Van’ın ve Vanlının en büyük gelir kaynağı, ekonomisi için can suyu olan İranlılar Van’a gelmeye başladı. Mart ayı ile birlikte Van’a başlayan İran akını geçen yıllara göre az olsa bile İranlıların gelişi şimdiden farklı bir hava estirmeye başladı. Fakat Van’ın bu Mart ayında göz önünde bulundurması gereken önemli konular var. Zira her şeye rağmen Van’a gelen, çatışmalı ortama rağmen Van’ı tercih eden turistlerin serzenişlerini de gözardı etmemek gerekiyor...

 

İranlı turistlerin son yıllardaki gözde illerden birisi olan Van, Mart ayında hatırı sayılır oranda İranlı turisti ağırlamaya hazırlanıyor. Özellikle çözüm süreci ve önemli yatırımlarla birlikte İranlıların geçiş değil, konaklama destinasyonlarından birisi haline gelen Van, geçtiğimiz yıl rekora gidilirken yaşanan çatışmalı süreçten ciddi yara aldı. İranlıların en çok Van’a geldiği dönemlerde, bayramlarda, tatillerde denk gelen olaylar İranlıların canını sıksa da bölgenin durumuna rağmen bu yıl bir kez daha İranlıların Van’a gelmesi için büyük çalışmalar yapıldı. Kentteki kurum ve kuruluşlar bir kez daha seferber olup İranlıları Van’a davet etti. Nevroz bayramına denk gelen bir dönemde yapılacak olan alışveriş festivali ile birlikte yeniden Van esnafına can suyu olacak hareketlilik öncesi turizmcilerden ise uyarı geldi. Geçtiğimiz hafta İran’a giden ve Van’a davet eden TÜRSAB yönetimi İran ile önemli konuları istişare edip Van adına teşebbüslerde bulundu. Zira her ne kadar Van’a ciddi bir talep olsa da İranlıların kentte rahatsız olduğu önemli konuların da olduğu bu ziyarette de konuşuldu. Geçtiğimiz yıllarda da fiyatlar, gördükleri muameleler ve bir çok konuda serzenişte bulunan İranlılar konusunda TÜRSAB başkanı İran’dan edindiği izlenimleri paylaştı. Başkan Cevdet Özgökçe, Van’a gelişler öncesi o uyarıları Şehrivan aracılığı ile paylaştı.

 

“BİRBİRİMİZE İHTİYACIMIZ VAR...”

Van’ın en güzel günleri yaşadığı ve ekonomik anlamda rahat bir nefes aldığı Nevroz Bayramına az bir süre kaldı. Nevroz Bayramı Vanlılar için sadece baharın gelişi değil ayrıca ekonomik rahatlama anlamına geliyor. Van’ın en iyi pazarı olan İran’ı Van’a akın etmesi herkesin yüzünü güldürüyor. Gazete olarak Mart ayı ile birlikte başlayacak olan güzel günler öncesinde Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe ile görüştük. Geçtiğimiz hafta İran’a bir ziyaret düzenleyen Özgökçe İran’daki ziyareti değerlendirdi. İranlıların Van’a gelmek için isteklerinin olduğunu ifade eden Özgökçe, “İranlıların Van’a biz Vanlılar ise İran’a ihtiyacı var.” Dedi.

 

 

BU DÖNEMDE KAPILAR AÇIK OLMALI!

Gerçekleştirilen İran ziyaretini gazetemize değerlendiren Başkan Özgökçe İran tarafından çok iyi karşılandıklarını söyledi. Mart ayındaki gelişler öncesi Van’ın önemli sorunlarından biri olan gümrük kapısının tam zamanlı çalışmaması ve geliş gidişlerin yoğun olduğu dönemde erkenden kapanmasını konusu bir kez daha gündeme geldi. Özgökçe bu konuda İran’da talep olduğuna değinirken şu sözlere yer verdi: “Biz geçtiğimiz hafta İran’a gittik. İran bizi paşalar gibi ağırladı. Bir reisi cumhur İran’a gitseydi bizim kadar iyi ağırlanmazdı diye düşünüyorum. Bu anlamda çok misafirperver bir ülkedir İran. 4 gün boyunda önümüzde el pençe olduklarını söylemek yeridir. Tüm turizmciler bizimle ilgilendi. İran’a gittiğimiz zaman burada Gümrük Müdürümüz ile bir araya geldik. Bize kendilerinden bir ricada bulunduk. Bu ricamız gümrük kapısında çalışan personelin Nevroz döneminde çoğaltılmasına yönelikti. Kendileri de bu konuda bize yardımcı olacaklarını söylediler. Gişe de çalışan personelin sayısının arttırılacağını söyledi. Biz bu izlenimlerimizi Vali Beyle de paylaşacağız.”

