Kentin ekonomisine büyük katkı sağlayan İranlı turist sayısı her geçen gün artıyor. Her yıl sadece bahar ayında özellikle de Nevruz döneminde Van’a gelen İranlı turistleri yılın en soğuk ayında bile hala Van’da alışveriş yapıyor, eğleniyor ve Van ekonomisine can suyu olmaya devam ediyor.

 

ŞEHRİVAN HABER: ORHAN AŞAN - Tatillerinin büyük bir bölümünü Van'da geçiren ve kentin ekonomisine büyük katkı sağlayan İranlı turistler, gece ünlü sanatçı Moien'in konseriyle coştu. Devrimin ardından ABD'ye yerleşen ve ülkesine girişi yasaklanan Moien'in konserine gelen İranlı turistler, gecenin geç saatlerine kadar eğlendi.

 

Van'a tatil için gelen İranlı turistler, gündüzleri cadde ve sokaklarda alışveriş yaparken geceleri de disco, bar ve konser alanlarında eğleniyor. İranlı turistlere yönelik her geçen gün yeni aktivitelerin yapıldığı kentte, en büyük ilgiyi ise alışveriş merkezleri, lokantalar ve barlar görüyor. Tatillerinin büyük bir bölümünü Van'da geçiren İranlı turistler, Van'ın bütçesine de ciddi katkı sağlıyor. Resmi verilere göre 2017 yılının Aralık ayına kadar 453 bin 476 İranlı turist Van'a gelirken, bu rakamın yıl sonuna kadar 500 bini aşması bekleniyor.

 

MOİEN'E BÜYÜK İLGİ

İran'da 'Hoca' diye anılan, ülkesinin en çok dinlenen sanatçılardan olan ve İran'ın en iyi viyola çalan sanatçısı unvanına da sahip olan Moien'in konseri,  Edremit ilçesi'ndeki Nur Tatar spor salonunda düzenlendi. Konsere gitmek isteyen kentteki İranlılar ve İran'ın büyük kentlerinden servislerle Van'a gelen Moien hayranları, saatler öncesinden konser alanına geldi. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı konsere İranlılar ellerindeki poster ve çiçeklerle Moien'e büyük ilgi gösterdi. Sanatçının seslendirdiği duygusal parçalarda gözyaşlarını tutamayan seyirciler, konser boyunca sanatçıya eşlik etti. Akşam saat 20.00'de başlayan konser, geç saatlere kadar sürdü.

 

SHOPPING FEST FİTİLİ ATEŞLEDİ DEVAMI GELDİ

Bilindiği gibi İranlılar geçtiğimiz yıllarda yılın sadece belli aylarında özellikle de Nevruz dönemlerinde geliyor ve iki haftalık tatil sürecinde kentte bulunuyorlardı. Bu anlamda İranlılar’ın daha sık gelmesi üzerine ciddi çabalar yapılmış ve bu süre uzatılmaya çalışılmıştı. Bu noktada şüphesiz en önemli adım ise Van’da Alışveriş Festivali’ni başlatmak olmuştu. Van TSO eliyle başlatılan Van Shopping Fest ile İranlılar iki hafta değil ay boyunca Van’da kalmaya başlamış barış ve huzur ortamının sağlanması ile de kalma sürelerini uzatmıştı. Zaman içinde Van’da tam bir alışveriş çılgınlığı başlarken İranlılar her anlamda Van’da kalıcı olmaya başladı. Van’a akın ettikçe yeni talepler ile gelen İranlılar şu sıralar konserler ve diğer etkinlikler için de yıl boyunca Van’da kalıyor.

 

HAZMEDEMEYENLER VAR!

İranlılar’ın Van yoğunluğu son aylarda Türkiye’nin önemli gazete ve haber sitelerinin de dikkatini çekmiş, Van defalarca kez bu yönüyle haberlere konu olmuştu. Türkiye’nin önemli yazarları gelip Van ile ilgili değerlendirmelerini gazeteleri ile paylaşmıştı. Geçtiğimiz günlerde ise İngiltere’nin en önemli basın kuruluşu olan The Economist İranlılar’ın Van akınını kapağına taşımıştı. İranlılar’ın olumsuzluklara rağmen Van’a akın etmesini sindiremeyen İngiliz yayın kuruluşları olumsuz algı oluşturmaya çalışmasına rağmen İranlılar’ın neden Van’a geldiği üzerine araştırma haberi yayınlamıştı.

Editör: TE Bilisim