ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL / HAKAN SARI - Depremden sonra kentteki kurumların yeri sil baştan değişti. Bazı kurumlar şehir dışında taşındı, bazıları arasında ise takaslar yapıldı. Fakat birçok kurumun yeri ile ilgili beklentiler gerçek olmadı. Bunlardan birisi de eski İpekyolu Devlet Hastanesi oldu. Yıllardır kapandı, kapanacak tartışmalarının sürdüğü, Vanlı’nın ‘Kapanmasın’ dediği İpekyolu için nokta konuldu. Semt polikliniği olması beklenen hastane binası başka kuruma verildi.

 

Van’da depremden sonra aktif olarak çalışmayan kurumlardan birisi de eski İpekyolu Devlet Hastanesi olmuştu. Van’ın en eski hastanelerinden birisi olan ve depremden sonra büyük tartışmalara konu Olan İpekyolu Devlet Hastanesi’nde umutlar suya düştü. Deprem sonrası bir kapanan, bir açılan; siyasilerin ve yetkililerin de “Kapanmayacak” dediği hastane sonunda tamamen kapandı. Etrafında birçok esnafın da kümelendiği, birçok eczanenin bulunduğu alan için bir dönem de tüm Van’dan semt polikliniği olması çağrıları yapılmıştı. Hastanenin yerinin değerlendirilmesi konusundaki belirsizlik o binanın başka bir kuruma devri ile son buldu. Civardaki mahallelinin ve esnafın merkeze yakın bir poliklinik beklentisi olan bina Orman İşletme Müdürlüğü’ne devroldu. Devrin ardından civardaki birçok esnaf da kepenk indirmek zorunda kaldı. Verilen sözlere rağmen kapanan hastane için hala “Bari poliklinik olsun” sözleri dillendirilirken civardaki esnaf yaşanan mağduriyeti Şehrivan aracılığı ile dile getirdi.

 

 

UMUTLAR DA BİTTİ İŞLER DE…

Bir zamanlar Van’ın en önemli hastanelerinden bir tanesi olan İpekyolu Devlet Hastanesi önce Çocuk Hastanesi oldu sonrada Orman İşletmeleri Müdürlüğüne devredildi. Hastane civarındaki esnaf hastanenin Orman İşletme Müdürlüğü’ne devredilmesinden dolayı eski günlerini mumla arıyor. Hastanenin olduğu dönemde ekmek parasını kazanabilen esnaf şimdi ise sinek avlıyor ya da işyerlerini kapatmak zorunda kalıyor. Şehirvan’a konuşan civar esnafı ve vatandaşlar hastane yeniden açılmazsa bile bir polikliniğin en az orada olmasını istiyor. “Hastane bizim velinimetimizdi. Hastane kapandı. Bizim de işlerimiz bitti.” diyen esnaf, yetkililere hastane çağrısı yaptı.

 

 

DEMİR: HASTANE VELİNİMETİMİZDİ

Gazeteniz Şehrivan’a konuşan civar esnafından Mehmet Demir şu ifadelere yer verdi: “İpekyolu Devlet Hastanesi velinimetimizdi. Bu hastane sayesinde buradaki esnaf iş yapıyordu. Orman İşletmeleri Müdürlüğüne devredilmesi bizim için hiçbir faydası yok. Hastane burada faaliyetteyken buralar cıvıl cıvıldı. Biz esnaf olarak burada iş yapıyorduk. Sadece bizim açımızdan değil mahalle sakinleri içinde hastane önemliydi. İnsanlar rahatlıkla hastaneye gidebiliyordu. Yaşlısı, engellisi için çok rahat ulaşılan bir hastaneydi.”

 

 

“ESNAF VE HALK MAĞDUR OLUYOR”

Demir, “Burası kapandığından beri bu civarda yaşayan halk mağdur oluyor. Eskiden buraya bir çiçek bile bıraksan satabiliyordun şimdi ise iş yok. Burada bulunan bütün esnaf küçülmeye gitti. Personel çıkardı kimisi, kimisi de tamamen kapattı. Burası tekrar hastane olarak faaliyete geçerse çok iyi olur. Zaten hazır bir hastanemiz var. Sadece çok az bir bakım yapılarak tekrar faaliyete geçirilebilir. Burada bulan esnaf ve halk için en faydalı olacak tek şey buranın tekrar hastane olarak faaliyete geçmesidir.” Diye konuştu.

 

 

BİTİK: İYİ BİR HASTANEYDİ

Esnaflardan Şevket Bitik ise hastanenin Van’ın en önemli hastanelerinden bir tanesi olduğunu söyledi. Bitik şöyle konuştu: “Hasta potansiyeli çok yüksekti. Her dal mevcuttu, her alanda tedavi yapılıyordu. Van’ın 2011 yılında yaşadığı depremde tek faaliyet gösteren hastaneydi. Bu da yakındaki mahaller olsun, esnaf olsun, vatandaş olsun hepsi, için bir velinimetti. Şimdi burası kapandı. Yaklaşık olarak 2 yıldan fazladır faaliyet göstermiyor.”