 

ÖZGÖKÇE: İRANLILARIN İÇİ RAHAT DEĞİL

İran’ın şu an için Van’a karşı bakış açısının iyi olmadığını belirten TÜRSAB Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe şu ifadelere yer verdi: “Van’da bir güvenlik zaafının olduğunu düşünüyorlar. Basının bu düşünce de büyük bir etkisi var. Bize soruyorlar ‘Van’da otogarda bomba patlamış’ diye. Ben Van’da yaşıyorum ama bugüne kadar otogarda bomba patladığını görmüş değilim. AVM’de bizim haberimiz olmadan bomba patlamış buna ve buna benzer şeyler ile İran’da karşılaşıyoruz. Geçtiğimiz hafta sizin de takip ettiğiniz üzere İran’daydık. Bir acentede oturduğumuz sırada 4 İranlı aile Türkiye’ye tatile gelmeyi düşündüklerini ancak Van ayağını kullanmadan direk batıya gitmek istediklerini ifade ettiler. Bizim ikna çalışmalarımız sonucunda bu aileler 1 haftalığa Van’a gelmeyi kabul ettiler. Biz kendilerine kesinlik olayların olmadığı, güvenlik koşundan bir sıkıntı olmadığını dile getirdik ve paylaştık. Kendilerine saçınızın teline zarar gelmez. Van halkı kadirşinastır deyin Vanlı aileler ciddi anlamda gönül rahatlığına kavuşmuş oldular. Hatta İran’daki turizm acentesi yetkilisi bize, ‘başkan siz burada kalın insanları bu şekilde içini rahatlatın belki bizde sizin desteğiniz ile kazanç elde edebiliriz’ dedi. Bu olay aslında ağlamamız gereken bir durumdur. Ama maalesef ki biz buna gülüp geçiyoruz.”

 

“VAN BASININA BÜYÜK GÖREVLER DÜŞÜYOR”

İranlıların Van’a gelmesi için yerel basına büyük görevlerin düştüğünü söyleyen Özgökçe ayrıca bu yıl Newroz’un geçen yıllar gibi olmayacağına değindi. Özgökçe, “Geçtiğimiz yıllarda ve son olarak geçen yıl bahar ve yaz aylarında Van’a korkunç derece de bir İranlı talebi vardı. Otellerimiz yok satıyordular, boş odalarımız yoktu. Son olarak geçen yıl ben birçok İranlı aileyi konuk etti. Bu derece bir katılım ve ilgi vardı Van’a. Bu yıl maalesef Newroz’un geçen yıllara göre iyi geçeceğini düşünmüyorum ama bizim İran ziyaretimizin iyi şeylere yol açacağını düşünüyoruz. Yaşanan kötü havayı bir an önce üzerimizden atmamız gerekiyor. Bu anlamda sizlere yani Van yerel basınına büyük işler düşüyor. İran’da hemen hemen birçok evde uydu sistemi ve internet var. İnsanlar günü birlik yerel gazeteleri ve haberleri takip ediyor Türk kanallarını izliyorlar. Çok iyi bir şekilde Türkçe konuşuyorlar. Bu anlamda sizlere çok iş düşmektedir. Olmayan şeyleri abartıp yazmamamız gerektiğine inanıyorum.” Şeklinde konuştu.

 

 

MİNİBÜSÇÜLERDEN ŞİKAYETÇİLER!

İranlı ailelerin bir takım isteklerde bulunduğu dile getiren Özgökeçe, bu istekler karşısında adım atılması gerektiğine vurgu yaptı. Özgökçe, “İranlılar kendi araçları ile Van’a geldiklerini ifade ettiler. Ancak kendi araçları ile geldiklerinde bizim tarafımız da sorunlar yaşadıklarını dile getirdiler. Van-Kapıköy arasında minibüsçülük yapanların kendiler, ‘siz kendi araçlarınızla Van’a gidemezsiniz. Gitseniz bile Van’a kadar olan ücreti bize ödeyeceksiniz’ demişler. İranlılar bunu şikâyet etmek istemişler ancak bu anlamda da bir güvenlik görevlisi göremediklerini bize aktardılar. Bu anlamda takviye polis görevlendirilmesini isteyeceğiz.

 

OTELLER FIRSATI KAÇIRMIYOR!

“Bunun yanı sıra otel fiyatları ile ilgili sıkıntılar yaşadıklarını söylediler. Nevroz’dan önce Van’a geldiklerini bir A isimli otelde 100 liraya kaldıklarını ancak Nevroz döneminde bu otelin fiyatı 300-350-400 liraya kadar çıkardıklarını söylediler. Buda ilimiz adına çok çirkin bir görüntüdür. Bu anlamda da bizden talepleri oldu. Bizde bu anlamda otelcilerimiz ile bir araya geleceğiz ve fiyat konusunda yardımcı olmalarını isteyeceğiz.” Sözlerine yer verdi.

 

 

ÖZGÖKÇE: VAN’DA YÜZMEK İSTİYORLAR

İranlıların en büyük isteklerinin yüzme alanları olduğunu vurgulayan Özgökçe şöyle devam etti: “İranlıların en çok istediklerinin başında yüzme geliyor. Özellikle İranlı kadınların bu anlamda büyük sıkıntılar yaşadığını duyduk ve gözlemledik. Kadınlar Van Gölü’nde veya bir otelin havuzunda rahat bir şekilde yüzmediklerini söylediler. Bu anlamda otellerden kadınlar için özel bir saatin olmasını istiyorlar. Otellerin yanı sıra mümkünse bir kadın plajı istiyorlar. Bunun yanı sıra spor turizmi bizden talep ettiler. Yıllın belli aylarında bunların yapılmasını söylediler. Kış aylarında kayak ön planda duruyor. Biliyorsunuz ki bizim bir kayak merkezimiz var ama ora içinde bir iyileştirme gerekiyor. İranlılar kayak için Erzurum’a gidiyorlar. Geçtiğimiz günlerde ben kendileri için araç tahsis ettim ve İranlılar Erzurum’a gittiler. Van Denizini, akarsuları ve nehirleri spor turizmi için kullanabiliriz. Van coğrafik konumu nedeniyle çok uygun bir şehirdir.”

 

“İRAN TARAFINDA DA SIKINTILAR VAR”

Van tarafında yaşanan sıkıntıların İran tarafından da yaşandığını dile getiren Özgökçe, “Konsolos ile bir araya geldik. Bize çok iyi davrandılar ve var olan isteklerimizi Ankara’ya ileteceklerini söylediler. İran konsolosluğumuzda bulunan Ateşke de sağ olsunlar bize çok iyi davrandılar. Bizim geçtiğimiz günler İran tarafından bir aracımız saatlerce keyif için bekletildi. Bizim tarafta yaşanan araç sıkıntısı ne yazık ki İran tarafında da zaman zaman yaşanıyor. Biz buradan İran’a gittiğimiz zaman onların araçlarına binmemizi istediler. Biz kendimiz tanıttık ama bizde İranlıların bu tarafta yaşanan sıkıntıları İran tarafında yaşadık. Ben bu sıkıntının bizim bu taraftaki minibüsçü arkadaşlar ile İran tarafındaki arkadaşların almış olduğu karar doğrultusunda yaşadığına inanıyorum. Bu çok çirkin bir davranıştır. Biz artık İran’a turlar yapmak istiyoruz. Ancak biz bir kafile ile oraya gitsek ya da onlar buraya gelse ve bu sıkıntılar yaşanırsa sizde bu ülkeler için ikinci bir düşünceniz olmaz.” Dedi.

 

ÖZGÖKÇE: BİZİMDE İSTEKLERİMİZ OLDU

Özgökçe İranlılar gibi kendilerinin de isteklerinin olduğuna vurgu yaparak şu şekilde konuştu: “Bunun yanı sıra İran’da yemek ve konakla bizim ülkemiz göre pahalı. Bu konuda bizde kendilerine taleplerde bulunduk, yardım istedik. İnsanlar İran’a gitmek istediklerinde fiyatların düşük olması gerekiyor. Yaptığımız çoğu toplantıda bizim önümüze hep bunu koydular. İranlılar Van’a çok gidiyor ama Vanlılar İran’a çok az geliyor. Bana göre bu durumun en büyük nedeni fiyatların yüksek olmasından kaynaklanıyor. Tahran’da bir otelin geceliği 252 dolardan konaklıyorsunuz. Yemek aynı şekilde pahalı. Bizim burada ise bu fiyatlar bu kadar yüksek değil. Bizde bu şekilde taleplerde bulunduk. Her şeye rağmen güzel görüşmelerimiz oldu. Çok iyi bir ziyaret gerçekleştirdik inşallah sonuçları da güzel olacak.”


ŞEHRİVAN TURİZM: ÖNDER ALTINAL / ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim