ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Lezgin Botan’ın gündeminde düşürmediği Van Çevreyolu için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’dan açıklama geldi. İşte Van Çevreyolu için yaşanan son gelişmeler...

 

Van Çevreyolu gün geçmiyor ki Van’ın gündeminden düşmüyor. Ak Parti ve HDP’li vekillerin sürekli Ankara’da gündeme getirdiği çevreyolu için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’dan açıklama geldi. Meclis Genel Kurulu’nda sözlü soru önergelerini sektörler itibariyle toplu olarak cevaplandıran Arslan, Van çevreyolu için, “Bakanlığımız tarafından 18’inci madde uygulamasına yönelik plan çalışmaları bitirilme aşamasına getirilmiştir. Proje, yatırım programında vardır” ifadelerini kullandı. HDP Van Milletvekili Lezgin Botan ise, “Sayın Bakan az önce konuşmasında büyükşehirlerin, seksen bir vilayetin tümünün çevre yollarının yapıldığını söylüyor. Ancak Van büyükşehir statüsünde olmasına rağmen, yedi yıldır çevre yolu sıkıntısını yaşıyor” dedi.

 

ARSLAN: VAN YATIRIM PROGRAMINDA VAR

Meclis Genel Kurulu’nda sözlü soru önergelerini sektörler itibariyle toplu olarak cevaplandıran Bakan Arslan Van çevre yoluyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Arslan şunları söyledi: “Van çevre yolu, 2x3 şeritli, toplam 41 kilometre olarak bölünmüş yol standardında yapılmaktadır. Proje kapsamında 4 adet farklı seviyeli köprülü kavşak, Edremit-Kurubaş-Özalp yolu kavşağı ve Erciş yolu bağlantısı olmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından 18’inci madde uygulamasına yönelik plan çalışmaları bitirilme aşamasına getirilmiştir. Proje, yatırım programında vardır. Plan çalışmaları biter bitmez ihalesini yapacağız. Yine birinci kısım 23 kilometre olup 3 kilometrelik kesim alt temel seviyesinde tamamlanmıştır. İkinci kısım 18 kilometre olup 16 kilometrelik kısmında alt temel ve sanat yapıları seviyesinde çalışmalar tamamlanmıştır.”

 

BOTAN: NE ZAMAN YAPILACAK?

HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının 2018 yılı bütçesinin görüşülmesi sırasında söz alarak “Sayın Bakan az önce konuşmasında büyükşehirlerin, seksen bir vilayetin tümünün çevre yollarının yapıldığını söylüyor. Ancak Van büyükşehir statüsünde olmasına rağmen, yedi yıldır çevre yolu sıkıntısını yaşıyor. Buna bağlı olarak ciddi bir mağduriyet var.” ifadelerini kullanarak Bakan Arslan’a “Van’da çevre yolu ne zaman yapılacak?” Sorusunu yöneltti.

 

HDP’Lİ BOTAN DAHA ÖNCEDE SORMUŞTU

Bunun yanında Botan, Van’ın sorunlarını ele aldığı Genel Kurul konuşmasında da büyükşehir statüsünde olmasına rağmen Van’da çevre yolu olmadığını ifade etmişti. Botan şunları söylemişti: “Van büyükşehir statüsündedir ve yedi yıldır yapıldı, yapılacak bir türlü yapılmadı. Defalarca master planı yapıldı, iptal edildi. 18'inci madde kapsamında 1 milyon 800 bin dönüm imarlı arsa âdeta rehin alınmış. Bu, Van'ın, bir ilin ekonomisini bırakın, bir bölgenin ekonomisi açısından çok büyük bir sıkıntı. 18'inci madde defalarca iptal edildi, defalarca yapıldı; hatta tapular çıktı, tapular iptal edildi. Bu, çok çok büyük bir haksızlık ve büyük bir sıkıntıdır. Bunun bir an önce giderilmesi lazım.”

Editör: TE Bilisim