ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL / MERAL YILDIZ - Van’a akın eden İranlılar önceki gece ve dün gece konaklama konusunda sorun yaşadı. Otellerin dolması konaklamayı zorlaştırırken, Vanlılar evlerinde İranlıları ağırlaması da yeterli olmadı. Akşam saatlerinde devreye Van TSO ile Van Valisi Murat Zorluoğlu girdi, pansiyonlar İranlılar için açıldı.

 

Van son zamanların ve büyük İranlı akınını yaşıyor. Yaz boyunca Van’da kalan, alışveriş yapan, Van turizmine katkı sağlayan İranlılar kente gelmeye devam ediyor. Etkinliklerin de artmasıyla her geçen gün sayısı daha artınca oteller mevcut kapasiteyi kaldırmaya yetmiyor. Şehrivan’a açıklamalarda bulunan Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı Abdullah Tunçdemir sadece şu sıralar değil Van’da 2017’nin sonuna kadar tüm otellerde rezervasyonlar kapandı. Kente gelen turistlerin kalacak yer bulmakta zorluk çektiği şu kentte ardı ardına düzenlenen dev organizasyonlar turist sayısını nerdeyse ikiye katladı. Geçtiğimiz gün İranlılar’a özel düzenlenen konserden sonra dün de dünyaca ünlü sanatçı Ebi’nin konseri öncesi Van’a İranlı akını yaşandı. Dünya genelinde konser turu düzenleyen ünlü sanatçının konseri öncesi İranlılar Van’da kalacak yer bulamadı. Sokakta kalan İranlılar’ın durumu için çağrılar geldi. Van TSO gün boyunca İranlılar’a kalacak yer temini yaptı. Başkan Necdet Takva’nın çağrıları gece boyu devam ederken Vali Murat Zorluoğlu kent misafirhanelerini İranlılar’a açma çağrısı verdi. Kriz geç saatlere kadar aşılırken Van’da ileriki yıllarda daha çok otel ve konaklama mekanı ihtiyacı olabileceği bir kez daha ortaya çıktı.

 

 

RESMEN YÜZDE YÜZ DOLDULAR!

Kurban Bayramı’ndan bu yana Van’a akın eden İranlıların son iki gündür yaptıkları akın otellerde yer bırakmadı. Dün gece düzenlenen konser için Van’a akın eden binlerce İranlı kalacak yer bulmadı. Otellerin yüzde 100 dolu olması Vanlıların İranlıları evlerinde ağırlamasına rağmen yaklaşık 300 İranlı turist dışarda kaldı. Bunun üzerine sosyal medyada başlatılan kampanya üzerine Van Ticaret ve Sanayi Odası ile Van Valiliği harekete geçti. Kurum misafirhaneleri ve çok sayıda öğrenci pansiyon kapılarını İranlılar için açtı. İranlıların akını ve yaşanan bu gelişmeler Van’da konaklama yatırımlarına ihtiyaç olduğunu gözler önüne serdi.

 

İRANLILAR SOKAKTA KALDI, ÇAĞRILAR GECİKMEDİ

Sabah saatlerinde Van’a gelen İranlılar akşam saatlerine kadar alışveriş yaptı ve Van’ı gezdi. Akşam saatlerinde İranlılar otellere akın etti. İranlılar otellere gitti ancak otellerin yüzde yüz dolu olmasından dolayı İranlılar dışarda kaldı. Otel lobilerinde çarşı merkezlerinde konaklama yeri arayan İranlılar kapı kapı dolaşıp boş otel aradı. Akşam saatlerinde kaldırımlarda ve alışveriş merkezlerinde oturan İranlılar Vanlılara otel sordu. Nereye giderse elleri boş dönen İranlılar daha sonra beklemeye geçti ya da otellere gidip kalacak yer bulmaları için ricada bulundu.

 

 

YETKİLİLERDE “MİSAFİRHANE” ÇAĞRISI

İranlılar için ilk olarak otel yetkilileri seferber oldu. Otel yetkilileri, Van Ticaret ve Sanayi Odası başta olmak üzere birçok kurum ve kuruluş ile iletişime geçti ve ‘İranlılar dışarda kaldı. Misafirhanelerin açılması gerekiyor’ çağrısı yaptı. Bire bir görüşmelerin ardından sosyal medyada da İranlıların yer bulamama sorunu için seferber olundu. Bu seferberliğin ardından Van TSO harekete geçti. Başta Van Valisi Murat Zorluoğlu olmak üzere birçok kurum kuruluş amiri ile iletişime geçildi, yer bulunması adına çalışmalar yapıldı.

 

TSO ÖNCÜLÜK ETTİ, İŞ ÇÖZÜLDÜ

Büyük uğraşların ardından Vali Murat Zorluoğlu’nun da çabalarıyla pansiyonlar İranlı turistler için kapılarını açtı. Pansiyonları açılması ile birlikte Van TSO ekibi çarşı merkezde bulunan İranlıları pansiyonlara yönlendirmek ve taşımak için çalışmalara başladı. Gece geç saatlere kadar yapılan çalışmaların ardından dışarda kalan yaklaşın 400 İranlı turist pansiyon, misafirhane ve Vanlıların evinde konaklama imkânına sahip oldu. Van adına harcanan emek ve gösterilen birlik, beraberlik sosyal medya da takdir topladı.

 

 

KONSER GELİŞİ KENTİ DÜĞÜMLEDİ

Önceki gün yaşanan gelişmelerin ardından dünde Van’da yine bir telaş oldu. Dün gece düzenlenen konser için Van’a akın eden İranlıların sayısı yeniden arttı. Sabah erken saatlerden itibaren başlayan hareketlilik daha fazla pansiyonun açılması taleplerini arttırdı. Kent için katma değeri yüksek olan İranlılar için dün akşamda yapılan çalışmalar kapsamında pansiyonlar açıldı ve İranlıların konaklama sorunu bu şekilde çözüme kavuşturuldu.

 

YEŞİLAĞAÇ: YENİ YATIRIMLARA İHTİYAÇ VAR

Yaşanan gelişmelerle ilgili gazetemize konuşan Royal Berk Otel Yetkilisi Reşat Yeşilağaç şunları söyledi: “2 gündür İranlıların Van’a büyük bir akını var. Bunun en büyük nedeni ise Van’da İranlı sanatçının düzenlediği konser oldu. Konsere katılmak için Van’a akın eden İranlılar otellerde yer kalmadığı için ne yazık ki dışarda kaldı. Bu da Van’da konaklama yatırımlarına ihtiyaç olduğunu bir kez daha gösterdi.” İranlıları evlerinde ağırladıklarını söyleyen Yeşilağaç, “Oteller yüzde yüz dolu olduğu için İranlı komşularımızı evlerimizde ağırlıyoruz. Ben 2 gece boyunca evim de 2 aileyi ağırladım. Benim dışımda akraba ve arkadaşlarımız da evlerine İranlıları ağırladı. Bizim bunu yapmamız gerekiyor. Biz yıllardır İran ile güzel ilişkiler için yaşıyor ve kardeş gibiyiz. Bu kardeşliğimizi işte bu gibi günler göstermemiz gerekiyor.” Diye konuştu.

 

 

YEŞİLAĞAÇ: MİSAFİRHANELER AÇILMALI

Kurum ve kuruluşlara ait misafir hanelerin açılmasıyla ilgili de konuşan Yeşilağaç şöyle devam etti: “2 gündür Van’a gelen İranlı misafirlerimiz için Van’daki kurumların ve kuruluşların misafirhanelerini ve pansiyonlarını açmaları gerekiyor. 2 akşamdır özellikle Van TSO yetkililerinin çabaları ve Sayın Valimizin emekleriyle pansiyonlar açıldı. Bunun içinde emeği geçenlere teşekkür ederiz. Yalnız bunun devam etmesi gerekiyor.”

 

DÜNYACA ÜNLÜ İRANLI SANATÇI VAN’DA!

Öte yandan son zamanlarda sık sık çağrısı yapılan İranlılara yönelik etkinliklerin de sayısı artmaya başladı. Bayram öncesi başlayan konser etkinlikleri devam ederken. Dün de dünyaca ünlü sanatçı Ebi, dünya turu kapsamında Van’da dev bir konser ile İranlılar ile buluştu. Bu konser için Van’a akın eden İranlılar, otelleri tam anlamıyla doldurdu. Daha önce de Van’da Andy-Sasy ve Shadmehr Aghili gibi isimlerin konserleri gerçekleşmiş ve İranlılar’ın büyük ilgisini görmüştü.

Editör: TE Bilisim