İstanbul Beşiktaş'ta düzenlenen saldırıları sonrası, ortak basın açıklaması düzenlendi. İçişleri Bakanı Soylu, saldırıları da 27'si polis olmak üzere 29 şehidin olduğunu, 166 kişinin de yaralı olduğunu açıkladı.

 

Alınan bilgiye göre, Vodafone Arena stadının yakınlarında ve Maçka Parkı'nda saat 22.30 sıralarında büyük bir saldırı gerçekleşti. Süper Toto Süper Lig'de Beşiktaş ile Bursaspor arasında oynanan maçın bitiminin ardından stadın yakınında meydana gelen saldırı da, maçta görevli bazı polislerin yaralandığı öğrenildi.

 

Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yaralı polisler, ambulanslarla bölgedeki hastanelere gönderildi.İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan, olay yerinde inceleme yaptı.

 

 

İÇİŞLERİ SOYLU: 27'Sİ POLİS, 29 ŞEHİDİMİZ VAR

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu şöyle konuştu: "Beşiktaş- Bursaspor maçının hemen akabinde Bursaspor taraftarı tahliye olduktan sonra çevik kuvvet ekiplerimizin toplanma yerinde, saat 22.29'da el düzenekli olduğunu değerlendirdiğimiz bomba yüklü bir araç, el düzenek vasıtasıyla patlatılıyor ve olay yerinde şehitlerimiz ve yaralılarımız oluyor. Aynı dakikalarda 45 saniye sonra Maçka Parkı'nda yine bağlantılı olduğunu düşündüğümüz bir başka canlı bomba polisler tarafından fark ediliyor. Etrafı tertibat alınıyor, araç patlatıldıktan hemen sonra o da kendisini tertibat alan polislerin hemen ortasında patlatıyor. Burada içimizin yandığını ifade etmek istiyorum. Bu iki patlamada milletimize üzülerek ve içimiz yanarak belirtiyoruz ki şu anda Adli Tıp Kurumu'na sevk edilmiş 29 şehidimiz var. Biri emniyet müdürü, biri emniyet amiri olmak üzere toplam 27 polis arkadaşımız. 166 şu ana kadar tespit edilen yaralımız var. Yaralılarımızın bir kısmı taburcu edildi ve yaralılarımızın 23'ünün 17'si şu anda ameliyatta, 6'sı ise yoğun bakımda."

 

10 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

"Kamuoyuna bilgi arz etmek isterim; patlayan aracın tespitinden yola çıkılarak, şu anda emniyet güçlerimizle yapılan operasyon çerçevesinde 10 kişi gözaltına alındı. Ve gerek olayın failleri, gerek olayın tespiti, kimler tarafından yapıldığı konusunda arkadaşlarımız tarafından yürütülüyor."

 

SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN İLK AÇIKLAMA 15 ŞEHİT

Sağlık Bakanlığı, saldırıda 15 kişinin şehit olduğunu ve 69 kişinin yaralandığını açıkladı.

 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN BİLGİ ALDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beşiktaş'ta Vodafone Arena Stadyumu yakınındaki bombalı saldırıyla ilgili yetkililerden bilgi aldı. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, bir dizi telefon görüşmesi yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan gelişmeleri takip ediyor. Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan ile ayrı ayrı telefonla görüşerek saldırı hakkında bilgi aldı. İstanbul'da Tarabya'daki ikametgahında bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gelişmeleri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile birlikte takip ettiği öğrenildi.

 

BAŞBAKAN YILDIRIM BİLGİ ALDI

Başbakan Binali Yıldırım, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve İstanbul Valisi Vasip Şahin'den bilgi aldı.

 

SOYLU VE AKDAĞ, İSTANBUL'A GELDİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ, İstanbul'daki terör saldırısının ardından Ankara'dan İstanbul'a geldi.

 

SOYLU'DANİKİNCİ AÇIKLAMA: CANLI BOMBA OLDUĞU DEĞERLENDİRİLİYOR

İçişleri Bakanı Soylu, İstanbul terör saldırısıyla ilgili ikinci kez açıklama yaptı. Bakan Soylu, iki ayrı patlamanın meydana geldiğini. Patlamalardan birinin canlı bomba olduğunun değerlendirildiğini söyledi. Bakan Soylu şunları söyledi;

 

"İki patlama olduğu arkadaşlarımız tarafından değerlendirildi. Birisi tam stadın hemen üzerinde Süzer Plaza ile yan yana olan, daha önce 'Beleştepe' denilen yerde, diğeri ise Maçka Parkı'nda. Maçka Parkı'ndakinin canlı bomba olduğu değerlendiriliyor. Olayın oluş şekli teyide muhtaç bilgilerdir. Şu anda bütün arkadaşlarımız, olayın aydınlatılması noktasında çalışmalarını sürdürüyorlar. Yaralılar Şişli Etfal başta olmak üzere yakın birçok hastaneye sevk edildi. Sayın Sağlık Bakanımızla, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımızla ilk önce olay yerine gideceğiz. Milletimizin ve özellikle polis teşkilatımızın, emniyet teşkilatımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Tabi şehit konusunda biraz sonra valimizle, emniyet müdürümüzle değerlendirme yaptıktan sonra kamuoyu önünde açıklamada bulanacağız."

