Kentte yaşanan depremden sonra Kalkınma Bakanlığı tarafından "Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı" kapsamında 2012 yılında yapımına başlanan ancak bir türlü tamamlanamayan müze inşaatında sona geliniyor. 13 bini kapalı 50 bin metrekare alan üzerinde kurulan ve dünyanın en büyük Urartu Müzesi olma özelliği taşıyan müzenin inşası için bugüne kadar 15 milyon 235 bin lira harcandı. Yıllardır açılması beklenen müzeyle ilgili belirsizlik sürerken, defalarca ihaleye çıkmasına rağmen açılamadı. 

Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü yetkilisi yaptığı açıklamada, Kalkınma Bakanlığı fonuyla inşa edilen müzenin dünyanın en büyük Urartu Müzesi olduğunu belirterek, müzede Urartu tarihini canlandırılacağını söyledi.


VAN KALESİ MÜZENİN CAMLARINA YANSIYOR

Van Kalesi'nin karşısında kurulan Urartu Müzesini tamamlamaya çalıştıklarını kaydeden yetkili, şöyle konuştu: "Müze, 13 bini kapalı olmak üzere, 50 bin metrekare alan üzerine kuruldu. Müzede çevre düzenlemesi çalışmaları tamamlandı. Daha önce iki kez teşhir tanzim ihalesi yapıldı ama bir türlü katılım sağlanamadı. Temmuzda üçüncü kez açık ihalesi yapılacak. Bu kez muhakkak katılım olacaktır."
Müzenin depremden bu yana ziyarete kapalı olması nedeniyle Van'a gelen yerli ve yabancılar müzeyi gezme imkanı bulamıyor. Depremin üzerinden 5 yıl geçti ancak müze dahil halen devlet kurumlarından birçoğu yıkık ve kiralık binalarda hizmet veriyor. 

Editör: TE Bilisim