ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL - Van Çevre Derneği (Çev-Der) 19 Eylül “Dünya Kıyı Temizleme Günü” dolayısıyla basınla bir araya geldi.

 

19 Eylül “Dünya Kıyı Temizleme Günü” kapsamında basınla bir arya gelen Çev-Der Başkanı Ali Kalçık, Vangölü sahillerinin kirlilikten kurtarılması, göle akan derelerde arıtmanın yapılması gerektiğini söyledi. Çözümleri ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen Kalçık, Van Gölü’ne hiçbir şekilde kanalizasyonun aktarılmaması gerektiğini ifade etti. Kalçık şunları söyledi: “Van Gölü’ne akıtılan irili ufaklı 19 dere aracılığıyla denizimize akan bu suların filtrelenmesi, evsel ve kanalizasyon atıklarından arındırılması gerekmektedir.”

 

KALÇIK: SORUNLAR ERTELENİYOR

Van Gölü’ne akan kükürtlü yeraltı su kaynaklı suların gölün eko sistemine zarar verdiğini söyleyen Kalçık, suların arıtılması gerektiğini dile getirdi. Kalçık, “Van Gölü çevresinde başta resmi kurumlar, mülki amir, kanun koyucular kıyı işgaline son vermeleri koydukları kanun ve yasalara uymaları (3621 sayılı kıyı kanunu) ve kıyı kenar çizgisine uymaları önem arz etmektedir. Yılarda beri hergelen bürokrat verilen müjdelerle hazırlanan projelerle bu hayatı sorun ertelenmektedir.” Dedi.

 

“VAN GÖLÜ CANKURTARANDIR”

Suyun canlıların ortak kullanım alanı olduğuna işaret eden Kalçık şöyle devam etti: “Kimsenin tekelinde olmadığı, ticari bir meta olarak kullanılmamalı. Tüm canlılara açık olması gerektiği unutulmamalıdır. Van Gölü koruma kanunu acilen kanunlaşmalıdır. Çevresinde piknik yapanların oluşturduğu kirliliklerle ilgili tedbir alınması, konuyla alakalı insanlarımızın aydınlatılıp bu konuda da duyarlı olmamız gerektiği unutulmamalıdır. Van Gölü kıyısında yer alan sazlıklar, üreme alanları olduğu ve sazlıkların suyu filtre etme gibi özelliği olduğu. Van Gölü’nün cankurtaranlık olduğu gerçeği ile sazlık alanların korunması için, sazlık alanlara göl dolgusunun yapılmaması son derece önemlidir.”


 

KALÇIK: SAHİL YOLU GEREKMEKTEDİR

Kalçık açıklamasının devamında son olarak, “Sazlık alanlarda yol ve yerleşim imara açılmaması (sahil yolu) gerekmektedir. Sazlık alanlardaki canlı habitatların yaşamı içinde bu alanlarda ilaçlama, çöp bu uygulamaların yapılmaması gerektiği unutulmamalıdır. Van ÇEV-DER olarak doğaya, insana ve tüm canlılara yapılan her türlü tahakküme ve ekolojik tahribatlara karşı tüm toplumu ekolojik toplum felsefesi ile duyarlılığa davet ediyor. Suyumuza, toprağımıza, havamıza sahip çıkmaya davet ettiğimizi ve temizlikten çok kirletmememiz gerektiğinin altını çiziyoruz.” Sözlerine yer verdi.

Editör: TE Bilisim