Türkiye, enerji ihtiyacının yüzde 70'ini ithal ediyor. Bu sebeple 'Türkiye Kömür Gazlaştırma Projesi'nin 2016'da faaliyete geçirilmesi planlanıyor. Projeyle cari açığın da yılda 2.6 milyar azalması hedefleniyor.

 

Proje alanı Soma

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 2016 Yılı Bütçe Sunumu'ndan derlenen bilgiye göre, Türkiye Kömür Gazlaştırma Projesi'nin, Türkiye Kömür İşletmelerine (TKİ) ait Manisa'nın Soma ilçesine bağlı Eynez'de bulunan 285 milyon ton rezervli linyit sahasında yapılması planlanıyor.

Rezervlerinin ortalama ısıl değeri 2 bin 351 kilokalori olan sahaya yönelik fizibilite çalışmaları tamamlanan proje için bu yıl Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararı sonrası ortak girişim şirketi kurulması öngörüldü.

 

1 milyar metreküp doğalgaz

Proje ile kömürün gazlaştırılarak belli ürünlere dönüştürülmesi ile ithal edilen bazı petrokimyasalların yerli kaynaklarla üretilmesi amaçlanıyor. Buna göre, 200 megavatlık bir termik santral kurulacak, yıllık 433 bin ton amonyak, 1 milyon ton üre ve 1 milyar metreküp sentetik doğalgaz veya 540 bin ton metanol türevleri üretilecek.

Türkiye'de üretilerek ithal edilmek zorunda kalınmayacak bu ürünler sayesinde cari açığın yılda 2,6 milyar dolar azaltılması hedefleniyor.

Ayrıca, teknoloji ve know-how transferi sağlanarak, yerli kaynakların stratejik ürünlere dönüştürülmesi amaçlanıyor.


KAYNAK-HÜR HABER

Editör: TE Bilisim