ŞEHRİVAN ÖZEL: YUNUS EMRE AYKAÇ – SONER İZGİ-  Son dönemlerde betonlaşmanın hız kesmediği Van’da ormanlaşma, park ve yeşil alanlara olan ihtiyaç daha da arttı. Özellikle Van’da her geçen gün sayısı artan binalar, kentin trafiğini kaldırmayan cadde ve sokaklarla birlikte bu ihtiyaç kendisini iyice htirdi. Kent merkezindeki tüm alanların bir bir binaya dönüştüğü bu süreçte, imdada yetişen kurum İpekyolu Belediyesi oldu. Belediyelerin son iki yıla yakındır kayyum başkanlar eliyle yönetildiği süreçte Van Büyükşehir ve diğer belediyeler parklar konusunda atağa geçerken bu konuda en büyük katkıyı İpekyolu Belediyesi yaptı. Eski Araştırma Hastanesi’nde yapılan Kent Park başta olmak üzere Van’da olabilecek tüm noktalarda park çalışması başlatan İpekyolu bu noktada kentin nefes alması için en büyük yatırımı yapan belediye oldu. Van’a parklar, butik sokaklar ve bir çok yaşam alanı niteliğinde alan kazandıran İpekyolu Belediyesi bu yönüyle Van’da adeta park devrimi yarattı. En son geçtiğimiz günlerde muhteşem bir görünüme sahip Erek (Kevenli) Park’ı hizmete açan İpekyolu Belediyesi, vatandaşın da gönlünü fethetti.

 

 

DEĞİŞİM SOKAKLARDA BAŞLADI

 

50 belediyede hummalı bir çalışma yürüten İpekyolu Belediyesi bir taraftan yollar ve sokaklarla ilgili çalışmalar yaparken bir taraftan da parklar ve yaşam alanları oluşturdu. 2017 yılında 180 kilometre, 2018 yılında ise şu ana kadar 120 kilometre olmak üzere toplam 300 kilometre sıcak asfalt ile kentteki tüm yolları sil baştan yenileyen İpekyolu Belediyesi, en büyük beğeniyi ise parklar ve butik sokaklar ile aldı. Bu anlamda hayata geçirilen Şemsiyeli Sokak, Kuş Sokağı Sokak, Kültür Sokak gibi beğeni alan çalışmaları geçtiğimiz günlerde butik sokaklara katılan Ercişli Emrah Sokak, Vanspor (Taraftar) Sokak gibi yeni sokaklar izledi. Türkiye’de ilk kez geri dönüşüm sokağı oluşturan ve Van’ın yıkık dökük sokaklarını birer prestij sokağına dönüştüren İpekyolu Belediyesi çocukları da unutmayarak İpekyolu Sınırları içerisinde yine ilk sayılabilecek bir sokağı oluşturarak çocuklara dair tüm her şeyin yer aldığı çocuk sokakla miniklere de hizmet götürmeyi başardı.

 

 

KENT PARK İLE VAN’DA PARK ANLAYIŞINI DEĞİŞTİ!

 

İpekyolu Belediyesi’nin Van’da park hizmeti noktasında en büyük ve son dönemlerin de en sıra dışı park çalışması eski Araştırma Hastanesi’nin bulunduğu alana inşa ettiği Kent Park oldu. DBP’li belediye döneminde arapsaçına dönen ve üç kurum arasında çözülmez bir krize dönen eski Araştırma Hastanesi’nin bulunduğu alan İpekyolu Belediyesi döneminde çözülerek Van’a nefes aldırılacak bir parka dönüştürüldü. Tam 10 dönüm arazi üzerine kurulan ve 4 milyon TL gibi bir bedelle Van’da bir ilk olacak şekilde düzenlene Kent Park kısa sürede Vanlılar ilgi odağı olan bir alana kavuştu. Hem kente nefes aldırması hem de betonlaşmadan kurtarılıp yeşil alana dönüştürülmesi ile takdir alan parkta Van’da şimdiye kadar inşa edilmemiş bir park uygulaması oluşturuldu. Van’ın prestij noktalarından birisi olan o parkta çok amaçlı spor sahaları, basketbol, voleybol sahaları, mini futbol sahası, 400 metrekarelik kaykay pisti, öğrenme alanları, kafe hizmet alanı, 240 metrekarelik kafeterya, masa tenisi, öğrenme oyun alanı, kitap okuma odası gibi çok sayıda alan yer alıyor.

 

 

KEVENLİ’YE DEVASA BİR PARK!

 

İpekyolu Belediyesi’nin parklar devrimi atağının sonuncusu Kevenli Mahallesi’nde oluşturulan Erek Parkı oldu. Sadece şehir merkezinde değil Van’da neredeyse her mahallede parklarla ilgili çalışmalar yapan İpekyolu Belediyesi, Erek Parkı’nı tam 8 bin metrekarelik bir alan üzerinde oluşturdu. Geçtiğimiz günlerde açılışı yapılan park içerisinde spor aletleri, oyun grupları, salıncaklar, çok amaçlı saha, bisiklet ve koşu yolu ile kamelyaların yer alırken, park büyük bir yaşam alanı olan Kevenli TOKİ sakinleri için de büyük bir mutluluk oldu.

 

 

YENİ ÇALIŞMALAR DA YOLDU

 

İpekyolu tarafından hayata geçirilen bu parklar dışında son dönemlerde açılış ile adından söz ettiren Şerefiye mahallesindeki, 2 bin 611 metrekarelik alan üzerine inşa edilen Fevzi Levendoğlu Parkı, Buzhane Mahallesi’nde yapılan Dostluk Parkı gibi bir çok park da yine son zamanlarda hayata geçirilen parklar arasında yer aldı. Şehir merkezinde de park atağını sürdüren İpekyolu Belediyesi Cumhuriyet Caddesi, Sanat Sokağı yanındaki alandaki Sanat Parkı’nda da yeni bir park çalışmasının startını verdi. Sokak çalışmalarına Sanat Sokağı için de bir vizyon sokağı hazırlığındaki olan İpekyolu Belediyesi, bu çalışma ile de Şehir Merkezi’ndeki değişimi devam ettirme konusunda çalışmalarını yürütüyor.

 

 

KENT MEYDANI İLE TAÇLANACAK!

 

Kent merkezinde İpekyolu Belediyesi eliyle yürütülen park çalışmalarının yanında yakın zamanda çalışmalarının başlaması beklenen Kent Meydanı da heyecan yaratan projelerden birisi olarak bekleniyor. İpekyolu Belediyesi sınırlarında bulunan ve Van Büyükşehir Belediye Başkan vekili Murat Zorluoğlu’nun da büyük önem gösterdiği parkın bitmesiyle kentte devasa bir yaşam alanı oluşturulma hazırlığı yapılıyor. Devasa bir alanda tamamıyla park ve yeşil alandan oluşacak Kent Meydanı dışında, Van Valiliği’nin yeni binasına taşınması sonrası Beşyol Meydanı da yine yeşil alana dönüştürülecek. Van’ın yeşil alana dönüşümü ve park sayısının artırılması noktasında yine müjdesi verilen iki diğer çalışma da Toprakkale eteklerindeki on binlerce dönümlük arazi ile Van Şehir Stadyum’unun yıkılışı sonrasındaki alanın Millet Bahçesi olarak yapılması olarak tamamlanmayı bekliyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim