ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, bir takım açılış programlarına katılmak üzere dün Van’a geldi. Edremit kaymakamlığının toplu açılış töreninde konuşan Bakan Kaya, kadınlara önemli mesajlar verdi. Kaya, “Kadınlarımızı güçlendirmeyi hedefliyoruz. İnanıyoruz ki güçlü kadın güçlü aile demek, güçlü aile güçlü toplum demektir. Güçlü Türkiye anlayışıyla bu sloganımızı gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.” Dedi. 

 

Sabah saatlerinde Van’a gelen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, ilk olarak kadın sivil toplum temsilcileriyle Van Gölü sahilindeki bir kahvaltı salonunda bir araya geldi. Daha sonra Edremit Belediyesi tarafından hizmete açılan kültür merkezi ve aşevi ile bazı eserlerin toplu açılış törenine katılan Bakan Kaya, kız çocuklarının bu bölgede çok güçlü bir şekilde eğitim almasını istediklerini söyledi. Kaya, “Fatma ablalarının eğitim hayatını okumalarını istiyorum. Ablanız olarak çok çalıştım. Elektrik ve elektronik bölümü okudum, ardından tıp fakültesini bitirdim. İnanıyorum ki gözlerinizdeki bu ışıltıyla her biriniz birer doktor, mühendis, öğretmen olabileceksiniz. İleride sizin içerinizde bakanlar, milletvekilleri, yöneticiler çıkacak” dedi.

 

 

KAYA: YARDIMLAŞMA DUYGUSUNU KAYBEDEN HER TOPLUM YOK OLMAYA MAHKÛMDUR

“Burada aile ve toplumu doğrudan ilgilendiren 3 önemli hizmetimizin açılışı için bir aradayız” diyen Kaya, konuşmasını söyle sürdürdü: “Maddi kalkınmanın yanında manevi kalkınmaya da önem veriyoruz. Aile yapısını güçlendirmeyi hedefliyoruz. Sahip olduğumuz inanç ve değerlerimizi gelecek nesillere aktarmak için çalışıyoruz. İnanıyoruz ki aile geçmişten geleceğe inşa ettiğimiz en önemli köprülerdir. Zaman ne kadar değişirse değişsin, teknolojide ne kadar yenilik ortaya çıkarsa çıksın, kendi değerlerimizle kendi kimliğimizle var olmaya devam edeceğiz inşallah. Kültürel kimliğini, aile değerlerini, yardımlaşma duygusunu kaybeden her toplum yok olmaya mahkumdur. Bu nedenle bugün burada açılışını yapacağımız her kuruluş, milletimizin geleceğinin de aslında bir anlamda güvencesi, teminatıdır.”

 

 

“BİZİ ÖLDÜRMEYE GELEN ASLINDA BİZDE HAYAT BULDU”

Millet olarak tarihin her döneminde sosyal yardımlaşmanın, cömertliğin, şefkat ve merhametin kaynağı olduğumuzu söyleyen Kaya, “Bizi öldürmeye gelen aslında bizde hayat buldu. ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ ilkesi ile sadece ülkemizde değil, bölgemizde yaşayan her kardeşimize umut olduk, bundan sonra da umut olmaya devam edeceğiz. Hiçbir fedakarlıktan kaçınmadan aile değerlerimizi korumaya, kültürümüzü yaşatmaya, yardımlaşma duygusunu güçlendirmeye devam edeceğiz. Ülke olarak yükselmenin temeli; aile ve sosyal politikalar alanında elde edeceğimiz başarıyla mümkündür. Geleceğimizi inşa ederken, aile kurumunun önemini gelecek nesillere anlatmamız gerekiyor. Bakanlık olarak evlilik öncesi eğitimleri, aile danışma merkezlerimizi, aile destek merkezlerimizi etkin bir şekilde faaliyet göstermeye gayret ediyoruz. Aileyi olumsuz etkileyen bütün olayların büyümeden yine aile yapısı içerisinde tespit edilerek çözülmesi bizim temel amacımızdır. Kadınlarımızı güçlendirmeyi hedefliyoruz. İnanıyoruz ki güçlü kadın güçlü aile demek, güçlü aile güçlü toplum demektir. Güçlü Türkiye anlayışıyla bu sloganımızı gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

 

 

“BİZİ BİR VE BERABER KILAN DEĞERLERİMİZDİR” 

Türkiye’de 101 aile destek merkezi bulunduğunu ve bunların büyük kısmının doğu ve güneydoğu bölgelerinde olduğunu söyleyen Bakan Kaya, “Nerede bir mazlum görsek yoldaşı olduk. Hiç bir ayrım yapmaksızın her vatandaşımıza sahip çıktık. Çünkü biz inanıyoruz ki 80 milyon birlikte Türkiye’yiz. Kürdüyle, Türküyle, Lazıyla biz biriz, beraberiz. Yaptığımız hiçbir yardımda, hiçbir şekilde ayrım yapmadığımızı buradan bir kez daha ifade etmek istiyorum. Bizi bir ve beraber kılan, sahip olduğumuz inanç ve değerlerimizdir. Peygamber efendimiz ‘komşusu açken tok yatan bizden değildir’ buyuruyor. Buradaki aşeviyle de inancımızın gereğini de yerine getirmiş olacağız inşallah. Ecdadımızın bize emanet ettiği bu topraklarda eşit ve adil bir şekilde hizmet anlayışımızı arttırarak devam ettireceğiz2 ifadelerini kullandı.

 

 

“SİZİNLE HEMŞERİ SAYILIRIZ”

ADEM ve SODEM projeleri kapmasında 52 milyon 220 milyon lira para kullandıklarını ve bunlardan 120 bin kadının faydalandığını dile getiren Kaya, “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olarak aranızdayım. Aynı zamanda bir hemşeriniz olarak aranızdayım. Eşim Hakkarili, annem de Ağrılıdır. Sizinle hemşeri sayılırız, sizlere hizmet etmek bizim için büyük bir onur, büyük bir gururdur. Bizim için esas olan ülkemizin ve milletimizin huzur ve refahıdır. Bunun için gece gündüz çalışıyoruz, çalışmaya da devam edeceğiz. Bir taraftan terörle mücadele ederken, diğer yandan da terörün bugüne kadar bu bölge insanına verdiği zararları yok etmeye gayret ediyoruz” şeklinde konuştu.

 

VAN’A YENİ ARITMA TESİSİ GELİYOR

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu açılış programında yaptığı konuşmada, insan odaklı hizmet anlayışının yereldeki yansıması olan eserlerin açılışı için bir araya geldiklerini vurguladı. Son dönemlerde özellikle belediyeler tarafından yapılan sosyal belediyecilik çalışmalarının göz doldurduğunu anlatan Zorluoğlu, şunları kaydetti: "Bizim ilimizde de belediyelerimiz sosyal belediyecilik çalışmalarına büyük önem veriyor. Bu kapsamda çok başarılı hizmetler bir yılda vücut buldu. Bunları hizmete açıyoruz. Bizden önceki dönemde kendilerini çok çevreci, doğa tutkunu olarak ilan edenler maalesef Van Gölü'nün yıllarca kirlenmesine önlem almadılar. Van Denizi bugün 600 bin nüfusun ürettiği atık suyun sadece cüzzi bir bölümünün arıtılarak verildiği bir arıtma tesisine sahip. Buna müdahale ederek proje hazırladık. Bu ay içinde Van'ın 2050 yılına kadar atık suyun arıtılarak denize deşarj edileceği yeni arıtma tesisinin ihalesini gerçekleştiriyoruz."

 

 

ÇİÇEKLİ: GENÇLERİ ÖRGÜTÜN İDEOLOJİSİ DOĞRULTUSUNDA YÖNETMEK İSTEDİLER

Açılış programında bir konuşma yapan Edremit Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Atıf Çiçekli, Edremit Belediye Başkanı olarak görevlendirilmenin akabinde Edremit Belediyesi ve Edremit sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı olarak geçmişte örneği görülmemiş uyum ve koordineli bir çalışma içerisine girdiklerini ifade ederek, “Geçmişte Edremit belediyesinin toplumda yaptığı tahribatı tüm misafirlerimiz bilmekteler. Müsaadenizle birkaç hususu hatırlatmak istiyorum. Yöre halkının değerler hiyerarşisinde en tepede dini değerleri gelmektedir ardından gelenekleri, aşiret yapıları ve diğer ahlaki normlar takip etmektedir. Terör örgütü ve onun siyasal uzantıları Bu coğrafyada bu hiyerarşiyi bozmadan Kürt kardeşlerimizi kendi amaçlarına alet edemeyeceklerini bilmektedirler. Zira inanç da, gelenek de aşiret de toplumda kişinin uç noktalara kaymasını engelleyen denge mekanizmalarıdır. Bundan dolayı gençleri kültür merkezlerinde ve kütüphanelerinde halkların özgürlüğü, demokrasi ve modernleşme diye tüm bu dini ve ahlaki değerlerden kopartarak kişilerin kontrolünü örgütün ideolojisi doğrultusunda yönetmek istediler.” Diye belirtti.

