2011 yılında meydana gelen depremden sonra İŞKUR aracılığı ile iş sahibi olan ve uzunca bir süre ekmek sahibi olan ardından da işlerinden olan işçilere yine yol göründü... Bir çoğu ciddi anlamda mağdur olan işçiler şimdiye kadar siyasilerle görüştü, kurum ve kuruluşlara gitti, temsilciler düzeyinde mücadele verdi ama kazandıkları hiç bir şey olmadı. Siyasilerin sürekli umut tacirliği yaparak oyaladığı bir çoğu mağdur işçi ekmek kapısı açılmayınca bir kez daha Ankara’ya gitmek için hazırlandı. O işçiler şimdi Ankara’da Cumhurbaşkanı Erdoğan, başbakan ev bakanlara derdini anlatmak için bir kez daha umutlarını da yanlarına alıp yola çıkıyor...

 

2011 yılında Van’da yaşanan depremlerin ardından İŞKUR bünyesinde TYÇP programı adı altında işe alınan işçiler kalıcı iş bulamadıkları için yeniden Ankara yoluna düşeceklerini duyurdu. İşçiler adına açıklama yapan Ethem Altın, siyasilerin kendilerine yönelik tavırlarından yakınırken defalarca kendilerine sözler verilmesine rağmen sözlerin tutulmadığını kaydetti.

 

O İSİMDEN ŞİKAYETÇİLER...

2011 yılında Van’da yaşanan depremlerin ardından İŞKUR bünyesinde TYÇP programı adı altında işe alınan işçiler kalıcı iş bulamadıkları için ‘ekmek’ mücadelelerine kaldıkları yerde devam edeceklerini belirtti. Feqiye Teyran Parkında bir araya gelen İş Kur işçileri yeniden Ankara’ya gideceklerini belirterek, Ak Parti İl Başkanı Zahir Soğanda’nın önlerindeki en büyük engel olduğuna dikkat çekti. İşçiler adına açıklama yapan Ethem Altın, Van’da yaşanan 2 büyük depremin ardından hükümet tarafından İş Kur bünyesinden TYÇP programı adı altında 5 yıldan beridir resmi kurum ve kuruluşlarda geçici ve süreli olarak çalıştıklarını hatırlattı. Ethem Altın, “Kalıcı olmak için 5 yıldan beridir verdiğimiz ekmek ve emek mücadelesinde insanca yaşamak için, çocuklarımıza iyi bir gelecek sunmak, topluma iyi bireyler yetiştirmek, bölgemizdeki işsizliğin had safhada olduğunu düşünerek bu mücadeleye başlamış olduk.” Dedi.  

 

ALTIN: 5 YILDAN BU YANA 33 DEFA ANKARA’YA GİTTİK

Cumhurbaşkanı ile 6 kez görüştüklerini ifade eden Altın, “Başbakanımızla 5 kez görüştük. 5 yıldan beridir kabinede yer alan bütün bakanlarla defalarca görüştük. Siyasi partilerin genel başkanlarıyla defalarca görüştük. Gerek iktidar gerekse de muhalefet partilerin 123 milletvekiliyle görüştük. Ayrıca 78 STK ve odalarla görüştük. Van’da 56 bin imza toplayarak gerekli kurumlara verildi. Bugüne kadar 112 dilekçe verildi, 38 defa basın açıklaması yapıldı ev 24 defa da yürüyüş yaptık. Geçen sene Feqiye Teyran Parkında oturma eyle yaptık ve sonrasında 6 gün 6 gece yol yürüyerek Ankara’ya gittik. Abdi İpekçi Parkında 55 gün boyunca mücadele verdik. Ve 5 yıldan bu yana 33 defa Ankara’ya gittik. Yaptığımız faaliyetlerde bugüne kadar herhangi yasadışı bir faaliyette bulunmadık. Kimseyi rencide etmedik. Verdiğimiz mücadelede davamızın ekmek davası olduğunu herkeste bilmektedir.” Şeklinde konuştu.

 

 “CUMHURBAŞKANIN VERDİĞİ SÖZ VE TALİMATI BAŞBAKANA İLETTİK”

14 Mayıs 2015 tarihinde Cumhurbaşkanı Van’a geldiğinde de durumlarını ilettiklerini kaydeden Altın, “Van milletvekili Burhan Kayatürk ve Van Valimizin de hazır olduğu ortamda tekrar mağduriyetimizin ve kalıcı olmamız açısında, mağduriyetimizi dile getirdik, kendisi bizzat söylediği bu mağdur olan arkadaşlarımızı her sene çalışacak şekilde kalıcı olmaları yönünde talimat vermiştir. Bu müjdeli haberi Van milletvekili Burhan Kayatürk, Van TV canlı yayında bu mağdur olan arkadaşlarımızın yüzde 95’inin işinin bittiği müjdesini vermiştir. Ardından 20 Ekim 2015 tarihinde de Başbakanımız Van mitingine geldiğinde, bir heyet olarak görüşüldü, Cumhurbaşkanın verdiği söz ve talimatı kendisine söyledik. Sayın Başbakanımızda Sayın Cumhurbaşkanımızın verdiği söz ve talimat doğrultusunda gereken neyse yapılacaktır dedi.” Diye belirtti.

 

ALTIN: ARKADAŞLARIMIZ MAĞDUR VE PERİŞAN DURUMDA

22 Kasım 2015 tarihinde Başbakanlık özel kaleminin kendilerini aradığını söyleyen Altın, “Bizleri arayarak Sayın Başbakan’ın talimatı üzerine söz konusu mağdur olan 238 arkadaşımızın adı, soyadı, TC ve telefonlarını, çalıştığı kurumları bir yazıyla bize gönderin dediler. Kasım 2015 tarihinde bir üst yazıyla bize verilen ayrı faks numaralarına gönderdik. Başbakanlık özel kalemiyle görüşerek evraklarımızın akıbetinin ne olduğunu bize hemen ardından 2 sefer işini takipçisi açısından heyet olarak Ankara’ya gidilmiştir. Verilen cevap Başbakanlıkça onaylatıp Çalışma bakanına gönderilmiştir denildi. Aradan 2 ay geçmesini rağmen halen bir cevap almış değiliz 5 Aralık ta işten çıkarılan arkadaşlarımız mağdur ve perişan olmuşlardır. Oysaki bize verilen sözde bu arkadaşların işten çıkarılmayacağı söylenilmişti. Bu kadar insanın hayal kırıklığına ve onurlarıyla oynanması asla kabul edilmeyecektir. Bu saatten sonra verdiğimiz bu mücadeleyi ve bize verilen bu hakların başkalarına verilmesine asla müsaade etmeyeceğiz.” Şeklinde konuştu.  

 

AK PARTİLİ BAŞKANDAN ŞİKAYETÇİLER

Van’a gelen üst düzey yetkililerle görüşmeleri önündeki en büyük engelin Ak Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda olduğuna vurgu yapan Altın, “Oysaki 5 yıldan bu yana mağdur olan bu insanların durumunu iyi bilen biri bu kadar acımasızca davranmamalıdır. Bu işin bir an önce sonuçlanması için en geç 2 gün içerisinde hazırlığımızı yaparak Ankara’ya yürüyeceğimize başta Sayın Cumhurbaşkanı olmak üzere Sayın Başbakanımız ve Bakanlar ile görüşmek için Ankara’ya gidiyoruz. Şunu da belirtmek isteriz ki bu saatten meydana gelecek olaylarda asla sorumlu değiliz. Çünkü söz sahibi olan Van’da muhatap bulamıyoruz. Bugüne kadar bize destek veren sendikalar, oda ve dernek başkanlarına teşekkür ediyoruz.” Şeklinde ifade etti.  


ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ

Editör: TE Bilisim