 

 

GENÇLİK VE SPOR BAKANI KILIÇ DA İSTANBUL'A GELDİ

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, İstanbul Beşiktaş'ta bulunan Vodafone Arena Stadı yakınında saldırı nedeniyle Ankara'dan İstanbul'a hareket etti. Maçka'da Vodafone Arena stadının yakınlarında saat 22.30 sıralarında meydana gelen saldırının ardından Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın, incelemelerde bulunmak üzere Ankara'dan İstanbul'a hareket ettiği belirtildi. 

 

İSTANBUL CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI OLAYLA İLGİLİ SORUŞTURMA BAŞLATTI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Beşiktaş'taki saldırıya ilişkin soruşturma başlattı. Alınan bilgiye göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan ile Terör ve Örgütlü Suçlardan Sorumlu Başsavcı Vekili İsmail Uçar'la birlikte aynı büroda görevli 3 savcı, olay yerine giderek inceleme yaptı. Başsavcılık, söz konusu saldırıya ilişkin soruşturma başlattı.

 

SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN KAN İHTİYACI AÇIKLAMASI

Sağlık Bakanlığı, İstanbul'daki saldırı sonrasında hastanelerde kan ihtiyacının bulunmadığını duyurdu.

 

YAYIN YASAĞI GELDİ

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Başbakanlık tarafından İstanbul Beşiktaş'ta Vodafone Arena yakınında meydana gelen saldırıya ilişkin geçici yayın yasağı getirildiğini duyurdu. Kuruldan yapılan yazılı açıklamada, 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un 7'nci maddesinde "Milli güvenliğin açıkça gerekli kıldığı hallerde veya kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasının muhtemel olduğu durumlarda" geçici yayın yasağı getirilebileceğinin öngörüldüğü ifade edildi.

 

Açıklamada, saldırı da anılan hüküm çerçevesinde olduğunun değerlendirildiği ve söz konusu olayla ilgili Başbakanlığın yazısı ile geçici yayın yasağı getirilmesinin uygun görüldüğü belirtilirken, yasağın içeriğine ilişkin şu bilgiler paylaşıldı: "Yayın yasağı medya hizmet sağlayıcıları anılan patlamaya ilişkin olarak yapılacak yayınlarda 6112 sayılı Kanun'da ve diğer kanunlarda sayılan yayın ilkelerine uyulması, toplumda korku, panik ve kargaşa oluşturabilecek, terör örgütlerinin amaçlarına hizmet edebilecek yayınlardan kaçınılması ve bu çerçevede, yayın yasağı patlamaya ilişkin, patlama anı, patlama sonrası olay yeri, kamu görevlilerinin olay yerinde yürüttükleri çalışmalar, varsa patlama sonucu yaralanan veya hayatını kaybeden kişilere ait görüntü, görsel öğe ve benzeri unsurlara ve bunlarla ilgili abartılı anlatımlara, olayın aydınlatılması, şüphelilerin yakalanması ve irtibatlarının deşifre edilmesinin engellenmemesi için, resmi makamlarca yapılan açıklamalar dışında olaya iştirak etme şüphesi bulunan kişilere, bu kişilerin bulundukları yerlere, kullandıkları araçlar ve benzeri diğer hususlara, yayınlarda kesinlikle yer verilmemesini içermektedir."

 

YAYIN YASAĞI RESMİ AÇIKLAMALAR DIŞINDAKİ AÇIKLAMALAR İÇİN DE GEÇERLİ

RTÜK, Başbakanlık tarafından İstanbul Beşiktaş'ta Vodafone Arena yakınında meydana gelen saldırıya ilişkin getirilen geçici yayın yasağının, resmi açıklamalar dışındaki açıklamaları da içerdiğini bildirdi.

 

AKDEMİR: 2 PATLAMA SESİ DUYULDU

Süper Lig'de oynanan Beşiktaş - Bursaspor maçının çıkışında meydana gelenterör saldırısı sonrası, Lig TV Muhabiri Tuna Akdemir, gelişmeleri aktardı:" Vodafone Arena'da protokol tribünün önünde şu an araç yanıyor. TOMA ve itfaiye geldi. Olay sırasında bir polis otobüsü vardı. Şu an polis otobüsünün camları yok. Polislerin durumu iyi. 10 saniye içerisinde iki tane patlama sesi duyuldu. Daha sonra polis havaya ateş açtı. Önce patlama sesi duyduk. 10 saniye sonra bir patlama sesi daha oldu. Sonra polis ateş açmaya başladı."

Editör: TE Bilisim