ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL - Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) İç Mimarlar Odası Van İl Temsilciliği içmimarların yaşadığı sorunlarla ilgili basın açıklaması yaptı.

 

Kentte bir kafede düzenlenen basın toplantısında konuşan Mimarlar Odası Van İl Temsilcisi İçmimar Nazdar Deniz Demirhan Türkiye’de ve Kıbrıs’ta 63 üniversiteden diploma alan, 60 bin civarında mezunu olduğunu ve içmimarların en büyük probleminin, temel mesleki ve insan haklarının ihlal edilmesi olduğunu söyledi. Yaşadıkları sorunlarla ilgili siyasilere seslenen Demirhan, sorunları çözümü adına konunun takipçisi olacaklarını sözlerine ekledi.

 

“DENETİM HAKLARI ENGELLENMEKTEDİR”

 

Demirhan şöyle konuştu: “İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi Madde 27 2. Herkesin, yarattığı her türlü bilim, edebiyat ve sanat eserlerinden doğacak manevi ve maddi, çıkarlarının korunmasına hakkı vardır. Demektedir. Mevcut uygulamalarda içmimarlar ürettikleri, sanat eseri olan projelerini, resmiyete dökebilmek için kamu yetkililerince, eser haklarının mimar meslek mensuplarına devredilmesiyle işlem yapabilmektedirler. Ruhsat föylerinin, proje müellifleri bölümünde içmimara yer vermemektedirler. Ya da proje müellifliği bölümünde yer verildiğinde, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği nedeniyle eserin oluşturulması sırasındaki, mesleki denetim hakları engellenmektedir.”

 

 

“PRESTİJ KAYBI OLUŞTURMAYACAK MIDIR?”

 

Demirhan, “Bu davranış İnsan Hakları Evrensel Beyannamesine ve Ülkemiz Anayasasına aykırıdır. İçmimarların eser üretme ve üretilişini denetleme hakkı İnsan hakkıdır, meslek hakkıdır. Hiçbir şekilde kısıtlanmamalıdır. Bu uygulamaya sebebiyet veren Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği derhal revize edilmelidir. Ülkemiz Avrupa Birliği Uyum anlaşmalarına imza atmıştır. Avrupa Birliği uyum anlaşmaları gereği meslek mensuplarının üye ülkelerde, mesleklerini icra etme hakkı vardır. Avrupa’da son derece geniş yetkilere sahip İçmimarlar, Ülkemizde mesleklerini icra etmek için ‘eser haklarını devredecek mi?’ bu durum ülkemiz açısından ciddi bir prestij kaybı oluşturmayacak mıdır?” İfadelerini kullandı.

 

 

DEMİRHAN: TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

 

“Planlı alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin revize edilmemesinin en büyük nedeni Kamu kurumlarındaki meslek oligarşisidir” diyerek konuşmasını sürdüren Demirhan şöyle konuştu: “Ülkemiz Kamu Kurumlarındaki gruplaşma, kamu yararı yerine mesleki taassubu üstün tutma yaklaşımlarından dolayı, ülkemiz ciddi bir zarar görmektedir ve biz İçmimarlar, diyoruz ki. Kamu Kurumlarında Lobi kuramamış meslek mensuplarının, ülkemiz vatandaşının da insan hakkının ve meslek haklarının, korunması hakkı vardır. Devletimizin, her ülke vatandaşının insan hakkına ve meslek hakkına, saygılı davranması gerekmektedir. 60.000 içmimar olarak Siyaset kurumlarına sesleniyoruz. Meslek haklarımıza, eser haklarımıza saygılı olunmasını, bir an önce gerekli düzenlemeleri yapılmasını ve bu sorunun çözülmesini istiyoruz. Yılmadan usanmadan konunun takipçisi olacağımızı kamuoyu önünde önemle belirtiyoruz.”

Editör: TE Bilisim