ŞEHRİVAN GÜNCEL: YUNUS EMRE AYKAÇ - 1 yıl gibi bir süre önce kayyum dönemi başlayan ve idaresi ilçe kaymakamlıklarına bırakılan ilçelerden birisi olan İpekyolu’nda büyük bir değişim ve dönüşüm yaşandı. Hem Van’ın en büyük ilçesi olma hem de şehir merkezinin yükünü taşıma anlamında sorumluluğu büyük olan İpekyolu Belediyesi, Cemil Öztürk başkanlığında kimisi Türkiye’de ilk olan projeler başta olmak üzere Van’da büyük bir farkındalık yarattı. 1 yılda şehir merkezinde ciddi bir değişim ve dönüşüm yaşanırken bu süreçte özellikle sosyal belediyecilik noktasında Engelsiz Yaşam Merkezi, Geri Dönüşüm Sokağı ve Butik Sokaklar vatandaşların takdirini ikiye katladı. Kentte Büyükşehir ile birlikte yapılan Yol devriminde de büyük pay sahibi olan İpekyolu belediyesi kent merkezindeki yollarda yenileme ve modernize etme çalışmaları ile de göz doldururken son 1 yılın adından en çok söz ettiren de belediyesi oldu. İpekyolu Belediyesi ayrıca yine bir yıl içinde yapılan neredeyse birçok etkinliğin, festivalin, şenliğin de şehir merkezine ayrı bir hava katmasında rol oynayarak Van’daki olumlu havanın yaratılmasına da ciddi katkı sundu.

 

HERKES VAN’DAKİ O PROJEYİ KONUŞTU!

 

Van’da kayyum döneminde Büyükşehir Belediyesi ile birlikte İpekyolu ve Edremit Belediyeleri’nde hizmet anlamında büyük yol kat edildi. KHK’lar sonrası idaresi Büyükşehir’de Vali’ye ilçelerde ise kaymakamlara verilen belediyelerde 1 yıl gibi bir sürede büyük işler hayata geçirildi. Bu anlamda İpekyolu Belediyesi hizmetleri ve attığı sosyal belediyecilik çalışmaları ile fark yaratan belediye oldu. Şehir merkezinin önemli işlerinde imzası olan İpekyolu Belediyesi özellikle 3 projesi ile büyük takdir toplayın kentin ruhuna dokundu. Bunların ilki şüphesiz Türkiye’de de örnek olan ve kente gelen tüm devlet büyükleri, siyasiler ve idarecilerin uğramadan gitmediği Engelsiz Yaşam Merkezi oldu. Birçok iş arasında en çok konuşulan Engelsiz Yaşam Merkezi birçok yönüyle sadece İpekyolu değil Van’ın da gururu oldu.

 

 

ENGELLERİ ORTADAN KALDIRAN HİZMET!

 

1 yıldan az bir süre önce Van’a kazandırılan Engelsiz Yaşam Akademisi adıyla hizmete açılan bu merkezde dezavantajlı grupların sosyo-ekonomik gelişimlerini sağlayarak, toplumsal yaşama katılımlarını arttırmayı amaçlandı. 2 katlı akademi, 1850 metrekarelik bir alanda çok sayıda aktiviteyi bünyesinde barındırıyor. Engelli vatandaşlar ve aileleri Engelsiz Yaşam Akademisi'nde düzenlenen Fıtnees Salonu, Güzellik Saç Bakım Merkezi, Bireysel Eğitim Sınıfları, El Becerileri Atölyesi, Oyuncak Atölyesi, Resim Atölyesi, Genel Eğitim Sınıfı, Gündüz Bakım Evi gibi atölyeler ile kendilerini geliştirebilmeleri için yeni fırsatlara kavuşma fırsatı yakalıyor.

 

 

İŞTE PROJEYİ ÖZEL KILAN O DETAY…

 

Projeyi farklı kılan ise bu merkezin Türkiye’de hizmet veren kurumlar içerisinde ilk üçte yer alması Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde özel gereksinimli bireyler ve ailelerine hizmet veren tek merkez olması. Verilen hizmetin standartların üzerinde olması, kısa sürede hizmete girmesine rağmen açıldığı günden bu yana yaklaşık 1000 öğrencinin faydalanması, özel gereksinimli birey ve ailelerinin hayatında oluşturduğu anlamlı pozitif değişimler, özel gereksinimli bireylere sunulan hizmetler ile bu hizmetlerin Van ve bölge illerinde yarattığı olumlu farkındalık, projeyi sıra dışı kılan öğelerin başında geliyor.

 

 

VAN’A BÜYÜKŞEHİR’E YAKIŞIR SOKAKLAR KAZANDIRILDI

 

Başkan vekili Cemil Öztürk’ün İpekyolu belediyesi eliyle Van’a kazandırdığı en önemli hizmetler daha önce derme çatma olan sokakların cazibe merkezi haline getirilmesi oldu. Van’ın ana caddeleri dışında kalan sokaklar İpekyolu eliyle hayat bulurken önce Şemsiyeli Sokak, sonra Kuşkafesi Sokak derken son önemli hamle ise Kültür-Sanat Butik Sokağı oldu. Daha önce ıssız ve köhne bir haldeyken belediyenin büyük bir özveri ile butik ve kentin prestij caddesi haline getirdiği Kültür Sokak kısa sürede büyük ilgi gördü.

 

 

KÜLTÜR SOKAK VAN’IN PRESTİJ SOKAĞI OLDU!

 

Van’da bir ilk olan bu proje ile hem bölge değer kazandı hem de konsept olarak bir ilk olan sokak kente prestij kattı. Canlı sokak konserlerinin yapıldığı, özel aydınlatma ile donatılan ve zeminleri özel olarak yapılan sokak süslemeleri ile de görkemli bir hal alırken değişim sonrası adeta yaşayan bir sokak haline döndü. Kente gelen bir çok ismin uğrak yeri olan sokağa en son önceki dönem başbakanı Ahmet Davutoğlu gelmiş ve sokakta eşiyle birlikte zaman geçirmişti. Bir dönem ara sokakların işgal edilmiş ve kullanılamaz halde olduğu Van’da bu değişim yeni bir süreç başlatırken İpekyolu Belediyesi’nin önümüzdeki süreçte Sanat Sokağı gibi diğer sokaklarda da benzer çalışmalar yapılacağı kentte heyecan yarattı. Kentin sosyal yaşamına da doğrudan etki eden bu çalışmalar şehir merkezinde gözle görülür bir hale gelirken vatandaşlardan da en çok beğeni alan çalışmaların başını çekti.

 

 

BUTİK SOKAKLAR YETMEDİ, TÜRKİYE’DE İLK KEZ GERİ DÖNÜŞÜM SOKAĞI DA KAZANDIRILDI!

 

İpekyolu Belediyesi’nin kentin estetiğini de derleyip toplayan çalışmalarının ardı arkası kesilmezken Türkiye’de ilk sayılan hizmetler de yine 1 yıllık süre içerisinde tamamlandı. Bu anlamda Türkiye’nin dikkatini çeken ve ulusal medyanın da büyük ilgi gösterdiği çalışmalardan birisi Türkiye’de ilk kez Van’da hayata geçirilen Geri Dönüşüm Sokağı oldu. Başkan Vekili Cemil Öztürk’ün 2017’de kazandırdığı projelerden birisi olan bu proje ile uzun sürede toplanan atık maddeler, piller, pet şişe kapakları ve daha bir çok parça sanata dönüştürüldü. Geri Dönüşüm Sokağı’nda peyzaj çalışmalarının yanı sıra, çöp alanından toplanan 50.000 kapak kullanılarak; duvarlara kalekim sıvası yapılıp üzerine atık durumundaki pet kapakları, ince su boruları, halatlar uygulandı  ve daha sonra üzerinde  Salvador Dali'nin Belleğin Azmi, Ahmet Hamdi Bey'in Kaplumbağa Terbiyecisi, Vermeer'in İnci Küpeli Kız, Leonardo Da Vinci'nin Mona Lisa resim çalışmaları yapıldı. Ayrıca bir çok dekoratif iş de sokağa ayrı bir hava kattı. Tam anlamıyla bir şahesere dönen sokak şehir dışından gelenlerin de uğrayıp fotoğraf çektirmeden gitmediği bir durak haline geldi.

 

 

İPEKYOLU İLE VAN’IN HER GÜNÜ DOLU DOLU!

 

Temel belediyecilik hizmetlerindeki başarısını sosyal belediyecilik noktasında da sürdüren İpekyolu Belediyesi, yine geçtiğimiz yıl Ramazan ayında en kalabalık iftar sofrası gibi önemli etkinliklere de imza atmıştı. Bu yılki Van Alışveriş Festivali’nde bir çok etkinliğin de hayata geçmesini sağlayan ve kentte gerçekleşen bir çok etkinliğin yürütücüsü olan İpekyolu Belediyesi bu anlamda son bir yılın en aktif belediyesi olmasıyla da ön plana çıkmış oldu. Özellikle 2011 depremi ile tam anlamıyla yara alan ve sönük bir yapıda kalan Van’ın merkezine canlılık getiren İpekyolu Belediyesi bu yönüyle 1 yıl gibi bir sürede akılda kalan bir çok işin yürütücülüğünü yaptı. Yine Van’da ilk kez belediye hizmetlerini telefonlardan işlem yapacak şekilde mobil telefonlara sığdıran, parkları yenileyip parklara kitap kafeler kazandırıp gençleri de kazanan, Sürekli eğitim merkezleri ile eğitime yüzde 100 destek veren İpekyolu Belediyesi bu yönüyle halk belediyeciliği işini de en iyi şekilde ifa eden belediye olma özelliğini de öne çıkarmış oldu.

 

 

Editör: TE Bilisim