 

 

“GÜNDE 40 MÜŞTERİ BULAMIYORUZ”

Esnafın hastaneden sonra ciddi sorunlar yaşadığına değinen Bitik, “Eskiden bir günde 150 müşteri alan esnaf şimdi ise günde taş patlasa 40 müşteri alamıyor. Tabi buda küçülmeye veya kapatmaya kadar gidiyor. Bu hastane sayesinde burada kaç insan evine ekmek götürebiliyor biliyor musunuz? Biz buradaki esnaflar olarak buranın tekrar hastane olarak açılmasını istiyoruz. Orman İşletmeleri Müdürlüğüne devredilirse bu halk için pek faydalı olmaz. Hadi hastane olarak açılmıyorsa da, semt polikliniği, sağlık ocağı, dal hastanesi ve aile sağlık merkezi olarak açılabilir. Çünkü halk hastanelere gitmekte çok zorluk yaşıyor. Bütün hastaneler uzak mesafede her vatandaşın özel aracı yok.” İfadelerini kullandı.

 

 

ÇİFTÇİ: BÖLGENİN YÜKÜNÜ AZALTIYORDU

Van’daki birçok hastanenin ve birimin bölge hastanesinde toplanmasının yanlış olduğunu savunan Evliya Çiftçi şunları söyledi: “Bu hastane çalışırken bölge hastanesinin iş yükü de azalıyordu. Şimdi gidin bölge hastanesine tıklım, tıklım. Her bir doktor 80 hastadan az hasta alamıyor. Bu nedenle vatandaş sağlıklı bir tedavi alamıyor. Oysa burası açıkken vatandaş daha rahat muayenesini oluyordu ve doktor hasta ile daha iyi ilgileniyordu. Bu etrafta bulunan mahaller ve esnaf için çok faydalı bir hastaneydi.”

 

 

“NEDEN DEVREDİLDİ ANLAMIYORUM”

“Ben alamıyorum bu hastaneyi niye Orman İşletme Müdürlüğüne devredildi” diyen Çiftçi, “Burada hasta potansiyeli olmasaydı anlayacaktım ama buranın hasta potansiyeli çok yüksek bir hastaneydi. Buranın Orman İşletmeleri Müdürlüğüne devredilmemesi gerekiyordu. Bu durumun bize çok zararı oldu, olmaya devam ediyor. İşler böyle devam ederse bu gün yarın bizde kapatmak zorundayız. Çünkü gelir gideri karşılamıyor iş yapamıyoruz. Hastane kapandıktan sonra bizim işlerde durdu. Yani burası tekrar faaliyete geçerse çok seviniriz. Bir sağlık ocağı, aile sağlık merkezi veya eski haliyle hastane olarak açılabilir. 2 yıldır bu hastane kapalı. Bizde 2 yıldır direnmeye çalışıyoruz. Ancak böyle devam ederse bizde kapatmak zorunda kalacağız.” Dedi.

 

 

KILIÇ: MÜCADELE VERİYORUZ

Hastanenin 2 yıldır kapalı olduğunu söyleyen esnaflardan Haşim Kılıç sıkıntıları şöyle dile getirdi: “Biz buradaki kalan esnaflar 2 yıldır ayakta kalma savaşı veriyoruz. Bu hastane açıkken 10 elemanla çalışıyorduk, günde 100’den fazla müşterimiz oluyordu. Burada bunan birçok esnaf arkadaşımız işyerini kapattı. Eskiden burada iş potansiyeli çok yüksekti. Hastaneye gelen bütün hastalar bu esnaflar için geçim kaynağıydı. Şimdi bütün hastaneleri il dışına çıkarmaları birçok esnafı mağdur etti.”

 

 

“ESKİDEN BURALAR ÇOK CANLIYDI”

Mahalle sakinlerinin de mağdur olduğuna değinen Kılıç, “Esnafları bırakın bir tarafa, bu etraftaki mahallelerde yaşayan vatandaş da mağdur oldu. Yaşlısı, engellisi var hepsi buraya tedavileri için geliyordu. Bu hastane sayesinde eskiden buralar canlıydı. Şimdi ise söndü. Sadece bir cadde olarak görünüyor. Burasını Orman İşletme Müdürlüğüne devredilmesi çok kötü oldu. Bu hastane yerine tekrardan daha güzel bir hastane açılabilir. Hadi hastane açılmıyor diyelim. Bari bir sağlık ocağı, aile sağlık merkezi ve bir dal hastanesi olarak faaliyete sunulabilirler. Biz buradaki esnaf olarak buranın tekrar hastane olarak açılmasını istiyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

 

ÜRÜN: BİZE BÜYÜK ZARAR VERDİ

Esnaf ve mahalle sakinleri olarak hastanenin yeniden açılmasını talep eden Zeynel Ürün şöyle konuştu: “Biz mahalle sakinleri ve esnaf olarak buranın tekrar hastane olarak açılmasını istiyoruz. Orman İşletme Müdürlüğüne devredilmesi bize büyük bir zarar oldu. Bu hastaneye gelen hastalar sayesinde iş yapıyorduk. Burada bulunan berber, market, lokanta, eczane ve taksici hepsi ya kapatmak zorunda kalacaklar ya da başka bir yere iş yerlerini taşımak zorunda kalacak.”

 

 

“HASTANE NİYE ŞİMDİ KAPATILDI?”

Ürün, “Bu işsizlik durumuna direnmeye çalışıyoruz bakalım nereye kadar dayana bileceğiz. Mesela akşam saatlerinde bu mahallelerde acil bir hasta olduğunda rahatlıkla hastane gelebiliyorlardı. Şimdi ise bölge hastanesine gitmek zorundalar. Çünkü bu bölgede en yakın hastane orası. Bu hastanenin kapanması, bu mahallelerde yaşayan vatandaşları da çok kötü etkiledi. Burası tekrar bir hastane olarak açılabilir. Çünkü yeri ve konumu bakımında burada ihtiyaç var. Buranın niye kapatıldığını kimse bilmiyor. Deprem zamanında faaliyet gösteren bir hastane niye şimdi kapatıldı? Buranın tekrar hastane olarak faaliyete geçmesini istiyoruz.” Dedi.

 

AYAZ: TAŞINAMIYORUZ DA

Hastanenin kapanmasından dolayı büyük mağduriyet yaşadıklarını söyleyen Mesut Ayaz şu ifadelere yer verdi: “Hastane kapandıktan sonra eski iş potansiyeli kalmadı. Eskiden burada 8 ve ya 9 eczane faaliyet gösteriyorduk. Şimdi ise 4 tane eczane kaldı. Burada bulunan birçok iş yeri kapandı. Örneğin gözlükçü, market, kargo, 3 eczane ve medikal iş yerleri kapatmak zorunda kaldı. Biz eczaneler il içerisinde 3 adres değişikliği yapabiliyoruz. Benim şu anda tek hakkım kaldı. Burada da taşınsak gittiğimiz yerde de böyle bir sorun çıkarsa tamamen mağdur olacağız.”

 

 

“KÜÇÜLMEK ZORUNDA KALDI”

“Hastane kapandıktan sonra bizde küçülmeye gittik” diyen Ayaz: “2 personel çıkartmak zorunda kaldık. Bu hastanenin kapanması en çok hastaları mağdur etti. Bizim kronik hastalarımız var. Şimdi gelip gitmeleri çok büyük sıkıntı oluyor. Birçok vatandaş bu hastanenin hala faaliyette olduğunu zannediyor. Hiçbir sebebi yokken bu hastane kapatıldı. Burada tekrar hastane olarak açılabilir. Zaten hastane mevcut sadece ufak bir bakımdan geçirip tekrar faaliyet geçirilebilir. Hadi hastane olarak açamıyorsanız en azından sağlık ocağı, aile sağlık merkezi ve ya dal hastanesi olarak açın.” İfadelerini kullandı.

 

GÖLOĞLU: KİME FAYDASI OLDU?

Hastanenin kapatılmasının doğru olmadığını ifade eden Serdar Göloğlu adlı esnaf şöyle konuştu: “Şimdi Van’ın bütün hastalarını tek hastanede toplamak mantıklı değil. Bölge hastanesinde ki yoğunluk hiçbir yerde yok. Bu hastalara çok kötü olarak yansıyor. Burası açık olsaydı en azından bölge hastanesinin hasta yükünü çok önemli derecede azaltırdı. Ortalıkta hiçbir sebep yokken bu hastaneyi kapattılar. Bunun kime faydası oldu? Biz buranın tekrar açılmasını beklerken şimdi ise başka bir kuruma devrediliyor. Burayı tekrar hastane olarak açabilirler. Şehir hastanesi olabilir mesela. İlla yeni bir hastane yapılması gerekmiyor onun yerine dal hastanesi, sağlık ocağı, aile sağlık merkezi yapılabilir.”

 

 

ÖNDER: BİZE ‘KAPANMAYACAK’ DENİLDİ

“Direne bildiğimiz kadar direniyoruz” diyen esnaflardan Koray Önder, “İlk başata biz burada 7 tane eczane olarak faaliyet gösteriyorduk. Şimdi ise 4 tane kaldık. Buranın kapanmasından dolayı hastalarda çok şikayetçi. Buranın tekrar hastane olarak açılmasını istiyoruz. Hem burada bulunan esnaflarda tekrar iş yapmaya başlar hem de cadde canlanır. Eskiden buralarda iğne atsan yere düşmezdi. Bu hastanenin hasta potansiyeli çok yüksekti. Burası 2 ve 3 yıldır kapatılmış. Depremde bile faaliyet gösterdi. Yaşadığımız büyük depremde hiç hasar görmedi. Depremden sonra bir ara çocuk hastanesi olarak çalıştı ama çocuk hastanesi yeni yerine taşındıktan sonra burası kapandı. Kamu Hastanesi Genel Sekreteri ile bu konuda konuştuk. O zaman bize kapatılmayacak denildi. Bu hastane hizmetine devam edecek denilmesine rağmen kapatıldı. Burada bulunan esnaf ve vatandaş mağdur durumda, bu yüzden yetkililerden destek bekliyoruz.” Dedi.

 

AKKUŞ: ÖZELLERE GÜN DOĞUYOR

Faruk Akkuş adlı esnaf şunları söyledi: “Bu konuyla ilgilenen yok. Herhangi bir sıkıntı yokken durduk yere bu hastaneyi kapattılar. Sağlık alanında bölge il olan Van’ı tek hastaneye mahkum etmek bence çok mantıksız. Bu durumda özel hastanelere gün doğuyor. Burada hazır kullanılabilir tam teşekkürlü bir hastane varken kapısına kilit vurulup başka kurumlara devrediliyor.”

 

“HASTANE KAPANSIN İSTEMİYORUZ”

“Burada hazır kurulu sıfır cihazlar bulunuyor” diyen Akkuş, “Bunlar neden vatandaşların hizmetine sunulmuyor. Buranın bir kuruma devredilmesine ne faydası olacak. Bence fayda yerine zarardır. Hepimiz burada hastane ve işlek bir cadde olduğu için işyeri açtık. Burada daha önce çok fazla personel çalıştırmaya başladık. Şimdi ben ya küçülmeye gideceğim ya da kapatmak zorunda kalacağım. Bu konuyla ilgilenen bir yetkili olursa bu hastane tekrar hizmet verebilir. Yani kısacası buranın kapatılmasını istemiyoruz.” Diye konuştu.

 

HASTANE TEKRAR AÇILSIN TALEBİ

Eski İpekyolu Hastanesinin Orman işletmesi müdürlüğüne devredilmesinin çevrede bulunan esnafı olumsuz etkilediğini ifade eden eczacı Zeynep Çiçek Alay, “Şimdi bu hastane pek fazla onarım yapılmadan tekrar açılabilir. Bu hastane yakındaki mahallerde yaşayan ve bu bölgede yaşayan vatandaş için çok faydalıydı. Çok rahat bir şekilde gelip buraya sıra beklemeden tedavilerini olabiliyordu. Bu cadde hastane faaliyetteyken çok yoğun bir iş potansiyeline sahipti. Burada bulunan her esnaf en az 7 ve ya 8 personel çalıştırıyordu. Tabi bu da bir iş imkanı sağlıyordu. Şimdi bu hastane kapatıldıktan sonra birçok işyeri kapanmak zorunda kaldı. Böyle merkezi hastanelerin kapatılması mecburen hastaları özel hastaneye yönlendiriyor. Şimdi bölge hastanesine giderseniz muayene için sıra bulamazsınız. Biz burada çalışan ve faaliyet gösteren esnaflar olarak bu hastanenin tekrar açılmasını istiyoruz.” Dedi.

 

“KREDİLERİMİZİ ÖDEYEMİYORUZ”

Taksicilik yapan Kadir Kara ise taksiciler olarak hastanenin Orman İşletme Müdürlüğüne devredilmesinden memnun olmadıklarını sile getirerek, “Hastane kapandığından bu yana burada hiç iş yapamıyoruz. Bazı taksici arkadaşımız taksilerini satıp başka iş yapmaya başladılar. Eksiden biz her taksi başına günde 6 ve ya 7 iş yapıyorduk şimdi ise bazı günler hiç iş yapamıyoruz. Biz burada kullandığımız araçları hepsini kredi ile aldık şimdi kredilerimizi ödeyemiyoruz. Yani bu hastanenin kapatılması en çok bize yansıdı. Burada bulunan bir sürü esnaf iş olmadığından dolayı dükkanlarını kapattılar. Burada bulunan esnafların mağdur olmaması için bu hastanenin tekrar açılmasını istiyoruz.” Şeklinde konuştu. 

Editör: TE Bilisim