasına olanak sağlar.” Diye konuştu.

 

 

ÜNİVERSİTE FİKRİ ÇOK MANTIKLI!

Tesisin kullanımı konusunda karayollarının da inisiyatif göstermesi gerektiğini vurgulayan Güneş Yapı Malzemeleri Yetkilisi Yunus Ebik “Şimdi bu tesis kurulmuş ve karayolları bunu kurum binası olarak mı kullanacak? Gerçekten komedi gibi bir şey olmuş. Karayollarının her şeyi tamdı da bir tek 5 yıldızlı bu tesisi mi eksikti? Van’a 40 yılda bir yapılan böyle bir tesis kurum binası olarak heba edilmesin. Gerçekten karayolları da inisiyatif gösterip bu tesisin farklı amaçlar için kullanılmasına olanak sağlamalıdır. Örneğin üniversite fikri çok mantıklı olabilir. Gerçekten Edremit gibi bir yerde kurulan bu tesis Van’a can katar. Ama tabi ki değerlendirildiği takdirde can katar.” İfadelerini kullandı.

 

 

 “NE OLURSA OLSUN, DEVLET ELİYLE OLSUN”

Kurulan bu tesisin kurum binası olmanın dışında hangi amaçla kullanılacak olursa olsun devlet elinde olması gerektiğini savunan Sarıyer Börek Yetkilisi Ercan Olcay “Bu yapılan tesis gerçekten bakıldığında çok büyük ve işlevsel bir yer olarak görünüyor. Ben karayollarının neden bu kadar çok yönlü bir tesise ihtiyaç duyduklarını tam anlamadım doğrusu. Yani karayolları bölge müdürlüğü gibi bir kurum bu tesisi nasıl değerlendirebilir? Gençlik ve Spor olsa bir ihtimal verebilirim herhâlde gençler barındırılacak derim ama karayollarını anlamadım. Bu tesis karayollarından farklı bir amaç için kullanılırsa daha faydalı olabilir ama ne için kullanılacak olursa olsun devlet eli ile olması daha iyi olur. Bir alan özelleşince yıllarca özelleşen kurumun elinde kalabiliyor. Ve kimse herhangi bir hak da iddia edemiyor. Ama burası devlet eline verilirse daha iyi şeyler olabilir.” Diye ekledi.

 

Editör: TE Bilisim