 

VAN TV’NİN BİNASI KÜLTÜR MERKEZİ OLDU

Kültür merkezi olarak hizmete açılan binanın daha önce PKK’nın propaganda yayınlarını yapan bir televizyon kanalı olduğunu belirten Çiçekli, “Kanun hükmünde kararname ile kapatıldı ve talebimiz üzerine garip gurabanın birinci adresi olan sosyal yardımlaşma vakfımıza tahsis edildi. Bizde aile ve sosyal politikalar bakanlığımızın desteği ile burayı kültür merkezi ve aile destek merkezi yaparak asıl sahibi olan halkımızın hizmetine sunduk. Sayın bakanım bu kültür merkezi ve ademler sizlerin fon kurulunda onaylamanız, yatırım ve işletme giderlerinin aile ve sosyal politikalar bakanlığı tarafından karşılanması ile oluyor. Sizlere 130 bin nüfuslu Edremit halkı adına bizim hiçbir talebimizi geri çevirmediğiniz için gönülden teşekkür ediyor şükranlarımı arz ediyorum. Yine bakanlığımız ve sizlerin destekleri ile fon kurulundan geçen diğer bir projemiz olan ve günlük 1500 kişiye iki öğün sıcak yemek verdiğimiz aşevimizi açtık. Aşevimiz ve belediyemizin destekleri ile ramazan ayında günlük 5000 ila 8000 kişiye ve toplamda 30 ramazanda 200.000 vatandaşımıza iftar yemeği verdik. Bu rakamlarla ülkemizin en büyük ve en kapsamlı ramazan programlarından birini hayata geçirmiş olduk. Van’da ilk defa feshane etkinlikleri tadında ramazan programları sizlerin desteği ile yaşandı.” Dedi.

 

Konuşmaların ardından, eserlerin toplu açılışı yapıldı. Bakan Kaya, kültür merkezinde yaptığı incelemenin ardından İpekyolu Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezinin açılışına katılmak üzere alandan ayrıldı.

 

ENGELSİZ YAŞAM AKADEMİSİ AÇILDI

Bakan Fatma Betül Sayan Kaya, İpekyolu Belediyesi tarafından yapılan Engelsiz Yaşam Akademisi’nin açılışına katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından bir konuşma yapan Bakan Kaya, “Biraz önce acı bir haber aldık. Ağrı’nın Eleşkirt ilçesinde bir güvenlik görevlimizi kaybetmenin üzüntüsünü yeni öğrenmiş bulunuyorum. Rabbim tüm şehitlerimize rahmet eylesin. Gazilerimize acil şifalar versin. Biz bir taraftan terörle güçlü bir şekilde mücadele ederken, bir taraftan da terörün bu bölgeye yıllardır verdiği zararı gidermenin gayreti içerisindeyiz” dedi. Engellilerin toplumun önemli bir kesimini oluşturduğunu dile getiren Kaya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde devrim niteliğinde çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, Engelsiz Yaşam Akademisinin Van’ın yüz akı projelerinden biri olduğunu söyledi.

 

İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Cemil Öztürk, İpekyolu Belediyesi olarak bir yıl içerisinde birçok çalışma gerçekleştirdiklerini belirterek, “Yaptığımız Engelsiz Yaşam Akademisi, ailelerimizin ikinci evi olmuş. Engelsiz Yaşam Akademisi, örnek bir proje olarak Türkiye’de yerini almıştır. Engelsiz Yaşam Akademisi, aynı zamanda ailelere yönelik de kurslar düzenleyen bir akademi olmuştur. Bugün engelsiz Yaşam Akademisinde 300 kursiyerimiz devam etmektedir” diye konuştu.

 

Yapılan konuşmanın ardından akademinin kurdelesini kesen Bakan Kaya ve beraberindekiler, binayı gezerek yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı. Kaya, daha sonra beraberindekilerle Yüzüncü Yıl Üniversitesine geçti. Burada öğrencilere tavsiyelerde bulunan Kaya, daha sonra esnafı ziyaret etti. 

Editör: TE Bilisim