Van Tekstilkent'te çalışan 170 genç kız, hem aile bütçelerine katkı sağlıyor hem de çeyiz masraflarını karşılıyor.

 

Van-Gürpınar karayolundaki Tekstilkent'te faaliyet yürüten fabrikada çalışan genç kızların hazırladığı ürünler, hem istihdama hem de kentin ekonomisine katkı sağlıyor. Fabrika sahibi İbrahim Sami, fabrikada, 170'i genç kız olmak üzere 250 kişinin çalıştığını söyledi. Sami, kentte 3 milyon lira harcanarak yapımı tamamlanan fabrikanın birçok genç için iş umudu haline geldiğini kaydetti.

 

"İYİ Kİ BÖYLE BİR FABRİKA KURDUK"

Bölgede tekstil fabrikalarının kurulmasıyla işsizliğin tamamen çözüleceğini anlatan Sami, "Önceden bir evde bir birey çalışırken şimdi birkaç kişi çalışmaya başladı. Bu da hem onlar hem de şehir için çok iyi oldu. Fabrikamızda iş öğrenen kişi sayısı bine yaklaştı. Buradan iş öğrenen birçok insanımız başka firmalarda işlerini sürdürüyorlar. İyi ki böyle bir fabrika kurduk." dedi.

 

"GENÇ KIZLARIN ÇALIŞMAYA İHTİYACI VAR"

İstihdam için bölgeye gelecek firmaların gönül rahatlığıyla yatırım yapabileceğini dile getiren Sami, şöyle devam etti:

 

"Van'ın çok genç bir nüfusu var. Burada çok yetenekli gençler bulunuyor. Bu gençlerin iş sahibi olmaları hem şehrimizin hem de fabrikaların kalkınması için iyi bir şeydir. Buradaki genç kızların çalışmaya ihtiyacı var. Gerek ailelerine destek olmak için gerekse de çeyiz masraflarını karşılamak için gelip burada çalışıyorlar. Bayanlar bu işte erkeklerden çok daha kabiliyetli. Bu nedenle işimizde bayanları tercih ediyoruz."

 

Cazibe Merkezi Programıyla da bölgeye yatırımların artacağını belirten Sami, yakın bir tarihte bölgenin yatırım merkezi haline geleceğini kaydetti.

 

"BAYANLARIN ÇALIŞARAK AYAKLARININ ÜSTÜNDE DURMASI ÖNEMLİDİR"

Fabrikada çalışan Sevda Balık, fabrikanın kentteki birçok genç kız için iş kapısı haline geldiğini söyledi.

 

Batı illerindeki tekstil fabrikalarında çalışan gençlerin memleketinde çalışmak üzere geri geldiğini ifade eden Balık, "Böyle bir fabrikanın açılması çok iyi oldu. Daha önce memleketimizde fabrikalar yoktu ve insanlar çalışmak için batı illerine gidiyorlardı ama şimdi durum değişti. Burada birçok genç kız çeyiz parası kazanmak için çalışıyor. Bayanların çalışarak ayaklarının üstünde durması önemlidir." dedi.

 

Arzu Umur da uzun bir süre işsiz kaldığını, fabrikanın kurulmasıyla iş sahibi olduğunu belirterek, "Burada kısa sürede işi öğrendim. Kazandığımla aileme katkı sağlıyorum. Ayaklarımızın üzerinde durmamız için mücadele etmemiz lazım." diye konuştu.

 

"GENÇ KIZLARIN İSTİHDAMI ÖNEMLİ"

Kentte özellikle genç kızlara iş imkanının sağlanmasının önemli olduğunu dile getiren Zuhal Kara ise "Buraya gelen her genç kızın bir hayali var. Kimi borcunu ödemek kimi kardeşini okutmak kimi çeyiz masraflarını karşılamak kimi de ailesine destek olmak için geliyor. İnşallah böyle yerler daha da çoğalır." ifadelerini kullandı. 


ŞEHRİVAN EKONOMİ: ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim