Suriye'deki iç savaşta kardeşini kaybetmesine, evini ve ayakkabı fabrikasını geride bırakmasına rağmen hayata küsmeyen Zekeriya Davara, Ağrı'da yaşam mücadelesini sürdürüyor.

 

Halep kentinde ayakkabı fabrikasında 30 işçiye istihdam sağlayan Zekeriya Davara'nın (32) kardeşi, ülkedeki iç savaşta yaşamını yitirdi. Davara, bunun üzerine evini ve fabrikasını geride bırakarak 3 yıl önce ailesiyle Ağrı'ya yerleşti.

 

Merkeze bağlı Fatih Mahallesi'nde kiraladığı evde eşi, 4 çocuğu, 2 kız kardeşi, anne, babası ve ölen kardeşinin eşiyle yaşamını sürdüren Davara, küçük bir dükkanda ayakkabı üreterek ailesinin geçimini sağlıyor. Davara, yaptığı açıklamada, Suriye'deki savaş nedeniyle Türkiye'ye sığındığını söyledi.

 

Suriye'de evi, arabası ve fabrikasının bulunduğunu anlatan Davara, iç savaş nedeniyle her şeyini kaybettiğini belirtti. Davara, "Burada kiraladığım küçük ayakkabı imalathanesi sayesinde idare ederek geçiniyoruz." dedi.

 

Müşteri sıkıntısı yaşadığını belirten Davara, "Bir günde en fazla 24 çift ayakkabı yapabilirim. Güzel ayakkabı yapabiliyorum ama müşteri yok. Toptan ayakkabı satacağım toptancılar istiyorum. Malzemelerimin hepsini Gaziantep'ten borçlanarak aldım. Toptancılardan destek bekliyorum." diye konuştu.

 

"ALLAH TÜRKİYE'DEN RAZI OLSUN"

Hayata küsmeden yaşamlarını sürdürdüklerini vurgulayan Davara, "Buraya misafir geldik, muhaciriz. Allah Türkiye'den razı olsun. Türkiye'ye ilk geldiğimizde hiçbir şeyimiz yoktu. Komşular bize çok yardım etti. Türkiye'de bazı Suriyeliler sorun çıkarmış olabilir ama beş parmak bir değil. Kim ne yaparsa kendisine yapar." ifadelerini kullandı.

 

Zekeriya Davara'nın ilkokul öğrencisi 11 yaşındaki kızı Mehe Davara ise komşularının çok iyi olduğunu, kendilerine yardım ettiğini belirterek, "Arkadaşlarımla da iyi anlaşıyorum. Okul tatil olunca babama yardımcı oluyorum." dedi.

 

Suriye'de durumlarının çok iyi olduğunu anlatan Davara, şunları kaydetti: "Babam Suriye'de fabrika açmıştı. Amcam savaşta şehit olunca buraya geldik. Babam burada çok güzel ayakkabılar yapıyor ama satamıyor. 10 kişiye bakan babamın işlerinin iyi olmasını istiyorum. Türkiye'yi sevdik ama Suriye'deki savaş bitince dönmek istiyorum. Akrabalarımı, evimizi, vatanımı özledim. Savaşın bitmesini istiyoruz." 

Editör: TE Bilisim