Van'da Demirciler ve Geri Dönüşümcüler Küçük Sanayi Sitesi esnafı, geri dönüşüm işçilerinin çöplerden topladığı hurdaların arasında antika eşyalar buluyor.

 

Van Demirciler ve Geri Dönüşümcüler Küçük Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilde geri dönüşüm sektöründe 2 bin 300 işçinin çalıştığını belirterek "Bu çalışanlarımızın topladıkları hurdaların arasından yakın tarihimize ait çok eski eşya çıkıyor. Atalarımızın kullandıkları bu malzemeleri biriktiriyoruz." dedi.

 

Sitede çalışan 100-150 esnafın çoğunda antika eşyalar bulunduğunu belirten Doğan, eski yıllara ait lüks lambası, ütü, terazi, tabak, radyo, takı, para, bekçi saati ve kılıç gibi birçok eşyayı yıllardır biriktirdiklerini aktardı. İlginç buldukları eşyaları evlerinde kullandıklarını anlatan Doğan, şöyle devam etti: "Biriktirdiğim malzemelerin sadece bir kısmı iş yerimde. Öbür kısmını evimde saklıyorum. Geri dönüşüm yoluyla bize gelen eşyalar arasında 1949 basımlı iki cilt halinde Mülkiye Kanunu kitabı, elektriğin olmadığı dönemlerde yemek pişirmek ve aydınlanmak için kullanılan gaz ocağı, semaver, toprak altından çıkarılmış yaklaşık 100-150 yıllık kılıç, 1970'lerde kullanılan bekçi saati, yaklaşık yüz yıllık bir tarihi olan hançerler, bıçaklar, değirmenlerde kullanılan dibek taşı, dövme bakırdan yapılmış bakır tabaklar, sürme kutuları gibi malzemeler var."

 

Geri dönüşüm malzemeleri içinde zaman zaman havan topu gibi patlayıcı maddelere de rastladıklarını dile getiren Doğan, şunları söyledi: "Tabii gönlümüz artık bu bölgelerimize huzur, barış ve kardeşlik gelmesinden yana. Artık bu maddeler kullanılmasın. Çocuklarımız, bunların gölgesinde yaşamasın. Bu mühimmatların yerine çiçekler, güller ekelim. Burası kardeşlik, dostluk bahçesi olsun. Bu maddelerin kültürümüzde de tarihimizde de yerinin olmaması lazım çünkü bunlar insanlığı yok eden maddeler. Bunlar bize geldiğinde rahatsız oluyoruz."

 

"BU EŞYALAR KÜLTÜRÜMÜZÜ YANSITIYOR"

Yaklaşık 30 yıldır hurdacılıkla uğraşan Erdal Aydın ise yıllardır biriktirdiği eşyaların bölgenin kültürünü yansıttığını ifade ederek bu eşyalara çok değer verdiğini ve gelecek nesillere aktarmak istediğini söyledi.

 

Aydın, şunları kaydetti: "Hurdaların içinden çıkan bu malzemeleri yıllardır biriktiriyorum. Mesela bekçi saati var ve bu saatleri bekçiler saat başı kurarmış. Amirler bu saate bakarak bekçinin uyuya kalıp kalmadığını ya da işi aksatıp aksatmadığını anlarlarmış. Gaz ocakları, eskiden sarrafların kullandıkları kilogram takımları, çan, halhal, kemer, anahtar, kırbaç, kantar, at koşumu, zengi, ahşaptan yapılmış gece lambası, yöresel yemeğimiz olan helise için kullanılan kepçeler gibi çok farklı eşyalar buluyoruz." 

Editör: TE Bilisim